Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Živnostníci jako tikající koronavirová bomba

Proč zrovna živnostníci? Ptá se asi čtenář po přečtení titulku, ale když se hlouběji zamyslí, tak zjistí, že z logiky věci patří tato skupina obyvatel opravdu k největším, potenciálním, šiřitelům koronaviru.

Jako největší šiřitelé koronaviru u nás se zatím ukazují navrátilci ze zemí, kde se virus masívně rozšířil, ale pomalu nastává situace, kdy se přenašeči viru stávají lidé, kteří v zahraničí nebyli a ani není možné dohledat, zda se s někým, kdo v zahraničí byl, vůbec někdy potkali.  Na problém, že se významnou skupinou šiřitelů viru mohou stát právě OSVČ upozornilo čtvrteční „Právo“ které uvedlo, že nemocenské pojištění si u nás platí jen 97 000 lidí z více než miliónu osob, které pracují jako OSVČ. Tito lidé by při dodržování karantény mohli přicházet o zdroj svých příjmů, což by je mohlo zajisté existenčně ohrozit, takže zde existuje nebezpečí, že budou karanténu obcházet a stanou se významnou skupinou šiřitelů viru. OSVČ si nemusí ze zákona platit nemocenské pojištění a tak ti co tak nečiní, nemají nárok nejen na vlastní nemocenskou, ale nepřísluší jim ani opatrovné, které dostávají plátci na opatrování dětí mladších deseti let ze škol, které jsou v karanténě.

 Tristní situace, ale je pravdou, že živnostníci mají proti zaměstnancům některé výhody, které ovšem dostávají za to, že se počítá, že se o sebe dovedou postarat sami. Je tedy na jejich zodpovědnosti, zda vstoupí do státního nemocenského pojištění, či zda si sjednají pojištění komerční, nebo prostě riskují, že se jím nic nepřihodí. Existují samozřejmě různé skupiny živnostníků dle jejich příjmů, či chování. Je tady skupina, která má nadstandartní příjmy, které ji umožňují investovat, pojistit se a není tedy na státu v podstatě závislá. Pak je tady skupina těch, co sice vydělávají méně, ovšem jsou zodpovědní a myslí na zadní vrátka. Další skupinou jsou ti, co sice vydělávají dost, ale také vedou nákladný život a na zadní vrátka příliš nemyslí. No a pak jsou zde živnostníci, kteří vydělávají jen na své živobytí a OSVČ se stali jen z nouze, nebo proto, že jim to přináší svobodu. Tito na své zajištění nemají a spolu s předchozí skupinou patří právě k potencionálním šiřitelům koronaviru.

Jak již jsem napsal výše, tak stát dává OSVČ jistou svobodu, ovšem není od věci uvážit, zda by po nich neměl požadovat jistou odpovědnost. Dlouho se mluví o tom, že značná část OSVČ si platí malé příspěvky na sociální pojištění a že jejich důchody nebudou tedy postačovat na zajištění jejich základních životních potřeb, až dosáhnou důchodového věku. Stanou se tak závislými na sociálních dávkách a za jejich neodpovědnost pak budou platit ti, kdo do systému celý život poctivě přispívali. Nynější epidemie koronaviru pak poukazuje na to, že změna by měla nastat i v oblasti pojištění nemocenského. Není nutno nikoho nutit, aby vstoupil do státního nemocenského pojištění, ale možná by nebylo od věci, aby si OSVČ museli případně povinně sjednat pojištění komerční. Pro některé živnostníky by to bylo možná likvidační, nebo by zmenšilo jejich příjmy, ale dle mne by to mělo, v rámci získání nynější zkušenosti, logiku. Člověk žijící v nějakém společenství má vždy nějaká práva, ale i nějaké povinnosti. Není možno, jen dožadovat se práv a až když je člověkovi ouvej, tak hledat někoho kdo mu pomůže. Ano, naše společnost je založena na solidaritě, ale musí vyžadovat také odpovědnost. Pokud to tak nebude, tak funguje špatně a nespravedlivě.

Autor: Aleš Merta | neděle 15.3.2020 13:15 | karma článku: 16,20 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik