Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krimiseriál Sever – mrazivá fikce, či děsivá realita

To, že v polistopadové éře byly rozkradeny, vytunelovány, či podvodem získány miliardy korun víme všichni. Kde ovšem uvedené miliardy skončily, kdo za jejich zmizením stojí a proč,

nikoho za tyto zločiny soudy nepotrestaly, naopak neví prakticky nikdo.

Krimiseriály dnes zabírají poměrně značnou část vysílacích časů našich televizních stanic. Často jde o docela slaboduchá dílka, občas se objeví dobrý průměr a najde se i několik výjimečně vydařených kousků jako např. Cirkus Bukowski, Rapl, či zejména Pustina. Právě, šestým dílem, zakončený seriál Sever bych zařadil mezi takový průměr a tvůrcům bych poděkoval nejen za to, že odvedli dobré řemeslo, ale že otevřeli i téma, které je i dnes stále aktuální, tedy okolnosti vzniku jednoho z největších polistopadových tunelů do státní kasy i kapes každého z nás - solárního byznysu.

Seriál je samozřejmě fikcí, která ovšem k realitě nemá bohužel daleko. Bezskrupulní podnikatelé, zkorumpovaní politici, soudci, státní zástupci, policisté, klientelismus, zastrašování, korupce, dehonestace, ekonomická, či dokonce fyzická likvidace těch, kteří kříží plány mocných, není bohužel jen seriálovou fikcí, ale tvrdou realitou, která nás provází již od počátku privatizace, započaté v devadesátých letech minulého století. Mafiánská chobotnice prorostlá do politiky i byznysu samozřejmě postupně přechází k sofistikovanějším způsobům jak obrat tento stát i jeho občany o neuvěřitelné částky, ale základní principy jejího fungování, tedy využívání mezer v zákonech, či dokonce vytváření zákonů na zakázku, korupce a klientismus, zůstávají stejné. Právě to, že se aktivity této chobotnice pohybují v právním rámci, který si sama vytváří, že tato chobotnice disponuje armádou právníků, rozsáhlými klientskými sítěmi a téměř neomezenými finančními prostředky, je důvod toho, proč jsou aktéři těchto kauz většinou právně nepostihnutelní a proč lze peníze z těchto špinavých kšeftů tak lehce legalizovat.

Krimiseriál Sever nás zavádí do dob, kdy zákonodárci svým nekompetentním jednáním, či dokonce účelově, umožnili solárním baronům, začít čerpat neuvěřitelné dotace na elektřinu vyrobenou v jejich solárních parcích. Zásadní podmínkou však bylo, že jejich elektrárny musí být zkolaudovány do konce roku 2010, což u mnohých nebylo časově reálné a došlo tedy na metody jednání, které jsem uvedl výše a které do svého díla zapracovali i autoři seriálu Sever. Stejně jako v seriálu, není ani v reálu často přesně známa vlastnická struktura solárních parků, která se obvykle skrývá ve změti firem, často i zahraničních. Seriál Sever, jak již napovídá jeho název, se odehrává v Severních Čechách v kraji, který je kriminalitou tohoto druhu prosnulý. Hlavní hrdina, mladý policista Svoboda, narazí při studování starších spisů na vraždu místního podnikatele, jejiž vyšetřování bylo vedeno nestandartně a skončilo ve ztracenu. Jako hlavní podezřelý se mu jeví společník zavražděného místní boss Valenta, který právě uvádí do provozu solární park, jehož kolaudace probíhá za podezřelých okolností.

Svobodovi hážou klacky pod nohy jeho nadřízení, je mu vyhrožováno, a nakonec je inspekcí ministersva vnitra falešně obviněn z přijímání úplatků a soudcem spřahnutým s místní mafií, ve které figuruje i krajský hejtman a šéf policie, odsouzen k podmíněnému trestu a postaven mimo službu. V případu figurují vraždy strážného v elektrárně a šéfa místního stavebního úřadu, který stavbu zkolaudoval i mstitel, který pomstil vraždu svého otce tím, že zastřelil Valentu. Svobodovi se dostávají do rukou důkazy, že chobotnice není jen krajskou záležitostí, ale že je řízena z ministerstev v Praze, ale tyto důkazy jsou mu ukradeny a je mu nabídnutý obchod, který se nedá odmítnout. Je mu přislíbeno, že pokud se o případ již nebude zajímat a přestěhuje se na Jižní Moravu, tak bude u soudu očištěn a on a jeho rodina již nebudou v ohroženi. Svoboda dohodu přijímá. Autoři seriálu však nechávají konec otevřený, protože ve vyšetřování tajně pokračuje prokurátorka, takže se asi dočkáme další řady.

Seriál Sever byl sice fikce, ale fikce zatraceně blízká realitě. I když se politici neustále zaklínají, jak se jim daří nastavit průhledné podnikatelské prostředí, jak úspěšně bojují s korupcí a klientismem, jak se daří zkvalitňovat práci státních zástupců a soudců, tak v reálu vidíme věci jinak. Nepochopitelná rozhodnutí soudů, liknavost státních zástupců a úředníků, zákony nastavené tak, že nelze vymáhat právo, kouzla s paragrafy – to vše v režii mocných stojících v pozadí. Seriál Sever byl nejen napínavou podívanou, ale i nechtěným vysvědčením, které ČT vystavila polistopadovým politickým garniturám právě v době, kdy se tyto chystají slavit třicet let od změny režimu. Vysvědčením, které pro ně zrovna není moc příznivé.

Autor: Aleš Merta | úterý 8.10.2019 5:05 | karma článku: 43,22 | přečteno: 7061x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik