Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konfrontace, nebo dialog?

Včera večer mě potěšil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, když v Událostech, komentářích reagoval na můj poslední blog a diváky několikrát ujistil, že ČR, potažmo NATO, nehledá v Rusku nepřítele, ale chce s ním vést dialog.

Diváci si zajisté také všimli, že Lubomír Zaorálek významně omezil svůj útočný tón vůči Rusku, který kulminoval před víkendovým zasedáním NATO ve Varšavě, a volil daleko méně konfrontační rétoriku. Tato změna zapadá do kontextu výsledků víkendového zasedání, jehož výstupem bylo i prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který řekl, že Rusko i přes modernizaci své armády, ztrojnásobení vojenského rozpočtu za několik posledních let a zvýšenou asertivitu není pro západ bezprostřední hrozbou. Ovšem jak by také mohlo, když jeho výdaje na zbrojení jsou „pouhých“ 84 mld. US dolarů proti 610 mld. US dolarů, které na zbrojení v roce 2015 vydaly Spojené státy. Ani tato obrovská suma však zřejmě nestačí, a USA tlačí své „spojence“ do dalšího zvyšování vojenských výdajů což by zajisté znamenalo roztočení dalšího kola závodu ve zbrojení. Jak mě upozornil jeden diskutující, k mému výše uvedenému článku, tak uzbrojení Ruska je legitimním prostředkem k jeho pacifikaci s čímž mohu souhlasit, ale mám za to, že toto řešení neúměrně zvyšuje riziko eskalace konfliktu a především odčerpává ze světové ekonomiky obrovské finanční zdroje, které místo aby šly na realizaci rozumných projektů, tak se jen přelijí do kapes vojensko-průmyslového komplexu.

Jak by měl tedy dialog Rusko – NATO vypadat? Zaorálek divákům oznámil, že na středečním zasedání NATO – Rusko se bude především jednat o předcházení kolizí mezi letadly a loděmi obou stran, což je jistě záslužné, ale očekával bych poněkud více. Co třeba vybudování několikasetkilometrových demilitarizovaných a bezletových zón u společné hranice, nabídka oboustranně garantované neutrality státům na pomezí, které se nemíní ve sporu angažovat, nebo nalezení společného přístupu k řešení sporu zda při separatistických tendencích by měl převládat princip územní celistvosti a národní suverenity, či mají národnostní, případně náboženské menšiny, právo požadovat svou samostatnost a za jakých podmínek. Tyto otázky, ale asi západní politiky příliš netrápí a přes svou rétoriku raději volí jednodušší řešení. Větší dislokace vojsk u hranic NATO, a to včetně našich jednotek, jistě ke zmirňování napětí příliš nepřispěje, ale je to odzkoušená taktika studené války, která se některým generálům asi zaryla za nehty. NATO však volí i inovativní prostředky. Jak Zaorálek prohlásil, tak naše republika se již podílí na válce proti tzv. trollům a naše vláda také využije proti ruské propagandě služby schopných novinářů, čehož si čtenáři, orientující se v mediálním prostoru, už také zajisté všimli.

Je zřejmé, že NATO se chystá ve vztahu k Rusku použít osvědčenou taktiku cukru a biče. Je ovšem otázkou, zda se Rusko nechá pasovat do role hloupého oslíka, který za kostku cukru, či po ráně bičem bude skákat, jak se drezérovi zalíbí. Po konci studené války věřila většina lidí na západě i východě, že nastává doba prosperity, prostá vojenské konfrontace. Ekonomické zájmy určitých skupin majetkové oligarchie plus nereálné ambice některých politiků a generálů však tuto vizi odsouvají do budoucnosti. Stav nejistoty, který se vytvořil mezi Ruskem a státy západu nevznikl zničehonic, ale je důsledkem konání některých jedinců na obou stranách fronty. Problémem je, že i když se určitých politiků a generálů můžeme zbavit, tak svět bude nadále ovládat úzká vrstva těch nejbohatších, pro které je liberální demokracie skvělým pláštíkem, pod nímž mohou prosazovat své partikulární, mocenské zájmy a řešení skutečných světových problémů nadále odkládat na neurčito.

 

Autor: Aleš Merta | úterý 12.7.2016 13:33 | karma článku: 25,18 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik