Fatální omyl podporovatelů vojenských misí

16. 05. 2018 13:10:17
Prezident Zeman, ministryně obrany Šlechtová a mnoho dalších politiků obhajují naše vojenské mise argumentem, že tyto nás chrání před migrací a terorismem.

Položme si však otázku, nepřispívají spíše vojenské intervence Západu k šíření chaosu, neradikalizují některé obyvatele dotčených zemí a nejsou vlastně příčinou uprchlických vln? Vezměme si to po řadě. Američané podporovali afgánské mudžahedíny v boji proti Sovětům, ale ti se jim odvděčili tím, že poskytly útočiště Al Kajdě, která provedla teroristický útok na budovy Světového obchodního centra. Američané kontrovali útokem na Afganistán a ustavením loutkové vlády, které se ovšem ani po dlouhých letech nepodařilo stabilizovat situaci, místo toho roste vliv radikálních islamistů a hospodářská situace je neutěšená, což vede desetitisíce obyvatel této země k emigraci, nejčastěji do Evropy. Podobná situace se opakovala po napadení Srbska vojsky NATO v rámci řešení tzv. Kosovské krize. Navzdory mírovým dohodám, které garantovaly územní celistvost Srbska, došlo k vyhlášení samostatnosti Kosova, které ovládli váleční zločinci z UCK. Tento kvazi-stát přežívá jen díky tučným evropským dotacím, které rozkrádají mafiánské špičky, a zbídačené obyvatelstvo prchá před chudobou do bohatých evropských států. Další ukázkou krátkozraké politiky Západu byla invaze do Iráku, která měla údajně zamezit Saddámu Husajnovi použít zbraně hromadného ničení, které měl vlastnit. Žádné zbraně se sice později nenašly, ale co, chybička se přece může vloudit a ty statisíce mrtvých, které válka přinesla, přece vyváží nastolení demokracie v této zemi. Nějakou demokracii tam sice dnes mají, ale přesto desetitisíce Iráčanů raději volí úprk do bohaté Evropy, než aby žili v zemi rozvrácené válkou.

V roce 2011 zahájila skupina zemí vedená Francií a Británií leteckou kampaň na podporu protirežimních sil v Libyi. Režim padl a v zemi vypukl chaos a občanská válka, která probíhá do dnes. Libye se stala otevřenou branou do Evropy, kterou ještě do nedávna proudili do Evropy tisíce migrantů z Afriky. A nakonec Sýrie. Po propuknutí tzv. Arabského jara v této zemi se Západ rozhodl podpořit tzv. umírněnou opozici zbraněmi a pomoci s výcvikem jejich ozbrojených sil. Posléze se ale zjistilo, že vlastně žádná umírněná opozice neexistuje, tedy s výjimkou syrských Kurdů, a že vycvičení vojáci i s dodanými zbraněmi přebíhají k islamistům a likvidují nejen vládní vojáky, ale i příslušníky ne sunnitských menšin. Výsledek – opět statisíce uprchlíků mířících z části i do Evropy, kde je pozvala německá kancléřka Merkelová. Nedávno publikovaná studie uvádí, že pro Německo bude úspěchem, když se jim do dvaceti let podaří zaměstnat alespoň polovinu z příchozích „inženýrů a lékařů“, což ovšem bude znamenat, že příchozí budou nadále břemenem pro německý rozpočet, protože aby na sebe uprchlíci vydělali, musely by jich být zaměstnány, alespoň dvě třetiny.

Stojí tedy Západu, potažmo České republice, za to, účastnit se těchto vojenských dobrodružství? Evropě určitě ne, možná jen USA, kterým tyto války přináší kšefty pro zbrojařské firmy, tedy zaměstnanost a tím pádem také větší výběr daní. Evropě přináší tyto mise jen náklady na integraci uprchlíků, náklady na posílení obrany svých hranic – tedy v podstatě poskytování výpalného Turecku a přímé vojenské výdaje, které jen u nás činí přes dvě miliardy korun ročně. Oponent možná namítne, že naše mise jsou většinou nebojové a že slouží především ke stabilizaci situace. Ano, toť paradox! Stabilizujeme země, na jejichž rozvrácení jsme se buď přímo podíleli, nebo kde jsme agresi alespoň podporovali. Je naivní si myslet, že nasazení našich vojáků např. v Afganistanu přinese této zemi klid a demokracii. Je zcela zřejmé, že většině Libyjců, Afgánců, Iráčanů a i mnohým obyvatelům Sýrie a Kosova jsou naše hodnoty ukradeny a nevidí příliš rádo, když se jim někdo „montuje“ do jejich záležitostí. Nic proti pomoci válečným uprchlíkům, ale nejlépe je pomáhat jim tam, kde mají blízko ke svému domovu, jako např. Syřanům v Jordánsku. Dvě miliardy, které každoročně vydáváme na vojenské mise, by šly jistě lépe použít na rozvojovou pomoc, zabezpečení hranic EU, či právě na pomoc uprchlíkům, jako těm v Jordánsku. Vojenská intervence má své oprávnění jedině v případě genocidy jako byla ta ve Rwandě, ale jinak je v podstatě kontraproduktivní, zejména jde-li v ní o snahu naroubovat demokracii do oblasti tak kulturně odlišné jako je oblast islámské civilizace. Media a politici sice mohou donekonečna opakovat svou mantru o tom, že vysílání vojáků do zahraničí brání přílivu uprchlíků a šíření terorismu, ale každý, kdo vidí dlouhodobé výsledky vojenské přítomnosti Západu ve výše zmíněných zemích, už zjistil, že tudy cesta nevede.

Autor: Aleš Merta | středa 16.5.2018 13:10 | karma článku: 46.11 | přečteno: 7367x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.57 | Přečteno: 3919 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 352 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 430 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 938 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 9.56 | Přečteno: 142 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.69 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 16.31 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.38 | Přečteno: 336 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 465 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.79 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...