Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho oslavuje "gentleman" z Řeporyjí

Jaká je motivace politického exhibicionisty z Řeporyjí k jeho svérázným činům se lze jen dohadovat, ale lze předpokládat, že se jedná o směs narcisismu a touhy zviditelnit se za každou cenu a to i cestou provokací a hulvátctví

Evropa i svět si za nedlouho budou připomínat 75 výročí od konce druhé světové války, konfliktu, který přinesl mnoho utrpení nejen vojákům na frontách, ale i civilistům v mnoha zemích, které válka zasáhla. Jako v každé válce nalezneme i v této příběhy hrdinství a sebeobětování, stejně tak jako příběhy zrady, páchání zločinů a krutostí. Byl to především německý nacismus – ideologie o vyvolenosti německé rasy, ideologie o právu Němců zabrat si životní prostor, kde se jim to zlíbí, ideologie o právu Němců zotročit si porobené národy, či je dokonce vymýtit z povrchu zemského, která stála za rozpoutání této války. Dnes, po 75 letech, kdy již mnoho pamětníků nežije, přichází někteří novináři a politici s „novým“ výkladem dějin, který usiluje o sejmutí viny, za rozpoutání války, z německých nacistů a snaží se zveličovat chyby, přehmaty a selhání jedinců na straně vítězů. Ano, svět není černobílý, a ani vítězové neoplývali vždy hrdinstvím a rytířským chováním, ale přijde mi neuctivé, v rámci kampaně proti Rudé armádě a jejímu velení, plivat na všechny ty muže a ženy v sovětských uniformách, kteří náš národ zachránili od „konečného řešení“, které bylo pro náš národ také připravováno.

Takovým plivnutím do tváře rudoarmějcům, kteří za nás bojovali a kterých u nás padlo asi 140 000 je i instalace pomníčku vojákům ROA o kterou se zasadil starosta Prahy – Řeporyje. Nechci tady rozporovat fakt, že tato "armáda" složená většinou ze zajatých ruských vojáků, ale i přeběhlíků a zločinců naverbovaných na okupovaných územích, kteří se přidali na stranu Němců, pomohla Pražskému povstání, ale kladu si otázku, zda si příslušníci této armády opravdu zaslouží, aby byli takto oslavováni. Být ruským vojákem zajatým Němci[1] znamenalo být v podstatě mrtvým mužem, protože Němci tyto zajatce postupně likvidovali a to ať otrockou prací, či přímou fyzickou likvidací v koncentračních táborech a tak se nelze divit, že část těchto zajatců volila raději zradu své vlasti a nechali se naverbovat do boje proti ni. Tímto spojenectvím se ovšem tito vojáci přidali na stranu těch, kteří ničili jejich rodná města, vypalovali jejich vesnice, vraždili jejich rodiny, sousedy a to včetně žen a dětí.

Není také tajemstvím, že se v ROA sešli také Rusové, kteří např. již dříve bojovali v tzv. Ruské divizi SS, která se podílela např. na potlačení Varšavského povstání, na akcích proti povstání na Slovensku a posléze se také někteří její členové osvědčili v protipartizánském hnutí na Moravě.  Pomoc ROA Pražskému povstání tak je potřeba především brát jako jejich snahu udělat si „očko“ u Američanů, kterým se chtěli vzdát, jako jejich pokus zachránit si svou kůži. Je směšné mluvit o tom, že to byla vlastně ROA, která osvobodila Prahu, viz Solženicinův citát na pomníku, protože zájem vojáků ROA byl především nepadnout do rukou rudoarmějců, kteří se k Praze blížili. O úloze ROA v Pražském povstání se jistě lze zmínit v dokumentech, odborné literatuře, či v učebnicích, ale měly by tam také být zmíněny i činy které tyto ruské přeběhlíky až tak moc nešlechtí. Je s podivem, že adorace spojenců německých nacistů může najít pochopení u někoho z našich politiků, či našich občanů, kteří jako by zapomněli, jaký osud nám německý nacismus chystal.  

 

 

[1] Odhaduje se, že Němci zajali 5,7 mil. sovětských vojáků z niž u 2 mil. je jejich osud nejasný.

Zdroj: https://echo24.cz/a/SGMAw/o-hladu-v-mrazu-a-muceni-osud-dvou-milionu-sovetskych-vojaku-je-stale-neznamy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://dvojka.rozhlas.cz/ctyri-nejvetsi-myty-o-vlasovcich-v-praze-7463701

Autor: Aleš Merta | středa 6.5.2020 7:42 | karma článku: 42,94 | přečteno: 2337x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik