Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pod praporem antikomunismu

Českou republikou obchází strašidlo komunismu. „Kavárníci“ a studenti spojte se do jednotné fronty, pozdvihněte červené karty a vytáhněte do svatého boje proti bolševické hydře, která se chystá zardousit naši mladou (?) demokracii

Téměř třicet let od pádu režimu, který je často poněkud chybně nazýván režimem komunistickým, je část občanů a studentů mobilizována do boje s nepřítelem, jehož reálná moc skončila s koncem studené války a rozpadem Sovětského svazu. Strašení návratem ke starým pořádkům, jehož důkazem má být znovuzvolení M. Zemana prezidentem, vítězství hnutí ANO ve volbách a obsazení čela několika parlamentních výborů a podvýborů členy KSČM, přimělo část veřejnosti, aby se zapojila do pouličních demonstrací, petičních akcí a studentské stávky a zachránila tak naši „demokracii“ před jejími rozvraceči. Trnem v oku těchto „demokratů“ je především politický styl a nezávislá zahraniční politika našeho prezidenta a poněkud specifické představy o řízení a fungování státu, se kterými přichází současný předseda vlády v demisi A. Babiš.

Samozřejmě můžeme mít výhrady k metodám, které tito dva politici používají k prosazování svých politických a ekonomických cílů, ale je úsměvné se domnívat, že by se chystali demontovat režim, který jim přinesl moc a panu Babišovi i miliardový majetek. Stejně tak je hloupé podsouvat jím antievropanství, protože je známo, že např. podnikání A. Babiše je poměrně značně provázáno s přísunem evropských dotací. Ovšem, když chceš psa bíti, tak hůl si vždycky najdeš a u nás se touto holí stal osvědčený antikomunismus. Označit někoho za zastánce starých pořádků je totiž velmi jednoduché a vůbec nevadí, že jde o válku minulou, válku s imaginárním nepřítelem. Jde přece hlavně o to, mobilizovat veřejnost, aby zabránila „morálnímu“ úpadku a ohrožení „demokracie“, což má v reálu přinést body tzv. demokratické opozici a zajistit stálý přísun financí různým neziskovkám, ústavům a mediálním hlasatelům pravd, pro které představuje boj s „komunismem“ životní zajištění, nebo si jím jen opečovávají své ego.

Je ovšem antikomunismus spásou demokracie, nebo jen metoda vyhánění čerta ďáblem? Antikomunismus totiž není jen běžnou anti-ideologií, ale na rozdíl od např. anti-fašismu, nebo anti-liberalismu, se stal prostředkem pro dodání legitimity režimům, které lze obvykle označit za nedemokratické a někdy je lze nazvat i brutálními diktaturami srovnatelnými s totalitními režimy jako např. ten Stalina, či Hitlera. Tyto režimy měly svůj hlavní boom v době studené války, kdy vznikaly proti-komunistické personální diktatury, sultanistické režimy, či vojenské junty v mnoha státech světa od Latinské Ameriky, přes Asii až po Afriku. Zaštiťování se bojem s komunismem jim dávalo nejen zdání legitimity, ale přinášelo jim i vojenskou a hospodářskou pomoc západu, což byl bonus, který byl často nezbytný pro jejich holé přežití.

indonéský masakr

V době studené války politikům na západě moc nevadilo, že tyto režimy disponují teroristickými bezpečnostními složkami, které oponenty režimu mučili, či zabíjeli bez soudů, že k boji s opozicí je využívána armáda a jednotky paramilitáres, které jen ve Střední Americe mají na svědomí statisíce životů. Extrémem byl tzv. Indonéský masakr, kdy jen v letech 1965 – 1966 nechal indonéský generál Suharto povraždit 500 000 – 1 000 000 údajných komunistů. Přesto, že všechny tyto údaje jsou známy, tak tyto režimy jsou řazeny „pouze“ mezi režimy autoritářské a ne mezi režimy totalitní, protože antikomunismus přece není řazen mezi oficiální ideologie.

Arcibiskup Romero zavražděný paramilitares v Salvádoru

To, že se u nás některé skupiny, či jednotlivci snaží oprašovat antikomunismus vždy, když se jim to hodí, není, z výše uvedených důvodů, překvapující, ale poněkud překvapující je, že na tuto "anti-ideologii" z dob studené války stále ještě kladně reaguje poměrně velká skupina lidí. Možná, že je to tím, že zločiny "anti-komunismu" jsou dnes zamlčovány a lidem je podáván jen černobílý obraz minulé epochy. Určitě nelze přehlédnout zločiny Stalinismu, Maoismu aj., ale komunismus nemá jen tyto směry a tak jako se lidé toužící po moci a fanatici vyskytovali mezi komunisty, tak se samozřejmě vyskytují i na druhé straně barikády. Zakázat antikomunismus nelze, stejně jako nelze zakázat touhu po sociálně spravedlivé společnosti, za kterou bojovali naši dědové – anarchisté, socialisté, křesťanští sociálové, sociální demokraté, či komunisté. Lze však upozorňovat na konkrétní zločiny, bojovat s dogmaty a podporovat rozvoj kritického myšlení. Je třeba si připomínat, že jako není svět černobílý, tak stejně černobílá není ani historie.

Autor: Aleš Merta | pondělí 19.3.2018 13:25 | karma článku: 37,06 | přečteno: 1783x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik