Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman mit uns

Emoce gradují, „pražská kavárna“ smutní, příznivci Miloše Zemana slaví – jízda pokračuje............

Do nadpisu jsem si dovolil použít část názvu písně skinheadské kapely Orlík, která v devadesátých letech, ve svém albu Miloš Frýba for president, recesisticky prosazovala do úřadu českého prezidenta TV hlasatele Miloše Frýbu. Miloš Frýba se ovšem nikdy českým prezidentem nestal, ale zato Milošovi Zemanovi se to podařilo již podruhé a bylo by zajímavé vědět, co na to říkají frontmani skupiny Orlík Daniel Landa a David Matásek, kteří se v této době, stejně tak jako Miloš Zeman nyní, pasovali do role bojovníků za národní zájmy. To, že pocit národního ohrožení, obavy z migrační vlny a neschopnost EU se s touto vlnou vyrovnat sehrálo v rozhodování velké části voličů významnou roli, asi nelze příliš rozporovat. Sice můžeme považovat takové uvažování za iracionální, ale jak vidíme z výsledků posledních voleb, tak u voličů dnes hrají v jejich rozhodování významnou roli emoce a ty zrovna pán profesor Drahoš příliš vyvolávat neuměl. Také se opět ukázalo, jak hluboce je naše společnost hluboce rozdělena.

Vzájemná nevraživost mezi Prahou a regiony tu panovala vždy, jen je s podivem, že se ani téměř 30 let po listopadu 1989 nepodařilo politikům s tímto problémem něco dělat. Ač je pán profesor jen naturalizovaný Pražák, tak značná část obyvatel „periferie“ ho považuje za reprezentanta samozvané intelektuální elity, zvané též někdy „pražská kavárna“, která nerozumí názorům a potřebám běžného občana, který má za to, že vytváří svou prací hodnoty, ale smetanu z jeho práce slíznou bílé límečky z pražských kanceláří a úřadů. Voliči Miloše Zemana a Jiřího Drahoše se šikují podle dělících linií centrum – periferie, socio-ekonomické dělící linie a linie vítězové a poražení ekonomické transformace. Pro voliče Miloše Zemana je současný pán prezident, svým vystupováním, blíže lidu a tak lépe rozumí jejich potřebám a touhám, chrání je proti vnějšímu nebezpečí, které pro ně představuje migrace a s ní spojený terorismus, prosazuje vyrovnanou zahraniční politiku, která se neorientuje jen na neschopné „lumpy“ z Bruselu a „aroganty“ z Washingtonu. Putina tito lidé nevidí jako nebezpečí, ale jako člověka, který konečně v Rusku udělal pořádek a který umí důsledně bránit ruské národní zájmy.

Titulek článku říká, že Miloš Zeman je s námi. Tento titulek jasně vyjadřuje to, proč byl Miloš Zeman opětovně zvolen a to zvolen a to s převaho asi 200 000 hlasů voličů, pro které je jistotou v neklidném světě. Je potřeba pogratulovat k úspěchu Zemanovým PR specialistům, kteří vystavěli jeho kampaň právě na tom, že vytvořili jeho image jakožto rozvážného, zkušeného politika, který bude korigovat vládu a prosazovat národní zájmy naší země. Zda bude mít Miloš Zeman na splnění těchto vizí dost sil a nástrojů uvidíme již v příštích měsících. Bitva skončila, rozdělení společnosti však zůstává. Je hloupé z tohoto obviňovat jen Miloše Zemana, ten pouze, jako mnoho dalších politiků, této situace využívá. Ti politici, kteří obviňují Miloše Zemana z rozdělování společnosti, by se měli zamyslet, co právě oni udělali pro její stmelení. Praha byla a je státem ve státě a vždy patrně bude jinde než zbytek republiky. Pokud chtějí mít politici kompaktní společnost, tak nestačí jen vést moudré řeči, ale i srovnávat ekonomické, kulturní a sociální rozdíly mezi centrem a periferií, jinak ve volbách budou stále vítězit ti, kterým bude stačit pracovat s emocemi a racionalitu odsunou až někde do pozadí. Otázkou zůstává, zda mnohým politikům, i když oficiálně proti rozdělování společnosti protestují, ve skutečnosti tento stav vlastně vyhovuje.

Autor: Aleš Merta | sobota 27.1.2018 16:06 | karma článku: 26,46 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má 6 miliard korun ročně

25. dubna 2024  11:36

Aktualizujeme Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik