Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pan Merta popsal historii Kuby pod Castrovym panovanim bez jedne dulezite udalosti, Poradil bych Vam pane Merto podivat se na Wikipedii a kliknout na "Escambray Rebellion". Velmi malo zname povstani a ve srovnani s tim co nazyva pan Merta obcanskou valkou melo co do delky trvani a intenzity boju mnohem vetsi rozsah. Zacalo kratce po Fidelove uchvaceni moci v r. 1959 a trvalo do roku 1965. Rebelie to byla selska, vzdorovali konfiskacim, aby povstani Fidel zdolal musel postavit nejvetsi armadu v dejinach latinske Ameriky a to 250 000 muzu, byli tam i poradci z Ruska a varsavskeho paktu. Myslite autore, ze na mel Fidel finace nebo to financoval SSSR? Protoze Fidelovi vojaci nebrali zajatce povstalci bojovali casto do posledniho dechu. Tam si ziskal Che Guevara povest bezcitneho vraha kdyz po boji dorazel ranene. Verte neverte uz tehdy byl Fidel totalne zavisly na ruskych penezich. Nebyla ta pomoc samozrejme nezistna, musel Fidel delat pro Rusy spinavou praci jako ucast kubanskych vojaku v obcanskych valkach v africkych zemich. Jen v Angole a Mozambiku padlo odhadovanych 40 000 Kubancu za ruskou imperialistickou expanzi. (presny pocet je utajovan). O tom taky pane autore nepisete.

2 0
možnosti
Foto

Schvalujete či neschvalujete potlačení povstání ve Vendeé ve francouzské revoluci. A bylo dobře či špatně její dočasné vítězství a svědčila snad Francií restaurace díky zahraniční intervenci?

0 0
možnosti

O85n33d89ř61e40j 23N50ý94č

26. 11. 2016 18:04

Nevím jestli jste byl někdy na Kubě. Já ano a když pro pár dolarů udělali cokoliv tak takhle se hrdý národ národ nechová. A jejich zdravotnictví opravdu špičkové není. Bez peněz se špičkové zdravotnictví dělá opravdu těžko. Bez peněz se dělá těžko úplně všechno. Ta země je hospodářsky tak dole ze místním může být pouze lépe. Pokud budou chtít pracovat.

3 1
možnosti

Před čtyřmi lety.....pro turisty upravené hlavní památky v Havaně, jinak svrab a bída. Kubánci, aby si vydělali dolar prodávají i výtvory z plechovek od Coca Coly, které nechají turisté na plážích.

1 0
možnosti

Dostupná zdravotní péče na papíře, stejně jako vzdělání. Realita? Běžný Kubánec se nedostal k lékům, nedostal se ke vzdělání. To, že se naučil číst a psát je jedna věc, druhá věc je možnost se vzdělávat.Všude bída a slumy a to i v současné době. Kubánci by neměnili, to jste vzal kde? Zajímavé, že Kubánci se snažili z tohoto ráje utéci a do hlavně do USA. Pamatuji si, když v 1987 v rámci nějaké výměny přišli Kubánci do Velešína. Rozpadající se boty, absolutní neznalost toho co měli dělat. Jihostroj Velešín jím tenkrát kupoval kompletní oblečení a když byli na zdravotní prohlídce, tak čučeli i na takovou obyčejnou věc, jako strava v nemocnicích.

6 2
možnosti
Foto

A29l35e15š 22M43e37r21t47a

26. 11. 2016 17:57

Kde jsem uvedl, že by Kubánci neměnili? Dále, jestli jste si nevšiml, tak úroveň zdravotnictví a školství srovnávám s jinými zeměmi LA a ne s USA, či Evropou. Kubánci mají rozvinuté školství, včetně vysokoškolského, které vychovává studenty nejen z Kuby, ale z celého třetího světa. Kubánci mají také rozvinutý farmaceutický průmysl a síť zdravotnických zařízení, která samozřejmě trpí docela závažnými nedostatky, ale proti mnoha oblastem LA je to stále ráj a péče je hlavně zadarmo.

4 0
možnosti

K62a57r89e94l 60M64a12s40e82k

26. 11. 2016 17:03

Dobrý článek. R^

1 1
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik