Cudný islám versus zhýralá západní civilizace

6. 09. 2016 13:13:34
Diskuse o zákazu, či tolerování burkin na evropských plážích a koupalištích mě dlouho nezajímala, považoval jsem ji za malichernou. Ovšem v sobotu publikoval jeden nejmenovaný bloger článek plný frází o morálce, mravnosti a ...

tradičních hodnotách, který mě doslova zvedl ze židle. Ač sám ateista, nemám nic proti náboženské svobodě a konzervativní hodnoty považuji, pokud jsou přijímány v rozumné míře, za docela přínosné. Autor výše uvedeného článku se ovšem právě pomocí argumentů blízkých ideám konzervatismu snažil obhajovat muslimskou kulturu a tedy i kladný postoj k zahalování muslimských žen. Jeho blog je plný frází o mravnosti, morálce, cti a skutečných hodnotách, tedy o pojmech, které údajně Evropa zavrhla a nyní jsou jejími nositeli právě muslimové. Autor má pravdu, že konzervativní hodnoty, ve své historické podobě, jsou na ústupu a již od devatenáctého století se ve vyspělém světě více prosazovaly myšlenky liberalismu, čehož důsledkem byla i emancipace žen a to i v oblasti oblékání. Byla tak prolomena středověká dogmata, pomoci kterých si křesťanská církev přisvojila roli strážkyně cnosti a morálky, což ji dávalo moc zasahovat do života téměř každého člověka.

Katolíci sice stále tvrdí, že zahalení nahoty souvisí s požitím ovoce ze stromu vědění, po kterém následovalo prozření Adama a Evy, ale my neznabozi spíše máme za to, že šaty člověk nezačal používat z důvodu, aby se stal cudným, ale proto, že oděv ho chránil před zimou a nepřízni počasí. Ještě antika byla k nahotě velmi benevolentní, ale příchod křesťanství, staršího bratra islámu, přinesl znatelný obrat. Doba, která následovala, se nesla ve znamení prudérnosti, kdy jedině některé sekty, založené na ideálech blízkým i našim adamitům[1], vybočovaly, svým vztahem k nahotě, z norem tehdejší kultury. Ve dvacátém století konečně doba temna skončila, postupné odhalování žen, ale i mužů, vedlo k rozvoji nudismu a naturalismu, tedy návratu k přírodě. Každý lékař vám jistě potvrdí, že koupání bez šatů je zdravější a ti kteří si přece jen plavky neodpustí, by se měli po koupeli převléci do suchého oblečení. Ještě si pamatuji doby za socialismu, kdy se předškolní děti čvachtaly nahé, a nikdo se nepohoršoval, protože to bylo zcela přirozené. Pod záminkou, že rozvoj digitální fotografie umožňuje úchylům zneužívat takto odhalené děti, se k nám rozšířila móda oblékání plavek pomalu nemluvňatům, přičemž holčičky musí mít samozřejmě zahalenu i svou hruď. Žádného rodiče jistě nepotěší, že najde na internetu nahé fotky svého potomka skotačícího na koupališti, ale musíme si uvědomit, že oblékáním dětí do plavek bereme těmto dětem i jejich „nevědomost“, která jim umožňuje chovat se přirozeně, bez ohledu na morální předsudky.

Celkem se také divím, že i v dnešní době mohou samozvaní strážci morálky požádat správce koupaliště, aby vykázal ženu opalující se „nahoře bez“ protože budí pohoršení. Poslední velká „revoluční“ vlna, která proběhla v šedesátých létech dvacátého století, přinesla západní civilizaci mnoho svobod, které by si občané neměli nechat vzít. Islám žije stále svým středověkem a povolení ženám koupat se v Burkinách je jen slabou úlitbou. Pokud se nezmění přístup islámu k ženám, které jsou, když se odhalí, považovány za „ženy lehčích mravů“, tak nemůžeme mluvit o integraci islámských migrantů do západní společnosti. Silvestrovské sexuální ataky v Německu jsou založeny právě na takovém myšlení mládenců z východu, kteří často považují evropské ženy za lehkou kořist, která si zaslouží neúctu a opovržení. Skupina Olympic kdysi zpívala píseň - Taky jsem se narodil bos, která nám sděluje, že všichni se rodíme nazí a nahota je tedy součást lidské přirozenosti. Nežijeme však v ráji a tak šaty z výše uvedených důvodů potřebujeme. Oděv by ovšem měl plnit jen praktické funkce a nepodřizovat se náboženskému diktátu. Nošeni burkin samozřejmě není zásadní problém, který musí Evropa v rámci nynější uprchlické vlny řešit, ale čítankově ukazuje, že soužití našich kultur nebude tak ideální, jak se nám snaží někteří politici namluvit.

[1] U podobných sekt nešlo o otázku vztahu k cudnosti, ale o to, že tyto sekty odmítaly veškeré vlastnictví, tedy i vlastnictví oděvu.

Autor: Aleš Merta | úterý 6.9.2016 13:13 | karma článku: 44.37 | přečteno: 7933x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3970 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 431 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 940 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 240 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...