Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych si dovolil oponovat australskému modelu. Nízká účast ve druhém kole bývá proto, že voliči nechtějí jít volit kandidáta, kterého nechtěli, když se do druhého kola nedostal ten, kterého chtěli. I já jsem takto jednou ve druhém kole volit nebyl, protože se tam dostali Jan Veleba z SPO (zcela nepřijatelný, ale bohužel to pak vyhrál) a pak někdo z ČSSD (tuto stranu jsem nikdy nevolil a volit nebudu). Takže se jsem zůstal doma. Australský model mě ale nutí volit i toho, koho nechci. Může být několik kandidátů a já z nich chci právě jenom toho jednoho. Proč by mě měl někdo nutit, abych volil i někoho dalšího, koho nechci? To je ještě horší než povinná volební účast, protože u ní máte aspoň možnost hodit do urny prázdnou obálku. U australského modelu byste prostě musel vybrat. A to odmítám - čili toto je důvod, proč jsem proti australskému modelu.

0 0
možnosti

Pane Merto. Senat je dulezita instituce na politickem poli. Pro vas a vsechny obcany, kteri krici o jeho zruseni, mohu jen pripomenout, ze Senat je zde jako zabrana proti diktature. Pri politickem slozeni CR bez Senatu staci 81 poslancu Snemovny uzakonit cokoliv, na cem se vlada dohodne. Proc? Protoze nase demokracie umoznuje ministrum a premierovy (dohromady asi 20 hlasu) hlasovat i ve Snemovne. Protoze vlada take navrhuje zakony a narizeni, je nasnade ovlivnit vse, co chce premier. Ukazka dnesniho premiera a jeho proslovy, nam ukazuji presne co by chtel. Vladnou bez jakykoliv obtizi a zabran.

Senat neni jen pri federalnim uskupeni v USA, ale je i v kazde republice uvnitr Spojenych statu..Chci take pripomenout, ze za 231 let se nikomu nepodarilo se stat diktatorem Spojenych statu.

Je vsak pravdou, ze nas Senat nema napln sve prace a tim take pravomoci, nutne pro zvyseni prestize. To je vsak organizacni otazka, ktera je nutna pro celou strukturu politicke organizace vedeni statu.

Jinak vase narazky na minule volby a na osobnosti zvolene jako jedna tretina Senatu, ukazuje neschopnost (a nejste sam) porozumet nutnosti miti diferentni proces voleb. Osobne bych si pral mit stejny system voleb i do Snemovny.

Pri male ucasti volicu, mohu zdelit osobni pohled na silu mandatu kazdeho poslance. U me je sila stejna bez ohledu, kolik obcanu se zucastnilo volby. Procento z podanych hlasu je odvozena sila mandatu.

6 0
možnosti

J13a38n 20R77á25ž

19. 10. 2018 15:20

S tectem nejsem v rozporu mimo: Senát, tedy orgán státu, který účastí ve volbách považuje za důležitý jen 16,46% občanů, za důležitý naprostá většina občanů nepovažuje, je zbytečný. Na rozdíl od úřadu prezidenta, k jehož volbě se dostavilo 66,6% oprávněných voličů, takže naprostá většina ho za důležitý považuje.

Že by Senát měl možnost zabránil vzniku diktatury pochybuji - viz systém schvalování zákonů.

PS. S poslední větou naprosto souhlasím a proto mne udivuje relativní mnohočetnost těch, kdo zpochybňují sílu mandátu současného prezidenta.

2 0
možnosti

P98e50t91r 97L24a57n89g26e75r

18. 10. 2018 20:04

Za mne Karma. Nicméně možnost, že si politici zruší živobytí je prakticky nulová.

4 2
možnosti

No jo - prezident byl zvolen minoritou (cca 34 % voličů), většina vládních koalic je sestavena na základě minority, koalice současné vlády dostala mandát jen od minoritních 22,4 % voličů (případně - se započtením spolukoaličníka - 27,2 %).

Jak vidíte, procento všech voličů, které jsou obecně zastupovány je velice nízké. V případě koalice (a jí danou vládou) je minorita blízká minoritnímu počtu hlasů pro jednotlivé senátory.

To je jen poznámka k procentům, z nichž si zoufáte, nic víc.

4 0
možnosti
Foto

A53l33e87š 13M54e32r80t94a

19. 10. 2018 6:22

Do všech institucí, kde se hlasuje, je větší účast než do senátu. Nedovedu si představit, že by, při teoretickém schválení zákona o referendu, např. ODS stačilo k jeho platnosti jen 16% voličů.

1 1
možnosti
Foto

R^karma-od vzniku Senátu panují pochybnosti o jeho prospěšnosti-nejlevnější cestovní kancelář ovšem jen pro členy;-D;-)

2 4
možnosti

Ale toš paní Palková. Je to přece ta záslužná pojistka proti těm zloduchům z parlamentu.

2 1
možnosti

:-)......Velmi dobře napsáno! Doporučuji zajít na FB, tam nejsou výrazy pro vyjádření hnusu moc omezené! Drahoš......hlavní předmět diskusí, tam byste se dověděli věci ! R^R^R^

1 6
možnosti
Foto

vám jednou z toho Drahoše praskne žilka;-D

8 0
možnosti
Foto

nadávat na fotbal, když prohrávám 0:5, není zrovna mužné.

6 0
možnosti
Foto

J11a87k84u13b 23R36o83t62h

18. 10. 2018 17:31

Ještě jinak - můj klub sestoupil z vrcholné ligy, chci zrušit ligu. ;-D;-D;-D

8 0
možnosti
Foto

J30a22k25u69b 89R55o78t94h

18. 10. 2018 17:16

Jojo, fakt se mi líbí, jak přívrženci či členové partají, které v senátních volbách pohořely, teď špěkulují, zda má senát vůbec smysl. V tomto případě komunista Merta. Jinde zas členové a sympatizanti ANO nebo SPD.;-D;-D;-D

6 0
možnosti

To je ale pěkný blábol.

Mandát senátora je stejný, jak při jakékoliv účasti, totiž jeho pravomoci jsou dány Ústavou.

Pokud voliči nevolí senátory, je to jejich chyba.

8 1
možnosti

Pan Trčálek jeví jisté známky, že - slušně řečeno - je obtížně informovatelný. Nicméně, já se ho informovat pokusím:

1. Je mandát daný zákonem, v jehož rozsahu vykonává politik svoji funkci.

2. Je mandát daný počtem lidí, kteří dotyčného volili. Neovlivňuje rozsah pravomocí politika, ale informuje o míře demokratičnosti rozhodování, které ho dovedlo do funkce. Volilo ho málo lidí? Má v tomto smyslu slabý mandát. Volilo ho hodně lidí? Má silný mandát, má z hlediska demokracie silnější morální právo vykonávat svoji funkci dle svých představ.

Pozor pane Trčálku, nyní přichází zákeřná otázka: Který z obou mandátů měl dle Vašeho mínění pan Merta na mysli? Správně, číslo 2. Tleskám Vaší inteligenci!

Jedeme dál:

3. Volební systém pro senátní volby je nastaven jako dvoukolový, na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny.

Do druhého kola postupují kandidáti s dvěma nejvyššími počty hlasů, což ovšem v praxi často znamená, že počty hlasů pro kteréhokoli z nich reprezentují jen malou část hlasů celkově odevzdaných. Většina odevzdaných hlasů voliči v prvním kole prostě propadne. Jinak řečeno, vzhledem ke druhému kolu voleb je často většina hlasů ignorována, většině voličů jsou vnuceni dva kandidáti, z nichž žádný nebyl jejich favoritem. Připomínám, že zde popisuji praktický průběh voleb, abyste mě nechytal za slovo ohledně toho, kdo je komu vnucován.

Jistě namítnete, že také v případě prezidentské volby máme dvoukolový systém. Zde je však třeba říci, že tady rozhodují všichni obyvatelé České republiky a ne jejich malá část v daném obvodu. Jako poslední je třeba také zohlednit volební účast v daném typu volby a přizpůsobit systém tak, aby byla v praxi co nejvyšší. Jest to součástí morálky v demokratické společnosti - tu však pane Trčálku nelze vysvětlit, tu si buď osvojíte, nebo ne. Nedemokratické režimy pochopitelně usilují buď o nízkou volební účast, nebo o nízkou možnost voličů zvolit ty, které chtějí.

Děkuji za pozornost a přejí příjemné bádání nad "bláboly" dalších blogerů.

1 5
možnosti

Skučení a pláč poražených Babišovců je rajská hudba pro moje uši. Mohl byste, autore, psát v tomto duchu častěji?

Hlavně si nemyslete, že se bude systém měnit pokaždé, když volby dopadnou odlišně od vašeho přání.

A vůbec mi nevadí nízká volební účast, aspoň má můj hlas větší váhu.

9 2
možnosti
Foto

A71l51e47š 25M53e43r44t81a

19. 10. 2018 6:28

Chápu, že vám vůbec nevadí, že 80-90% voličů si myslí, že senát je nadbytečná instituce, protože těch vašich 10-20 % jsou ti praví demokrati, kterým je ovšem názor většiny úplně ukradený.

2 3
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS