Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přemluv antikomunistu

Mnozí si asi vzpomenou jak Mádl s Isovou přemlouvali babu, aby volila tu správnou stranu. No a teď se nám před finálem prezidentské volby rozjela né nepodobná kampaň - přemluv antikomunistu.

Dobrý komunista, je mrtvý komunista a bývalý komunista je něco jako bývalý černoch, tvrdí s oblibou naši antikomunisté. Finále prezidentské volby je ale teď postavilo před nepříjemné dilema, zda totiž podpořit při volbě "dobrého" komunistu, nebo volby bojkotovat a tím trochu pomoci tomu "zlému". Jedním z těch, kteří deklarovali, že je pro něj nepřijatelné volit kariérního exkomunistu je i Michal Kocáb, který se proto rozhodl volby vypustit. Ovšem pokud by takových lidí bylo více, tak by hrozilo, že pan generál Pavel zůstane před branami, a tak se objevily apely, aby se v zájmu vítězství Prahy a lásky antikomunističtí voliči k urnám dostavili a pomohli porazit pomýlenou ves a nezávist. Bývalý čelný pravicový politik Daniel Kroupa domlouval skrze media Kocábovi a ostatním ortodoxním antikomunistům, aby podpořili generála, který ač exkomunista je přece náš exkomunista. Trochu to připomíná letitý výrok amerického prezidenta Rossevelta, který na adresu diktátora Somozy prohlásil: je to sice čubčí syn, ale náš čubčí syn.

Jaká jsou ale kritéria, podle kterých lze komunisty, či exkomunisty dělit na ty špatné a dobré? Jsou to jejich charakterové vlastnosti, polistopadová činnost, nebo se má i přihlížet k tomu, jaký byl motiv jejich vstupu do KSČ? Ona totiž ta motivace dost vypovídá o povaze dotyčného, a tak není od věci podívat se na toto kritérium blíže. Lidé vstupující do KSČ během osmdesátých let by se dali rozdělit asi do čtyř skupin. V první by byli ti, kteří do strany vstupovali s vírou v myšlenku socialismu, ale těch byl nejspíše mizivý počet. Druhou skupinou tvořili ti, kterým bylo prostě členství nabídnuto a oni ho prostě nedovedli odmítnout. Další skupinu tvořili straníci, kterým bylo členství nabídnuto a oni ho přijali, protože doufali, že z něho budou mít nějaké menší výhody, tedy např. že to jejich dětem může přinést pár bodíků při přijímačkách na vysokou školu, nebo že se dostanou na pětiměsíční vojnu místo té dvouleté atd. A nakonec jsou tu kariérní komunisté, pro které bylo členství v KSČ odrazovým můstkem ke kariéře, která jim měla přinést postavení a dobré finanční zabezpečení.

Podíváme-li se na životopisy finalistů voleb a jejich vyjádření v médiích, tak je zřejmé, že oba patří do poslední skupiny, že jejich členství ve státostraně bylo motivováno jen snahou dostat se nahoru za každou cenu, což korunovali okamžitou změnou své politické orientace po pádu minulého režimu. Dnes, v individualistické společnosti orientované na úspěch, je takový oportunismus přijímán shovívavě a dá se říci, že je někdy i vítán, ale otázkou zůstává, zdali by to tak mělo být. Voliči váží na vahách výroky obou kandidátů, jejich hříšky, vystupování, a dokonce i vzhled a za pár dní budeme vidět na kterou stranu se vahadlo přiklonilo. Spousta z nich se bude přesvědčovat, že volí menší zlo a že jejich volba je vyjádření podpory vládě, či naopak protestem proti ní a asi se najdou i tací, kteří se s některým z kandidátů ztotožní bezezbytku. Právem voliče ale také je i volby bojkotovat, pokud mu kandidáti nevyhovují a volba menšího zla ze dvou zel je pro něj nepřijatelná. V těchto volbách se takový bojkot nebude ovšem týkat jen přesvědčených antikomunistů, kteří se drží hesel z úvodu článku, ale i autentických levičáků pro které jsou oba pánové jen dvěma stranami stejné mince, lidmi, kteří jsou schopni se přizpůsobit jakémukoli sytému, a tedy i systému, který dnes reprezentují a proti němuž levice stojí. Ovšem každému, co jeho jest, svět se ani po prezidentských volbách nezboří, pojede se prostě dál.

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 26.1.2023 19:37 | karma článku: 23,86 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik