Takhle ten západ nedoženeme, páni poslanci

5. 02. 2017 8:50:48
Je celkem známo, že velkou část našeho vývozu tvoří polotovary s malou přídavnou hodnotou, které produkuje levná pracovní síla, což je znakem zemí semiperiférie.

Politici i zástupci průmyslu často hovoří o tom, že je nutno tento stav změnit, ale z toho, že tato situace trvá již řadu let lze vyvodit, že našim elitám tato situace v podstatě vyhovuje. Politici se mohou ohánět nízkou nezaměstnaností a značné části podnikatelů chybí buďto chuť, nebo peníze k tomu, aby se podíleli na vývoji sofistikovaných výrobků. Tím ovšem nechci říci, že se u nás takové výrobky nevyvíjejí a nevyrábějí, jen chci připomenout, že produkce těchto výrobků tvoří jen menší část naší průmyslové výroby, což se odráží i na jejich malém podílu na vývozu. Dle selského rozumu by tedy měl každý politik uvítat příležitost, jak rozšířit vývozní možnosti pro takové produkty, což by zvedlo prestiž našich výrobků ve světě a potažmo i prestiž našeho státu. Takovou příležitost ovšem ve středu „zazdili“ v parlamentu zástupci pravicových stran, když zabránili urychlenému zrušení šestnáct let starého zákona zakazující dodávky do íránské elektrárny Búšehr. Je přitom známo, že mezinárodní sankce vůči Íránu byly zrušeny a spolupráci v oblasti jaderné energetiky tedy nic nebrání.

To, že poslanci pravicových stran nepodpořili podobný zákon podaný poslanci KSČM, se dá ještě pochopit, z důvodu jejich ideové předpojatosti k této straně, ale je zarážející, že se postavili zády i k návrhu vládní ČSSD, který podporoval kromě ministrů zahraničí a průmyslu Zaorálka a Mládka i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Poslanci pravice se nejčastěji oháněli tím, že by účast našich firem na dostavbě elektrárny v Búšehru narušila naše vztahy s Izraelem, který nelibě nese etablování se Íránu jako regionální mocnosti. Přátelství s Izraelem je sice potřeba posilovat, ale každý stát má své zájmy a někdy se prostě mohou křížit i zájmy přátel. Firmy z ČR májí při získáváni zakázek na dostavbu zmíněné elektrárny výhodu v tom, že v minulosti se již podílely na dodávkách zařízení do elektráren podobného typu, ale to neznamená, že jsme nenahraditelní. Na tuto zakázku si jistě brousí zuby i mnoho firem z vyspělých západních států, pro které by propojení jejich technologií s ruskými znamenalo vítané rozšíření trhů, zvláště když Írán již zahájil výstavbu další JE. Je zajímavé, že se naši pravicoví poslanci nepozastavují např. nad vývozem zbraní do Saúdské Arábie, která šíří do světa radikální islám, či se nepozastavují nad spolupráci s nestabilním Pákistánem, který na rozdíl od Íránu jaderné zbraně vlastní.

Když se podíváme na současný Írán tak můžeme konstatovat, že v rámci Blízkého východu má poměrně demokratické uspořádání, protože volič si může vybírat své zástupce z několika kandidátů i když tyto stále nominuje náboženská nomenklatura. Tento systém je ale jasně pokrokovější než v jiných státech Perského zálivu a umožňuje soupeření konzervativců s pragmatiky, což vede ke střídání vlád, o kterém si obyvatelé blízkovýchodních monarchií mohou nechat jen zdát. Také v oblasti lidských práv tato země převyšuje své sousedy např. tím, že ženy se zde nemusí zcela zahalovat a mohou studovat všechna stupně škol. Politika dvojího metru praktikována USA se dlouhodobě snaží o ostrakizaci tohoto státu, což je vidět i z toho, že občané Íránu byli zařazeni mezi ty, kterým současný americký prezident odpírá vstup do USA. Přitom Íránci se na rozdíl např. od Saúdů nepodíleli na teroristických útocích a jejich zařazení na seznam nežádoucích je tedy nelogické. Česká republika by sice měla ctít své spojenecké závazky, ale především chránit své zájmy a nechovat se papežštěji než papež. Mementem může být naše opuštění východních trhů po roce 1989, které obratem obsadili naši noví západní spojenci. Írán představuje pro naše firmy zemi s obrovským exportním potenciálem. Někteří naši politici si to asi neuvědomují a nad prosperitu naší země nadřazují své ideologické postoje. Toto chování však asi všem voličům nemusí úplně imponovat, což jim mohou na podzim u voleb připomenout.

Autor: Aleš Merta | neděle 5.2.2017 8:50 | karma článku: 24.28 | přečteno: 1032x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3969 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 431 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 940 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 149 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 559 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...