Kdy se ministr Stropnický probudí ze zimního spánku?

15. 02. 2018 13:22:14
Česká zahraniční politika si již od dob prezidentství Václava Havla zakládá na tom, že se zasazuje o pomoc obětem agrese a obhajuje lidská práva v různých částech světa.

Položme si však otázku, nepostupuje někdy MZV poněkud selektivně?

I když MZV jistě bude tvrdit, že měří všem stejným metrem a nedělá rozdíly mezi státy, či režimy, tak každý, kdo se jen občas koukne do novin, nebo si pustí televizi, ví, že je to jen plané řečnění. Je totiž zcela zřejmé, že existují státy, na které se kritika naší diplomacie zaměřuje a státy k jejichž prohřeškům MZ taktně mlčí. Příkladem států patřících do první skupiny jsou Rusko, Čína, Bělorusko, či Kuba. Do druhé skupiny patří např. Saudská Arábie a některé další státy z oblasti Perského zálivu. Tento článek nemá ambice hodnotit každý případ jednotlivě, ale poukázat zejména na laxní politiku našeho MZ vůči Turecku, které se stává ze sekularizované země, zemí prostoupeno militantní islámskou ideologii, zemí založenou na vypjaté nacionální rétorice a zemí s imperiálními ambicemi, s režimem, který porušuje nejen lidská práva svých občanů, ale také s režimem rozdmýchávající konflikty a negativně zasahující do politického a lidsko-právního dění i mimo své území.

Není jistě potřeba rozpitvávat to, že Turci dlouhodobě diskriminují svou kurdskou menšinu a že režim prezidenta Erdogana tvrdě potlačuje jakoukoliv opozici, která by jen lehce nesouhlasila se směřováním země pod jeho vedením, protože většina čtenářů toto jistě ví. Každý člověk, který se jen trochu zajímá o dění ve světě také jistě ví, že současný turecký prezident usiluje o to, aby Turecko povýšil do role regionální mocnosti, k čemuž využívá i současné občanské války v Sýrii. Je veřejným tajemstvím, že Turecko, pod rouškou podpory tzv. demokratické opozice, podporovalo a podporuje také islámské radikály, které využívá k prosazování svých geopolitických cílů - tedy k posílení svého vlivu v Sýrii a k boji proti syrským Kurdům, kteří patří k oporám Západu v jeho boji s Islámským státem. Jelikož ale vliv syrských protivládních skupin upadá a hrozilo, že Kurdové ovládnou rozsáhlá území při hranici s Tureckem, rozhodli se Turci pro přímou intervenci, jejíž poslední obětí se stala kurdská enkláva v syrské provincii Afrín. Do boje s Kurdy, vyzbrojenými lehkými zbraněmi, vyrazili Turci, vyzbrojeni nejmodernějšími tanky a s podporou islámských milicí, které si mají s Kurdy co vyřizovat a nelze si tedy dělat iluze o jejích vstřícnému chování k civilnímu obyvatelstvu.

Na mezinárodní scéně je v případě této agrese nějak ticho po pěšině.

Mlčí Rusko, protože Turci likvidují odpůrce oficiální syrské vlády

Mlčí EU, protože Erdogan může zahltit Evropu migranty.

Mlčí USA, pro které je důležité držet si linie na východ o řeky Eufrat a odevzdání Afrínu berou nejspíše jako oběť usmíření si významného „spojence“ v NATO – Turecka.

Mlčí i naše diplomacie, protože osud syrských Kurdů je jí asi šum a fuk, vždyď přednější je přece záchrana disidentů na Kubě.

Zapomenuta jsou slova o svobodě, demokracii a lidských právech. Zapomenuta je vděčnost za pomoc v boji s IS. Vítězí pragmatismus a pokrytectví. Martin Stropnický a celá naše diplomacie asi upadla do zimního spánku. Máme-li si zachovat čest, tak je potřeba zvolat - Stropnický vzbuď se a konej. Náš hlas je sice slabý, ale alespoň se ozvi a jasně řekni, na které straně stojíme.

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 15.2.2018 13:22 | karma článku: 40.86 | přečteno: 5947x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.62 | Přečteno: 3929 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 354 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 430 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 938 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 25.95 | Přečteno: 577 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 15.80 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 26.46 | Přečteno: 529 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 23.19 | Přečteno: 364 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.14 | Přečteno: 484 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.79 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...