Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čí zájmy hájí ministryně Černochová?

Urputná snaha ministryně obrany p. Černochové prosadit nákup amerických letounů F-35 nastoluje otázku, zda tento nákup prosazuje v zájmu České republiky, nebo spíše v zájmu Spojených států, či dokonce jen v zájmu nějaké ..

lobbistické skupiny.

Tématu nákupu letounů F-35, za horentní sumu 120 mld. korun plus další stamiliardové výdaje za modernizace letišť a samotných letounů, o provozních nákladech nemluvě, se tady na blogu věnovalo několik článků, přičemž poslední byl od pana Červenky. Pan Červenka se ve svém blogu zamýšlel nad tím, zda v této době, kdy naše ekonomika skomírá, je rozumné, investovat obrovské částky do amerických vojenských letounů, a zda letouny parametrů F-35 vůbec potřebujeme. Jestli jsem správně pochopil závěr jeho úvahy, tak pan Červenka, a s ním i mnoho diskutujících pod jeho článkem mají za to, že pro obranu vzdušného prostoru ČR není pořízení těchto strojů nezbytné, že je možno hledat i levnější řešení, třeba pořízením švédských stihaček Gripen poslední generace a nákupem moderních prostředku PVO, např. amerického systému Patriot. Nákup F-35 by měl podle většiny diskutujících snad jen význam pro posílení pozic NATO, ale konkrétně pro naši republiku by představoval jen zbytečně drahou hračku.

A tady vyvstává další otázka, tedy proč se naše vláda, a především ministryně Černochová, nedrží staré zásady, že spotřebitel by měl při nákupu zejména brát na zřetel poměr mezi užitnou hodnotou nakupovaného zboží a jeho cenou. Urputná snaha o nákup F-35 vyvolává pochybnosti, jestli tady jde čistě o nákup v zájmu ČR, nebo jen vyhověním tlakům ze zahraničí, či od nějakých lobbistických skupin. Lze chápat, že armádě se nákup drahé „hračky“ zamlouvá, a chová se jako puberťák, který po rodičích požaduje nákup nejdražší značkové obuvi i když stejnou službu mu poskytne i ta neznačková, značně levnější. Paní ministryně a naše vláda by si ale měli uvědomit, v jaké ekonomické situaci se naše země nachází, a konat podle toho. Místo toho dnes na jedné straně vládní politici požadují, aby si lidé utahovali opasky, a na straně druhé chtějí rozhazovat plnými hrstmi, což lze přinejmenším označit za pohrdání vlastními občany.

Vláda používá v argumentaci pro nákup F-35 hrozbu ze strany Ruska, ale když vidíme jeho neúspěchy ve válce na Ukrajině, tak je snad všem zřejmé, že je to spíše papírový drak, navíc ekonomicky i vojensky vyčerpaný. Ovšem jako záminka k militarizaci a k obrovským investicím do zbrojení se hrozba Ruskem jistě hodí, což samozřejmě hřeje u srdíčka nejednoho zástupce zbrojařské lobby, který má takříkajíc vystaráno. No, a možná taky něco ukápne i do kasiček zainteresovaných politických stran, či politiků, což není světe div se, nic nového. Také americká vláda jistě uvítá, když evropské země, tedy i ČR budou nakupovat americké zbraně, což na jedné straně zvyšuje americkou zaměstnanost a přináší nemalé prostředky i do americké vládní kasy, a na straně druhé zvyšuje závislost Evropy i ČR na Spojených státech, které mají odběratele svých zbraní v hrsti skrze jejich servis, dodávky náhradních dílů, munice atd.

Jak to tak vypadá, tak o nákupu letounů F-35 bylo již v podstatě rozhodnuto. Zcela bylo opominuto výběrové řízení, které by mohlo pomoci stlačit cenu, představit případná alternativní řešení a zejména dát obchodu transparentnost, která při našich zbrojních nákupech již tradičně chybí. Opět tady zůstane pachuť, že nebylo konáno v zájmu občanů ČR, že tady opět zvítězily nějaké vyšší zájmy, opět přetrvá podezření, že někomu něco uvízlo za nehty. Ovšem tak už to u nás chodí.

 

https://www.securitymagazin.cz/defence/gripen-muze-byt-lepsi-volbou-nez-f35-a-nepresnosti-ministryne-obrany-1404070923.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.securitymagazin.cz/defence/nervozni-ministryne-cernochova-ostre-proti-byvalem-veliteli-letectva-mikulenkovi-dovolil-si-zapochybovat-o-nakupu-f35-1404071250.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=111320031&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-hodina-letu-f-35-by-se-mohla-vejit-do-600-tisic-uvedli-americane-214363#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Merta | úterý 5.9.2023 21:43 | karma článku: 37,38 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Aleš Merta

Chcete korespondenční volbu, změňte ústavu

Má člověk, který žije dlouhodobě v zahraničí, který má dvojí občanství, který bude brát např. německý důchod, rozhodovat o vládě v Česku,

10.5.2024 v 8:31 | Karma: 33,21 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Za terorismus nebude nikdo stíhán

Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Nikdo nebude oficiálně obviněn, nikdo nebude trestně stíhán, na nikoho nebude vydán mezinárodní zatykač, ani se nebude konat soud.

2.5.2024 v 18:17 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3997x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 1972x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik