Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o tom, jak se chrabrému kurdskému národu (ne)vděku dostalo

Bylo, nebylo. Za devatero horami, za devatero řekami, za úžinami Bospor a Dardanely leží neklidný región, který se nazývá Blízký Východ a o něm bude dnešní pohádka.

Na západ od tohoto regionu se rozprostírá velká, mocná říše, kterou diriguje Tramp I, sebestředný vládce z království za velikou louží. Když na Blízkém Východě vypukla mela v zemi, nezemi a moc si začali uzurpovat, poněkud radikálně islamisticky založení, skřetové, kteří nejenže terorizovali místní obyvatelstvo, ale podnikali i zákeřné výpady v říši Západu, tak se tamní činovníci, v čele s Trampem I, rozhodli zakročit a skřety zničit. Říše západu měla v regionu silného spojence v mocném sultánu Erdoganovi, který si ovšem válku v zemi, nezemi vyložil jako příležitost k posílení své moci a rozšíření své říše. Sultán tedy kašlal na své spojence, povolil transfery zbraní a posil skřetům přes své území, a nakupoval od nich ropu, která pomáhala financovat jejich aktivity. Západní mocipáni se škaredili, sem tam udělali ty, ty, ty, ale na víc se nezmohli.

Aby ovšem Západ mohl válku se skřety vyhrát, potřeboval spojence, který by ho v boji zastoupil. Nu a tu se na scéně objevuje, ze všech stran utlačovaný, národ Kurdů, který obýval severní oblasti země, nezemě a se skřety se neměl zrovna v lásce. Tramp nechal Kurdům dodat lehké zbraně a poskytoval jim leteckou podporu, což Kurdům pomohlo k vítězství nad zlými islamistickými skřety. V pohádce by v této chvíli zazvonil zvonec a pohádky by byl konec. Dobro zvítězilo nad zlem, které bylo po zásluze potrestáno, a chrabří kurdští bojovníci by byli odměněni koláči v podobě podpory při vyjednávání o budoucím uspořádání země, nezemě. Ovšem tady pohádka končí a nastupuje tvrdá realita – svět, kde se buchtami za skutky neplatí, kde jde především o vlastní zájem.

A tak když se spojenec Západu – Erdogan, který svým spojencům doposud okopával kotníky, kde se dalo, rozhodl ukousnout si kus severní Sýrie, který z rukou IS vyrvali syrští Kurdové, dalo by se očekávat, že Západ zasáhne a ekonomickou, či dokonce vojenskou silou postaví Turky do latě a nedopustí, aby Turci vyzbrojeni těžkými zbraněmi a letectvem, mohli decimovat lehce ozbrojené Kurdy. To se však děje jen velmi vlažně a tak to vypadá, že než se Západ k něčemu rozhoupá, bude po Kurdech veta, tedy kromě těch, kteří neutečou do pouště, či náruče syrského prezidenta Asada. Turek anektuje sever Sýrie a nějaké ty sankce budou brzy zrušeny, protože Turecko je přece náš atlantický spojenec a navíc významný obchodní partner, který navíc drží Evropu pod krkem hrozbou, že otevře hranice migrantům do Evropy.

Je asi marné připomínat vzletná prohlášení politiků o demokracii, spravedlnosti, solidaritě s utlačovanými, přátelství, či vděku. Jak je z této kauzy vidět, jsou to jen pohádky pro děti, které v reálném světě dospěláků pozbývají význam. V tomto světě jde hlavně o moc a vlastní zájem. Turecká agrese zkomplikovala poválečné mírové uspořádání Sýrie a dokonce možná i dojde na překreslování hranic, což by znamenalo porušení územní celistvosti Sýrie, tedy principu, který Západ, v jiných souvislostech, tak vehementně hájí. Česká republika je nedílnou součástí Západu a zrada Kurdů padá tedy i na naší hlavu, zvláště po předchozím prohlášení premiéra Babiše na půdě OSN, kde Erdoganův plán na vytvoření tzv. nárazníkové zóny podpořil. Jeho současná otočka je bohužel jen čirým alibismem, která nezakryje jeho selhání, kdy v něm převládl duch kramáře nad duchem opravdového státníka, ale tak to u našich politiků bohužel často chodí.

Zdroje: https://www.lidovky.cz/svet/babis-se-setkal-s-erdoganem-ma-jasny-plan-jak-vyresit-problem-s-uprchliky-uznal-cesky-premier.A190926_091535_ln_zahranici_rkj

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/erdoganova-uprchlicka-enklava-v-syrii-babis-napad-posvetil-experti-varuji-pred-rozpinanim-turecka-79623

Autor: Aleš Merta | pátek 11.10.2019 5:05 | karma článku: 36,50 | přečteno: 4454x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik