Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S článkem souhlasím. Spojené Evropské Státy (SES) by měly mnoho výhod. Bude asi hodně těžké ne-li nemožné EU reformovat. Navíc, národní státy - především ty větší - by nerady předaly kompetence SES. Jen společný nepřítel by možná mohl Evropě pomoci k větší integraci. Státy starého Řecka se mezi sebou pošťuchovaly a mezi sebou válčily. Když se blížili Peršané, tak se vždy spojili. Když Peršany vyhnali, tak opět válčili mezi sebou.

Jedna z mnoha chyb EU je, že je špatně nastaveno, co je v kompetenci EU a co v kompetenci národních států. Je to jinak - skoro obráceně - než v USA, kde si státy mnoho věcí mohou rozhodovat sami, ale USA má jedno ministerstvo zahraničí, financí, obrany atd.

EU rozhoduje o křivosti banánů, okurek atd. Někde jsem pochopil, že existuje i norma, jak velké mají být postele (rozpětí od do) prodávané v celé EU, ačkoliv např. Italové jsou zpravidla menší než Nizozemci a Skandinávci.

Velká část EU má sice společnou měnu, ale EU ani Eurozóna nemá společné ministerstvo financí. Řekové a Italové mají jinou finanční a fiskální mentalitu než Němci a např. Nizozemci, takže bez důkladného centrálního řízení Eurozóny euro dobře nefunguje a důkladné centrální řízení je skoro nemožné v Eurozóně prosadit, tak aby všichni byli alespoň trochu spokojeni. Z Řeků Němce ani za sto let neuděláme a bylo by i škoda z Řeků Němce dělat. Nevím však, jak je pak možno, aby v Eurozóna bez centrálního ministerstva financí mohla fungovat.

0 0
možnosti
Foto

A67l77e86š 37M40e56r18t88a

30. 4. 2017 11:14

To srovnání se starým Řeckem je velmi zajímavé a tvrzení, že lidé jsou schopni se semknout v případě společného ohrožení je pravdivé. Také bych nechtěl aby se změnila mentalita Řeků a mám za to, že když se podíváme na množství řeckých hospůdek ve Spojených státech tak zánik národní kultůry ani ve větším soustátí úplně nehrozí. Evropa po druhé světové válce vytvořila unikátní model postavený na třídním kompromisu a otevřené ekonomice, což značně omezilo možnost revolucí a válek. Bohužel se dnes již nevyskytují politici formátu těch, kteří stáli u vzniku tohoto projektu. Nevím, jestli je vytvoření evropské federace reálné, ale mám zato, že by bylo nanejvýš potřebné.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS