Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztroskotanci a samozvanci

Takový titulek se objevil v komunistickém tisku po zveřejnění Charty 77. Dnes jsou podobnými, hanlivými přízvisky častováni signatáři petice Mír a spravedlnost.

Je zarážející, že lidé, kteří tuto iniciativu odsuzují převzali rétoriku bývalého Rudého práva, ale kdo se pohybuje tady na blogu tím nemůže být příliš překvapen, protože právě i zde si rétorika mnoha zastydlých antikomunistů často nezadá s jejich ideovými protivníky, tedy zarytými bolševiky. Vraťme se ale ke zmíněné petici, která do ruda rozpálila nejen pravičáky, ale kritiku schytala i z leva. Smutné ovšem je, že mnozí z těch co petici odsuzují se nezabývají jejím textem, ale jsou to prostě lidé, kteří věří, že jediný akceptovatelný mír může nastat po vítězství ukrajinských zbraní a osvobození území, které Rusko okupuje. Zní to sice logicky, otázkou ovšem zůstává, zda je to reálné. A právě toto pochybnosti provází myšlení lidí ke kterým patří i autoři petice, které bych vytknul především dvě věci, které se ani tak netýkají té první části, která podává pohled autorů na vznik, vývoj a současný stav konfliktu na Ukrajině, ale hlavně části druhé, která vyzývá českou vládu ke konkrétním krokům, které by naše vláda měla provést, či které by měla prosazovat.  

První výtka se týká přezkoumání dopadů embarga na Rusko a jeho případného zrušení, pokud se neprokáže, že embargo je opravdu účinné.  Petice poněkud sobecky zdůrazňuje dopady sankcí na život našich obyvatel, tedy zdražování potravin, energií atd., které dnes trápí mnoho českých domácností a do kontrastu k tomu dává životní úroveň politiků, kteří válku, do konečného vítězství, podporují, a jež finanční nouzi netrpí. V reálu to tak opravdu je, ale všichni víme, že solidarita něco stojí a že tedy pokud chceme být solidární s bojující Ukrajinou tak se to nutně dotkne i těch, kteří mají, jak se říká, sami málo. Solidaritu tedy ano, ale je potřeba nastavit systém tak, aby lidé byli solidární v poměru ke svým příjmům, což by nejlépe vyřešilo zavedení progresivního zdanění.

Asi nejvíce rozpálil odpůrce petice bod dva druhé části, ve kterém autoři vyzývají vládu, aby podpořila uzavření příměří mezi bojujícími stranami, k čemuž by Rusko mělo motivovat zastavení dodávek západních zbraní Ukrajině a zmírnění embarga. Problémem není ani tak samostatné vizi zastavení dodávek zbraní, či omezení embarga, což jsou věci, které by se mohly stát jedněmi z těch, které by strany konfliktu řešily u jednacího stolu, ale to, že by tyto ústupky Rusku měly být učiněny předběžně, což by poškodilo a znevýhodnilo Ukrajince ještě před začátkem jednání. Kritici bodu dva také kladou otázku, proč není alespoň naznačeno, jak by příměří mělo vypadat, zda by bylo vytvořeno nějaké demilitarizované pásmo, vyslány modré přilby atd. a o čem by vlastně měly strany konfliktu jednat, tedy zda by šlo o obnovení svrchovanosti Ukrajiny na územích v předválečných hranicích, nebo o vyhlášení referend pod mezinárodní kontrolou, které by mohly přinést regiónům na východě autonomii, či dokonce možnost připojení k Rusku. Či zda o tom, kdo zaplatí válečné škody, kdo bude garantovat mír, jaký bude budoucí statut Ukrajiny apod. Matěj Stropnický k tomuto řekl, že o tom, o čem by měly strany jednat by měly rozhodovat především ony, a že to tedy není věc příslušící těm, kteří k jednání jenom vybízejí. 

Postoj k válce na Ukrajině je dnes jedna z věcí, která se nejvíce podílí na štěpení naší společnosti. Většina lidí u nás označuje za jasného agresora Rusko, je pro přijímání ukrajinských uprchlíků a není ani proti ekonomické pomoci Ukrajině, ale již 58 % lidí odmítá dodávky zbraní této zemi. Jen minimum lidí se naopak staví jednoznačně na stranu Ruska a odmítá označit Rusko za agresora. Pak je tady ovšem značná část lidí, kteří jsou pro určitou míru solidarity s Ukrajinou, ale takříkajíc odtud potud. Toto jsou lidé, na které dopadá ekonomická krize, kterou akcelerovala i válka, lidé, kterým někteří vyčítají sobeckost, protože nemíní přinášet takové ekonomické oběti na oltář solidarity, jako by si představovala naše vláda a mainstream. Názory těchto lidí se tedy logicky dostávají do sporu s lidmi, kteří bezbřehou solidaritu, včetně té vojenské podporují.

Štěpení probíhá i v otázce, zda řešení konfliktu lze dosáhnout jen bezpodmínečným vítězstvím Ukrajiny, nebo zda je možností řešení i uzavření příměří a zasednutí k jednacímu stolu. Vláda a mainstream prosazuje mír vybojovaný na válečném poli. Ti, co o jednoznačném vítězství jedné, či druhé strany pochybují, ti, kteří v prodlužování konfliktu vidí další tisíce zmařených životů a obrovské materiální škody by byli radši, kdyby zbraně umlkli a nastoupili diplomaté. Ty druhé se snaží oslovit právě i petice Mír a spravedlnost, které lze vytknout mnoho věcí, ale je to prostě první pokus vytvořit mírovou platformu, která by byla opozicí k „jestřábí“ politice vlády a názoru mainstreamu. Kritikům petice se do ní daří úspěšně trefovat, a to nejen kvůli některým sporným částem, ale i kvůli pochybným politickým postojům některých jejich signatářů.

Ovšem právě zde se často demokratická diskuse láme v argumentační fauly, personalizaci, urážky, či obviňování z rusofilství, či podpory Putina. Jsou hledány nesmyslné historické paralely např. s Mnichovem atd. Nikdo z autorů petice přitom nežádá, aby se jednání neúčastnila Ukrajina, aby byly splněny všechny požadavky Rusů. Konflikt na Ukrajině je typickou ukázkou nejednoznačnosti mezinárodního práva, kde se princip sebeurčení dostává do konfliktu s principem územní celistvosti. Nejednoznačnost vede k tomu, že strany sporu upřednostňují vždy ten, který jim hraje do karet a výsledkem jsou konflikty, které nemohou mít pro všechny spravedlivé řešení. Rozdělení Československa bylo výjimkou potvrzující pravidlo, realita bývá jiná. Jak dopadne konflikt na Ukrajině, jaká cesta povede k jeho řešení dnes nikdo nemůže vědět, a tak by neměly být vynášeny jednoznačné soudy o tom, kdo má lepší vizi, jak ho ukončit. Urážkami, podpásovkami, oprašováním bolševických metod a rétoriky nikdo své pravdy nedosáhne.

Autor: Aleš Merta | sobota 11.2.2023 17:30 | karma článku: 42,47 | přečteno: 6191x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik