Předvolební pouštění žilou

29. 07. 2016 13:40:04
To, že v předvolebním období vládní strany pouštějí státnímu rozpočtu žilou, aby si mohli koupit voliče, není nic nového, ale současná vláda toto konání pojala opravdu velkoryse.

Kupování hlasů voličů je od roku 2011 trestným činem, a pokud se tedy někdo bude pokoušet zajistit si hlas rozdáváním stokorun před volební místností, nejspíše skončí před soudem. Ovšem pokud si hlasy před volbami nakupují ve velkém vládní strany za státní peníze, tak se nad tím jen málokdo pozastavuje, protože je už to u nás taková zavedená praxe. Oficiálně by sice měla probíhat soutěž politických stran především na základě toho, že tyto přesvědčí voliče, aby jim odevzdal hlas, svým programem, ovšem sliby jsou chyby a volič je osoba nevyzpytatelná a proto je potřeba zajistit si jeho loajalitu již před volbami. Strany lze rozdělit na ty, které slibují všechno všem a na ty, které se spíše cíleně zaměřují na určitý segment společnosti. Příkladem takových stran mohou být ODS, která se orientuje zejména na živnostníky a KDU – ČSL, která se orientuje na zemědělce a obyvatele venkova. Levice se snaží naopak o velmi široký záběr a mimo nízkopříjmové skupiny se snaží oslovit i voliče ze střední třídy. Tento široký záběr ovšem vyžaduje i širokou nabídku slibů, což ovšem může strany s takovou orientací znedůvěryhodnit u velké části voličů, kteří si kladou logickou otázku, kde tyto strany vezmou na realizaci svých slibů peníze.

ČSSD se před podzimními krajskými a senátními volbami snaží především zajistit si hlasy zaměstnanců státní správy a tak již od září dostanou přidáno učitelé, které mají v listopadu následovat i další zaměstnanci placení státem. Kromě zvýšení mzdových tarifů si však vojáci a policisté přilepší i úsporou na dani, protože jejich náhrady a výsluhy budou považovány za sociální dávky, které se nedaní. Mimochodem mám za to, že příslušníci těchto složek by měli dostávat tak vysoké platy, aby se mohli sami zajistit a výsluhy a příplatky např. na bydlení (až 10 000 korun) by se měly, jako nesystémové dávky, odbourat. Jak již jsem uvedl, tak levice, i když jen omezeně, pamatuje i na své tradiční voliče. Důkazem toho je i snaha zavázat si horníky na Severní Moravě a v Severních Čechách, kteří se svými rodinami tvoří v těchto regionech silnou voličskou skupinu. Aby neodešli úplně s prázdnou ani zbylí zaměstnanci v soukromé sféře, tak byl podán návrh na zvýšení minimální mzdy na 11 000 korun.

Strážce státní pokladny Andrej Babiš se k většině návrhů ČSSD staví rezervovaně, což mu vynáší image rozvážného a moudrého politika. Předseda ANO otevřeně podpořil jen zvýšení platů pracovníkům ve školství, zdravotnictví a těch co spadají pod silová ministerstva. Je pravděpodobné, že voliči z těchto resortů se mají zřejmě stát v budoucnu jádrem jeho elektorátu. Naopak spíše odmítavě se Babiš dlouho stavěl k navýšení tarifů státním úředníkům a to pravděpodobně proto, že ví, že tito nejsou mezi širší veřejností příliš oblíbeni a snaha se za ně stavět by mu mohla u jiných skupin voličů ublížit. Podobně zdrženlivě, se ministr financí staví i k požadavkům horníků. Babiš dlouhodobě zastával k řešení situace v OKD „tvrdý“ postoj, který se dá shrnout do věty - Bakala si nakradl tak ať se stará. Bakala se však stáhnul do pozadí a severomoravské doly nechal na bedrech státu, ze kterého chce ještě vytáhnout nějakou tu korunku. Nemá cenu zde řešit, kolik bude ještě útlum dolů státní kasu stát, ale šéf ANO si je jistě vědom, že bez podpory horníků by volební výsledky ANO v Moravskoslezském kraji byly asi slabší a tak z tvrdých postojů pomalu ustupuje. Horníci jsou ovšem, co se týče podpory manuálně pracujících vrstev pouze výjimkou což je možno doložit tím, že jeho pohled na navýšení minimální mzdy se shoduje spíše s pohledem zástupců podnikatelů než ČSSD.

Růst příjmů do státní kasy a nízká zaměstnanost samozřejmě vytváří příznivé podmínky pro zvyšování platu státních zaměstnanců. Je potřeba si také přiznat, že v některých resortech jsou platy podhodnocené a nedostatek pracovníků jako např. ve zdravotnictví může vést až k omezení zdravotnických služeb. V ostatních resortech sice není situace tak kritická, ale pokud se ekonomika státu vyvíjí dobře, není zde důvod proč nepřidat ani ostatním státním zaměstnancům, otázka pouze zní proč právě teď? Je celkem pravidlem, že platy se navyšují na počátku kalendářního roku. Toto pravidlo samozřejmě není neměnné, ale to, že mzdové „tsunami“ vypuklo těsně před volbami je poněkud nápadné. Zástupci vládní koalice nás mohou tisíckrát přesvědčovat, že se jedná jen o schodu okolností, ale toto by jim mohl uvěřit jen poněkud prostomyslný člověk. Ministr financí ač se staví do role ochránce práva a spravedlnosti je především tvrdý podnikatel, který využívá všech možností, aby navýšil své zisky. Takovou možností je i využití státních prostředků ke zvýšení své popularity, navýšení volebních výsledků hnutí ANO a tím posléze i navýšením své moci. Naše politická praxe takový způsob „lovení“ voličů toleruje a je bohužel realitou, že pohled do výplatního sáčku je pro mnohé voliče větším lákadlem než sebelepší volební program.

Autor: Aleš Merta | pátek 29.7.2016 13:40 | karma článku: 22.18 | přečteno: 471x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3969 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 431 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 940 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.92 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...