Dovozem levné pracovní síly k vyšším mzdám?

26. 09. 2017 13:23:06
Téměř všechny politické strany nám před volbami slibují růst mezd a naivní občan jim to „žere“, protože tato perspektiva je velice lákavá.

To, že recepty, jak těmto vyšším mzdám dospět, jsou z velké části z oblasti sci-fi a že jejich uvedení do praxe by buď zruinovalo veřejné rozpočty, či by znamenalo přenesení nákladů, dnes hrazených z veřejných rozpočtů, na bedra obyvatel, vám však nikdo neřekne. Reálně myslící volič by měl takové sliby, založené povětšinou na daňovém inženýrství, ignorovat a zaměřit se spíše na jiné části stranických programů, protože vládnoucí politici sice mohou stanovovat výši platů ve státní sféře, ale v té soukromé tak mohou činit většinou jen nepřímo, pomineme-li zvyšování minimální mzdy. Problém našich nízkých mezd je ovšem především problémem naší nevýkonné ekonomiky, která je postavena, ze značné části, na výrobě zboží s malou přídavnou hodnotou a je tedy na snadě, že chceme-li se mzdově dotáhnout na vyspělé západní země, musí proběhnout přechod od ekonomiky „montoven“ k ekonomice postavené na produkci sofistikovaných výrobků a to při vysoké produktivitě práce. K rozvoji takové ekonomiky může stát přispět dotacemi na vědu a výzkum, zkvalitněním našeho školství, či daňovými úlevami pro firmy investující do nových technologií.

Bohužel mezi značnou části naší politické reprezentace převládá názor, že je lepší jet ve vyjetých kolejích a nedráždit majitele fabrik chrlících tuny polotovarů, než přistoupit k reformám, které by dnešní tristní stav změnily. Příkladem takového nezodpovědného konání je i snaha řešit současný nedostatek pracovních sil dovozem levné pracovní síly z východu. Hospodářská komora poptává 150 tisíc pracovníků a jak se zdá, tak tento její požadavek našel příznivou odezvu u Hnutí ANO, ODS a TOP 09. Hnutí ANO chce například prosadit zrychlení udělování pracovních povolení zahraničním pracovníkům dle požadavků firem. Podle Babiše je příchod „gastarbeitrů“ nutný pro další rozvoj naší ekonomiky a zisk z něho budou mít nejen majitelé firem, ale i občané, skrze vyšší výběr daní. Toto tvrzení pana Babiše je jistě pravdivé, ale celá věc má háček. Touto politikou se nikdy k sofistikované výrobě nepropracujeme, protože tak jen konzervujeme současný stav a existuje zde navíc ještě riziko, že v případě nenadálé ekonomické krize zůstanou na bedrech státu tisíce nezaměstnaných.

Proti této cestě k „prosperitě“ se staví odbory, KSČM, ČSSD a KDU-ČSL jenž preferují opatrnější a selektivnější vydávání pracovních povolení a to především pro profese, kde nelze najít domácí náhradu, např. pro lékaře a zdravotní sestry. Oprávněně také namítají, že příliv dělníků a zaměstnanců služeb brzdí růst mezd, což sice pravice bagatelizuje, ale praxe ukazuje, že pravda je na straně těchto subjektů. Zkusme si hypoteticky představit, co se bude dít, pokud nepřijde nějaký hospodářský otřes a nebude umožněn masový přísun zahraničních dělníků. Firmy s výrobou zboží s vyšší přídavnou hodnotou budou mít dost prostředků na to, aby přetáhli pracovníky z firem, které žijí jen díky levné pracovní síle a ty pak zkrachují. V regionech, kde je pracovních dostatek, mohou tyto firmy nadále fungovat, jen se zabrzdí jejich rozvoj. Případní nadbyteční pracovníci se mohou rekvalifikovat na profese, které jsou dnes poptávány, např. pracovníky sociálních služeb, strojvůdce, řidiče kamiónů, či autobusů a nenastane tak situace, kterou straší bloger Jana Ziegler, tedy že bez dovozu levné pracovní síly nám zkolabuje veřejná doprava[1]. Situace se samozřejmě nezmění ze dne na den, ale je potřeba alespoň tento proces nastartovat a kdy jindy než v době, kdy ekonomika roste a na trhu práce převažuje poptávka nad nabídkou. Zaváhání se nám nemusí vyplatit.

[1] http://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=624705

Autor: Aleš Merta | úterý 26.9.2017 13:23 | karma článku: 15.21 | přečteno: 621x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.52 | Přečteno: 3913 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 352 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 430 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 938 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.78 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...