Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karel Marx - nejgeniálnější myslitel XIX. století

Evropou obchází strašidlo – strašidlo komunismu. Ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojily všechny mocnosti staré Evropy – papež i car, Metternich i Guizot, francouzští radikálové i němečtí policajti. Kde je opoziční strana,

která by nebyla svými vládnoucími odpůrci vykřičena jako komunistická, kde je opoziční strana, která by opět potupnou výtku komunismu nevmetla ve tvář jak pokrokovějším opozičníkům, tak i svým reakčním odpůrcům?

Deklaroval v Manifestu komunistické strany Karel Marx – německý filosof, sociolog, ekonom, novinář a revoluční socialista, jehož myšlenky straší mnoho lidí i dnes, kdy od jeho narození v sobotu uplyne 200 let. Jeho slova aktivizovala značnou část tehdejší evropské společnosti, která začala požadovat rozšíření politických a sociálních práv na společenské třídy, kterým je doposud vládnoucí elita odpírala. Je zřejmé, že pro tuto „hight society“ představovaly Marxovy ideje ohrožení jejich prebend, a že tedy vládnoucí majetková oligarchie vynakládala veškeré své úsilí k potlačení jeho myšlenek. Názory na jeho dílo jsou často rozporuplné, ale v Západní Evropě se stále těší vysokému kreditu. Například jeden z nejuznávanějších světových sociologů Max Weber o jeho „Kapitálu“ napsal: „ Neexistuje komplexnější a sofistikovanější analýza kapitalismu“. A ani u nás, to nebylo s hodnocením jeho práce v minulosti jiné, o čemž svědčí i slova napsaná našim prvním prezidentem T. G. Masarykem, který ve své knize – Velicí mužové, vydané v roce 1926, napsal: „Marx v XIX. století byl nejgeniálnějším myslitelem. Není jednoho národohospodáře, který by se Marxem nezabýval. Sám jsem se od něho mnoho naučil. Jeho působení bylo ohromné. Marxism vynutil reformy. Sociální reformy jsou prací ideí Marxových. Na duchovní směry, politiku vlád, na vše měl marxismus vliv; …..;  Marx dokazuje vědecky, že ve starších dobách žilo lidstvo komunisticky, byla rovnost a volná organizace. Stát neexistoval. Nebylo zášti, bohatství – odtud ta rovnost.; ….; Vysávání dělníků způsobuje třídní boj. Dělník odevzdává kapitalistovi nadhodnotu své práce, to má kapitalista zadarmo, z toho si buduje blahobyt.“

Kritici Marxovi nejčastěji vyčítají, že Marx za jedinou možnou cestu proměny společnosti považuje cestu revoluční a že jeho historický materialismus, tedy teorie, že bezprostředním podnětem k vlastním historickým proměnám jednotlivých typů společností (společensko-ekonomických formací) jsou postupné změny v oblasti materiální produkce (výrobních sil), které se dostávají do rozporu s původně jim přiměřenými výrobními vztahy a vlastnickými poměry, mocensky hájenými vládnoucí třídou, je chimérou, což dokládají krachem států budujících tzv. reálný socialismus. Je ovšem nutno připomenout, že většina badatelů, kteří se zabývají jeho dílem, přiznává, že tzv. diktaturu proletariátu, která by proletářskou revoluci měla provázet, zmiňuje Marx ve své práci pouze okrajově a že tato by podle Marxe zřejmě měla mít jinou formu než tu, jež zvolili bolševici po Říjnové revoluci v Rusku. Také musíme při posuzování Marxova díla přihlížet ke kontextu doby, kdy své myšlenky formuloval. Doba raného kapitalismu se vyznačovala otřesnými pracovními a sociálními podmínkami pracujících, kdy dělníci žili bez lékařské péče, bez možnosti vzdělání pro své děti v ratejnách, kdy byla velmi rozšířena dětská práce, kdy pracovní doba byla zpravidla dvanácti hodinová, kdy politická práva náležela jen úzké vrstvě tehdejších elit. Proletariát v této době opravdu většinou neměl ztratit nic více než své okovy a revoluce se jevila jako jediná cesta pro osvobození „bílých otroků“, z područí vykořisťovatelů, kteří při honbě za ziskem odměňovali své dělníky tak štědře, že odměna za jejich těžkou práci jim nestačila ani na holé přežití.

Od dob, kdy Marx psal svá vrcholná díla, se sice mnohé změnilo, ale stále existují mnohé oblasti života společnosti, kde Marxovy filozofické a ekonomické téze neztrácejí platnost. Máme sice všeobecné hlasovací právo a jiná práva politická, která vybojovali naši dědové, ale mocní a bohatí dnes ovládají politický pohyb skrze manipulaci veřejného mínění prostřednictvím svých PR týmů. Nadále jsme svědky rozdmýchávání dalších a dalších válečných konfliktů imperiálními velmocemi, za kterými stojí jejich geopolitické a ekonomické zájmy a především však pak zisky vojensko-průmyslového komplexu. Našim prarodičům se sice podařilo vybojovat mnoha práva sociální a zlepšit postavení žen ve společnosti, ale s nástupem globalizace přichází úpadek sociálního státu a oklešťování sociálních výdobytků, o jejichž zavedení se zasloužily předchozí generace. Jak jsem již uvedl výše, tak Marxovi kritici vyvozují z neúspěchu států budujících tzv. reálný socialismus, že historický materialismus, podle kterého mělo dojít k neodvratitelnému zániku kapitalismu, je teorií chybnou. Nástup robotizace a využití umělé inteligence ovšem jistě přinese významnou společensko-ekonomickou proměnu, která může byt pro lidstvo velkou příležitostí k lepšímu uspořádání světa. Možná, že to bude ta revoluce, která naplní Marxovu vizi o společnosti, kde každý bude mít možnost pracovat podle svých schopností a každému bude dáno dle jeho potřeb. Zavání to sice utopií, ale pokud si umíme představit, že všechnu fyzickou i intelektuální práci budou vykonávat stroje, že bude nadbytek zboží, tak se Marxova vize nemusí zdát až tak úplně neuskutečnitelná.  

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 3.5.2018 13:24 | karma článku: 25,01 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik