Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Kladete otazku diskuterum pane Merto, Ja jako jeden z nich mam otazku na Vas?

Slo v roce 1938 odvratit, predejit Mnichovske Dohode? Osobne verim, ze slo, muselo by se ale zacit uz v roku 1918 a mit dostatek obou-vicestranne dobre vule.

Dohoda mezi nejvice si nerozumicimi mozna byla. Dukazem toho je, ze takova dohoda uz predtim uzavrena byla a to v roce 1904. Jmenovala se "Moravske Vyrovnani-Mahrishe Ausgleich". Moravane slovansti a germansti zili bez neresitelnych problemu a tahanic az do roku 1914, jak fungovala svedci, ze ctyri dalsi zeme monarcie se rozhodly nasledovat. Po valce navrhli takovou dohodu pro celou CSR, byla odmitnuta, nebyl dodrzen slib autonomie Slovakum. E. Benes pise ve svych "Uvahach o Slovanstvi" toto; Nemohli jsme udelit Slovakum autonomii protoze v tom pripade bychom ji museli udelit take sudetskym Nemcum". Takto to pokracovalo az do roku 1938.

V obou pripadech 1938 i 1968 zvitezila primitivni, brutalni prevaha silnejsiho, tedy Hitlera a Brezneva, nevim rozdilu mezi temito vytecniky. Mimochodem pisete, ze Rusi nemohli dopustit ztratu clena a jeho neutralitu, presne toto udelal v sedesatych letech de Galle kdyz vynal francouzke vojsko z veleni NATO a vymenil francouzke dolarove rezervy za zlato.

2 1
možnosti
Foto

A95l23e19š 20M54e98r47t71a

20. 8. 2018 20:11

Francie opustila vojenské struktůry NATO a musíme si uvědomit: a) že to byla jiná váha než ČSSR b) nebyla přímo na hranici dvou bloků, byla to tedy podobná situace jako s Jugoslavií, která měla ve svém čele take silného vůdce - Tita. Mnichov a rok 1968 bych srovnal jedině v tom, že nás v obou případech podrazili naši spojenci, rozdíl je jen v tom, že poprvé to byli demokraté, podruhé neostalinisté a že důvody toho podrazu byly rozdílné.

0 0
možnosti
MV

ani po 50 letech nemuze nadhled zastinit 189 ceských obetí ruské a spřátelené okupace v období srpen - říjen 1968.

ani po 50 letech nemůže nadhled zastinit zkusenosti s zivotem v socialistickem Ceskoslovensku do roku 1989.

mit nadhled v zivote je správné! privirat oci a zacpavat si usi před zlem je zbabele a hnusne

2 1
možnosti
Foto

V tom máte jistě pravdu. Ovšem pokud kdo to, co uvádíte opravdu činí, pak vždy především účelově, tedy pro ,,čísi", jakož i svůj prospěch. Třeba pro udržení si voličských preferencí a hlasů. Dtto ovšem i v opačném gardu:-/

0 0
možnosti
PK

Vše hrálo pro intervenci. Svérázný Nicolae ani Sověty dosazený Jánosz nikdy nepřipustili ani náznak k svobodě a demokracii. Což byl nejvíce červený hadr k dráždění býka CCCP. A vidina posunout svá vojska cca 700 km na západ, velmi lákavé. Jediná varianta - opatrný gulášový socialismus a la Maďarsko. Nebo a la Jaruszelski, na to zde nebyly podmínky včetně postavení a síly armády v Polsku a u nás

1 0
možnosti
Foto

Jaruzelski zabránil intervenci velice ,,prostě". Vyhlásil výjimečný stav. Tím ovšem zachránil i naše vojáky před ,,šancí" na i naší účast v další ,,internacional. pomoci"., ale i zcela jistému krveprolití v Polsku,ač i s tím se počítalo:-/

1 0
možnosti
Foto

,,Šlo odvrátit intervenci vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968?". Nešlo, neb tak bylo naplánováno, ale i předpokládáno i počítáno s tím, že kreml svá vojska ,,usalaší" i na našem území stůj co stůj, tedy i za cenu násilného vstupu v případě ,,nedohody". A srpen to ,,pouze" potvrdil:-/

4 1
možnosti
Foto

Jistá možnost se snad rysovala v nabídce umístit zde sovětské posádky jako garanci 1) zabránění intervence Západu, 2) jako záruku konzervativcům, že neskončí na kandelábrech, jak jim s tím vyhrožoval Tigrid. (viz prohlášení redakce Svědectví 28. října 1956).

2 0
možnosti
JS

Šlo, ovšem za podmínky, že by Novotný povolil umístění sovětských vojsk v naší republice. Novotný to nepovolil, tak nastoupila figurka Dubček a sním celé to divadlo.

3 0
možnosti
MS

Trochu podobně vyznívá rozhovor s Milanem Uhdem v sobotních Lidovkách nejen o roce 1968:

"Bývalý ministr zahraničí a pozdější chartista Jiří Hájek nám vyprávěl, jak v roce 1968 seděl v Karlových Varech s Henrym Kissingerem a ten mu říkal, jestli chcete dělat reformy, musíte si to dohodnout se Sověty. Nečekejte, že se vás ujmeme, svět je rozdělený a vy nejste ve sféře našeho vlivu. Dohodněte se, kam až můžete jít. To byla jedna možná cesta a podle mě to nebylo nic ponižujícího, vždyť dohadování je nástroj politiky. No a druhou cestu zvolil zločinec Ceausescu: když na nás přijdete s armádou, budeme se bránit. A nepřišli, i když Rumunsko nebylo poslušné. Dubček neudělal ani to, ani ono. ... Jeho výkřik - A toto urobili mně - je komický. Urobili to tisícům jiných, komunističtí funkcionáři z různých zemí umírali v sovětských žalářích."

.

Mám výhradu, že dohadovat se se Sověty, kam až lze jít, je maximálně ponižující role otroka, ale byla to tvrdá realita. Narozdíl od Vás si myslím, že postupné povolování se zvažováním, kam až lze beztrestně zajít, by se muselo dělat od začátku. Na to ale nebyla k dispozici vůdčí osobnost. Navíc svoboda slova se nedá moc dávkovat, a dohoda o povolených tématech by bez zachování předběžné cenzury nefungovala.

V historii neplatí kdyby. Haškův mírný pokrok v mezích zákona snad mohl zamezit šílenostem Husákovsko-Bilakovské normalizace, ale na druhou stranu by se možná nikdy neotevřely věci, které vypluly na povrch a ještě žili jejich pamětníci. Zkušenost krátkého období relativní svobody - hlavně slova - byla svým způsobem nenahraditelná, ale zaplatili jsme za ni vysokou cenu.

1 1
možnosti
Foto

Jenomže rumunská cesta by se nemusela osvědčit. V rámci bratrské pomoci šli k nám první Poláci bez ostrých, kdyby po nich naší začali střílet, v druhé vlně už pak šli Sověti s ostrými. Měli to dobře vymyšlené, holoubkové.

0 0
možnosti
JP

J48a15n 33P74a88v35l16í13k

20. 8. 2018 13:11

Rozmístění ruských vojsk na našem území byl požadavek Brežněvův již před Pražským jarem. Údajně 3x o to žádal prezidenta Novotného, který odmítl, tím se stal pro ÚV KSSS dále nežádoucím. Do čela KSČ sovětští soudruzi vybrali "jejich" Sašu, který měl zcela jiné zadání než se kochat popularitou. Navíc uvolnění v mediální oblasti se soudruhům vymklo z ruky, takže vývoj směřoval k normálním poměrům (svoboda slova ad.). Z dalších událostí víme, že Brežněv dosáhl svého, tj. rozmístění ruských vojsk v naší zemi, i když s nechtěným estetickým dojmem, nicméně odvrátit intervenci nešlo. Bylo pouze povinností tehdejších našich představitelů nepodepsat Moskevské protokoly, čímž by nebyla intervence legalizována. Místo toho všichni až na jednoho (F. Kriegel) zklamali (možno říct zradili) naši veřejnost se všemi důsledky, které přineslo další období normalizace s lámáním charakterů.

2 0
možnosti
VV

Tak podle mne byli ti uneseni v mnohem horsi situaci nez prezident Hacha v breznu 1939.

0 1
možnosti
MB

Famozní je, že aby se nám lépe žilo - V ČSSR se ocitlo 750.000 cizích vojáků, 6.000 tanků, 2.000 děl a 800 letadel. V bitvě o Kurský oblouk - 1943, bylo nasazeno celkem 7.000 tanků! Škoda, že rekord nebyl překonán! Nicméně výsledky byly stejné - Adolf to projel u Prochorovky - Leonid zase v normalizačním táboře míru. Rudou bednu nesmyslů sice obil 21 hřeby - No marné, zetlela mu a co rok, jeden hřeb vypad. Pak se již bedna, rozpadla celá ... :-)

5 1
možnosti
MB

Nic protti mínusům nenamítám - prosím, napište mi - co mám blbě? A dodávám - U příležitosti úterního 50. výročí vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa promluví ke Slovákům i Čechům slovenský prezident Andrej Kiska. Jeho projev, o který Kiska mimořádně požádal slovenská veřejnoprávní média před pár dny, bude živě přenášet i Česká televize, (potvrdila mluvčí ČT Karolína Blinková). Asi to bude mít, taky blbě ... [>-]

1 1
možnosti
Foto

RvRvRv O jaké imperium se jednalo v případě USA ???

2 1
možnosti
Foto

O to, kde si vyhrazoval náčelník generálního štábu USA v r. 1967 právo intervenovat. Tj. o Ameriku.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS