Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

La historia me absolverá

Historie mě zbaví viny. Takto zakončil mladý právník Fidel Castro svou obhajobu u soudu, po svém zatčení za účast při útoku vzbouřenců na kasárna Moncada v roce 1953.

Tehdy se ještě ovšem nehlásil ke komunismu, ale byl členem kubánské, nacionalistické strany Partido Ortodoxo, která přišla o téměř jisté volební vítězství pučem generála Batisty v roce 1952. A byl to právě bývalý seržant Batista, který ovládal kubánskou politiku prakticky již od revoluce v roce 1933, kdo se měl stát hlavní protihráčem Castra na jeho cestě k moci. Diktátor Batista se držel u moci nejen pomoci kubánské armády a nechvalně proslulé tajné policie, ale spoléhal zejména na podporu Američanů, kteří již od vzniku nezávislé Kuby do politiky a ekonomiky ostrova významně zasahovali[1]. Mnoha Kubáncům se ale tento americký protektorát nezamlouval, vadilo jim, že Američané ovládají většinu ekonomiky, vlastní většinu zemědělské půdy a že se jim po spojení Batisty s americkou mafií podařilo udělat z Kuby největší doupě neřesti na západní polokouli, což samozřejmě znamenalo rozvoj zločinnosti, prostituce a hazardu. Opozice proti Batistovi a jeho spojencům - Američanům postupně sílila, což byl rozhodující faktor, který pomohl Castrovi porazit nenáviděného diktátora v občanské válce, kterou zahájil po svém propuštění z vězení a krátkém pobytu v Mexiku, kde zformuloval zárodek budoucí povstalecké armády.

Fidel Castro a Ernest Hemingway

První po Batistovskou vládu rozhodně nelze nazvat komunistickou, ale pravo-středou, v jejímž čele stál liberál José Miró Cordona, ovšem ozbrojené síly byly ovládány Castrovým hnutím M-26, které postupně převzalo moc. Nyní je často Fidelovi předhazováno jeho komunistické zaměření, ale položme si otázku, nebyl jeho pozdější příklon k Sovětskému svazu a komunismu zapříčiněn krátkozrakou politikou Spojených států, kterou již během občanské války např. kritizoval i britský velvyslanec? Spojené státy striktně odmítly pozemkovou reformu, která měla omezit vlastnictví půdy na 404 ha, což se samozřejmě dotklo majetku mnoha Američanů. Je paradoxem, že Američané prosadili provedení podobné reformy v poválečném Japonsku, ale výměra pozemku byla podstatně menší. Američané kontovali snížením nákupu kubánského cukru, což roztočilo spirálu vzájemných protiakcí, která ze strany USA pokračovala odmítnutím zpracování sovětské ropy v rafineriích vlastněnými západními vlastníky, potopením lodě přepravující na Kubu belgické zbraně a nakonec vyhlášením obchodního embarga a zorganizováním vylodění kubánských exulantů v Zátoce sviní v roce 1961.

Fidel Castro a Nelson Mandela

 

Až tato událost dovedla Fidela k rozhodnutí, že příklon k tehdejšímu SSSR je nutností, pokud chce, aby jeho vláda zůstala u moci a aby si zachoval nezávislost na USA. Oponenti namítnou, že Castro tedy jen vyměnil závislost na USA za závislost na SSSR, ale opravdový příklon k Sovětům přišel až v roce 1968, kdy Fidel podpořil vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa. I když se v čase ekonomická závislost prohlubovala, Kuba se nikdy nestala satelitem SSSR a zachovávala si částečně nezávislou zahraniční politiku. Po zhroucení SSSR se režim ocitl v ekonomických turbulencích a jeho ideové zakotvení spolu s oprášeným nacionalismem se staly zdroji legitimity, kterými se kubánská vláda zaštituje do dnes.

Fidel Castro a papež František

Fidel Castro se cítil být následovníkem bojovníků za nezávislost Latinské Ameriky a Kuby – Simóna Bolívara a José Martího a takto je i mnohými Latinoameričany přijímán. Státy třetího světa nemohou zapomenout na jeho podporu při dekolonizaci a později při rozvoji zdravotnictví v jejich zemích. Ostatně solidarita s utlačovanými a chudými je zmiňována i v preambuli kubánské ústavy a kubánská vláda se ji snažila naplňovat, bohužel někdy i na úkor kubánských občanů. O tom, že o kubánském režimu se nedá mluvit, jako o liberální demokracii není pochyb. Ovšem svoboda to nejsou jen politická práva, ale také práva sociální. Kubánská životní úroveň je sice nízká, ale na rozdíl od mnoha zemí LA a třetího světa, zde funguje dostupnost zdravotní péče a vzdělání pro všechny obyvatele, nikdo zde neumírá hladem, neřádí zde gangy, jak je to jinde v LA běžné. Kuba se začala měnit již za života Fidela Castra a tento trend bude nadále pokračovat. Je docela možné, že i zde bude zanedlouho restaurován ryzí kapitalismus se všemi jeho klady i zápory a opětovnou ekonomickou nadvládou USA. Až pak si možná část Kubánců s nostalgií vzpomene na svého El Comandanta, který je sice neučinil bohatými, ale pomohl jim udržet si národní hrdost a ukázal, že i stát velikosti Kuby se může zapsat do dějin nejen regionu, ale i světa.

 

[1] Viz Plattův dodatek

Autor: Aleš Merta | sobota 26.11.2016 16:50 | karma článku: 18,84 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik