Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem Evropan, Čech, či Moravan, kdo vlastně jsem?

Blížící se sčítáni lidu mě staví před nelehké dilema, které souvisí s mou nejistotou ohledně mé národní identity. Mám vyplnit kolonku – národnost? A když ano, tak jakou mám zvolit?

Žiji na Moravě, přes řeku vidím do Slezska, baráček mám na úpatí kopce, jehož hřeben tvoří hranici mezi Valašskem a Lašskem a ve staré občance jsem měl napsáno, že jsem národnosti české. Teď mám ale možnost zvolit si národnost dle vlastního výběru, což mě vede k zamyšlení nad tím, co vlastně jsme a kde patříme. Nevím, jestli mám závidět lidem, kteří v tom mají jasno, protože právě takoví často podléhají manipulacím, emočním výlevům a dokonce nenávisti k národům jiným. Začíná to celkem nevinně od náměstí, kde rozradostnění spoluobčané vesele poskakují a skandují - kdo neskáče, není Čech, přes politiky, kteří vtloukají svým voličům do hlavy, že není nic víc než národ až po války a vraždění ve jménu národa, či rasy. Mimochodem ochrana svých národních zájmů patří, spolu s náboženskou nesnášenlivostí a ideologickým soupeřením, k oblíbeným záminkám k vypuknutí válek, i když za nimi stojí obvykle v pozadí jen touha po moci, bohatství, či ovládnutí jiných.

V národním zájmu „jednalo“ nacistické Německo, když rozšiřovalo svůj „životní prostor“. Národním zájmem se také často ohánějí Američané, když intervenovali a intervenují všude možně po světě. Výsledkem válek, ve jménu národa, ať již se jednalo o WW1, WW2, či války jiné, jsou pak milióny mrtvých, nenávist, a nedůvěra, která nemizí ani dlouhá léta po skončení takového konfliktu. Ale co snaha o národní emancipaci o národní sebeurčení, která se často dostává do konfliktu s principem územní celistvosti. Mají národy žijící na území ovládaném jiným státem právo na sebeurčení, na správu tohoto území i za cenu konfliktu se stávající mocí? Měli Češi právo usilovat o rozbití Rakouska – Uherska, měli sudetští Němci právo usilovat o připojení k říši? Když západ pomohl kosovským Albáncům oddělit se od Srbska, proč také nepomohl, k vytvoření národního státu, např. Kurdům, kteří byli jeho spojenci ve válce s IS?

Jaké atributy musí mít vlastně národ, aby mohl být za národ považován? Je to především ono germánské pojetí „krve“, tedy přenášení genů z generace na generaci, které se částečně kryje s etnickým principem založeným na společné historii, kultuře a sdíleném jazyce, či modernější politické pojetí, založené na státním občanství? Ovšem proč tedy Rakušané nejsou Němci a Američané nejsou Angličané, když sdílejí stejný jazyk a mají původně i společné kořeny? Proč se vlastně hlásíme k nějakému národu?  Jde nám o to, že cítíme potřebu vracet se ke svým kořenům, či hledáme pospolitost, která nám dává záruku jistého bezpečí, pospolitost, která by s námi měla být solidární ve zlých časech, pospolitost, na jejíž úspěchy, či úspěchy jejich členů můžeme být hrdi a tyto úspěchy si také trochu tak přivlastnit?

Sociolog Ernest Gellner napsal, že národy vznikly pro potřeby nacionalismu, z čehož by vlastně vyplývalo, že jejich zrod v 18. a 19. století nebyl náhodný, ale měl sloužit k mobilizaci velkých skupin obyvatel ve prospěch zájmu mocných, či všehoschopných. Má tedy smysl hledat oporu v něčem, být hrdý na něco, co je jen konstruktem, který byl v minulosti nesčetněkrát zneužit k největším zločinům v dějinách lidstva? Mnoho otázek a málo jasných odpovědí. A jak to tedy bude s tou kolonkou na mém sčítacím dotazníku?  Nevím, v hokeji fandím moravským Vítkovicím, ve fotbale Baníku, tedy bývalé slezské Ostravě. Těší mě, když ve světě uspěje nějaký sportovec, umělec, či vědec z naší republiky, ale i od našich slovenských bratrů. Snad by bylo nejlepší nechat tu kolonku prázdnou, ale kdo ví, možná ve mně přece jen nějaký ten národní pocit převládne, zítra uvidíme.

Autor: Aleš Merta | pátek 26.3.2021 7:20 | karma článku: 12,92 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Aleš Merta

Za terorismus nebude nikdo stíhán

Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Nikdo nebude oficiálně obviněn, nikdo nebude trestně stíhán, na nikoho nebude vydán mezinárodní zatykač, ani se nebude konat soud.

2.5.2024 v 18:17 | Karma: 19,74 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3989x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 271
  • Celková karma 27,41
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik