Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme opravdu všichni svobodní?

Podle mainstreamového názoru přinesla změna režimu v listopadu 1989 svobodu pro všechny obyvatele naší země, ale je tomu opravdu tak?

O tom, že před listopadem 1989 nefungoval v Československu pluralitní politický systém a že mnohé občanské a politické svobody byly omezovány, či jejich naplňování bylo často pouze formální, nelze polemizovat. Ovšem položme si otázku, poskytuje současný systém svobodu ve stejné míře všem lidem, nebo jsou některé sociální skupiny tímto systémem zvýhodňovány? Za jeden z nejvíce kritizovaných hříchů minulého režimu je označována nemožnost svobodně cestovat, tedy právo na volný pohyb osob. Pamětníci si jistě vzpomenou na složitý proces při získávání pasu, výjezdních doložek a devizového příslibu, tedy nezbytných dokladů, které musel občan obdržet, aby mohl vycestovat do zemí mimo tábor socialismu. Může si však, ale i dnes opravdu každý občan ČR sbalit zavazadlo a vyrazit například na návštěvu Spojených států, nebo je tato možnost nějak limitována? Může svobodná matka dvou dětí, zaměstnána jako prodavačka, s mizivými alimenty opravdu vyrazit o prázdninách s dětmi na návštěvu USA, když často není schopná ze svých příjmů ani dětem koupit obědy ve školní jídelně, poslat je se třídou na výlet, či lyžařský výcvik, nebo jim zaplatit sportovní, či jiný kroužek, který by rády navštěvovaly?

Britský filozof, profesor Adam Swift, autor knihy Politická filozofie (Portál 2005) polemizuje s pojetím svobody, jak ji ve své knize Dva pojmy svobody představil Isaih Berlin. Na příkladech rozporů mezi různými aspekty svobody se pak pokouší upozornit na některé nedostatky Berlinova díla. Jedním z takových aspektů je i právě svoboda pohybu, která je podle něj i v západních demokraciích limitována sociálním postavením každého občana. Na poněkud zjednodušujícím příkladu nemajetného Brita snažícího se odletět na Bahamy bez letenky upozorňuje na fakt, že i když tento má formální svobodu vycestovat na Bahamy, tak tato je mu bez peněz na letenku, či lodní lístek  k ničemu, je neúčinná. Kritici jistě okamžitě namítnou, že si má na cestu vydělat, ale právě můj příklad se zmíněnou prodavačkou poukazuje na to, že toto není pro každého jednoduché. Tato kauza upozorňuje i na další pojmy, kterými se politická filozofie zabývá a které s pojmem svoboda úzce souvisí, tedy na pojmy spravedlnost a rovnost.

Liberálové mluví o rovných příležitostech, rovnosti před zákonem, právem na soukromé vlastnictví, ale o sociálních právech se většinou bavit odmítají. Položme si však otázku, má nemajetný člověk možnost zaplatit si špičkového advokáta, byli ti, co měli přístup k informacím na stejné startovní čáře, když u nás propukla privatizace, nepřehání se to trochu s ochranou soukromého majetku získaného podvody, zlodějnou a korupcí? Změna režimu v roce 1989 přinesla jistě mnoha pozitiva, ale přiznejme si, že i mnohá negativa. Politologové dokonce mluví o dělící linii vítězové – poražení ekonomické transformace, kde na straně poražených je jen málo zisků a mnoho ztrát, hlavě co se týká sociálních jistot. Jak napsal svého času profesor Jan Keller, tak člověk, který nemá sociální jistoty je snadno ovladatelný a manipulovatelný. Ztrácí tedy svou svobodu, kterou jsme včera slavili, ale která se mnohým z nás plnohodnotně nedostává. Americký politolog Robert Dahl kdysi napsal, že demokracie je ideál, k němuž se můžeme pouze přiblížit. Absolutní svoboda také v reálu nemůže fungovat, ale to neznamená, že se nemáme snažit tu dnešní rozšiřovat a prohlubovat tak, aby si ji mohli užívat co nejširší vrstvy obyvatel.

Autor: Aleš Merta | pátek 18.11.2016 13:20 | karma článku: 23,01 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik