Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Amíci vlítli do Afganistánu bez schválení OSN, aby provedli odvetu za útok teroristické organizace al – Káida, z 11. 9. 2001 ve Spojených státech, který ovšem spáchali občané Saudské Arabie.

Nicméně už několik let USA podporuje AL-KAIDU materiálně, finančně a i přímými vojenskými akcemi v Sýrii a Jemenu.

Nějak mě to nebere, proč máme Amíky podporovat v akci proti někomu, koho jinde podporují

1 0
možnosti

Připojuji celý úryvek týkající se lstivých Afgánců, protože je výstižná analogie toho jak současní politici a generálové zdůvodňují proč musí naši vojáci umírat v Afganistánu.

Účetní GOODBODY (Dobrétělo) hrdina románu "Jak jsem vyhrál válku", absolutní nevoják, často působí na své nadřízené jako osina v zadku, takže si ho přehazují jako horkou bramboru a aby se ho zbavili doporučují ho do důstojnické školy:

Přízvuk kolem mne se změnil z humpoláckého dialektu v nejvybroušenější křišťál. Moji noví druhové vypadali všichni jako aristokrati, mladí burziáni, univerzitní hodnostáři, absolventi vysokých škol a synové magnátů. Všichni mluvili vznešeně jakoby s knedlíkem v krku a já si dal zvlášť záležet, abych co nejvíc polykal slova a utrušoval je na půl úst.

„Vítejte do kursu 212,“ vyštěkl velitel kursu plukovník Grapple. Měl vyceněné zuby a pošvihával si o nohu jezdeckým bičíkem. „Přímo na věc. To chválím. Začít od píky. Po kavaleristicku. Poznat svět. Moje věc je udělat z vás důstojníky. Udělat nebo oddělat, tisíc láter! Z bláta zlato. Z některých z vás bude zlato. Někteří zůstanou jen tím blátem. Zbavíme se jich. ZKÚ — Zpátky k útvaru. Nevadí. Je válka. Sakra těžká doba. Nesmíme znát lítost. Jen tak porazíme Huny. . Veliký dojem na mne udělal sbor instruktorů. Byli to samí zakalení válečníci, kteří strávili na vojně celý život. Mnozí byli jako instruktoři tak cenní,že pro svou nepostradatelnost nikdy nemohli být uvolněni pro skutečný boj na frontě a zasvětili celou svou vojenskou dráhu přednášení o něm.

Naše dny i noci byly přeplněny prací, naučili jsme se provádět inspekci nohou, salutovat za jízdy na kole, rušit krok na mostech, budovat zákopy podle

systému z první světové války a přechytračit lstivé Afgánce. Major Hopfire, který nosil ostruhy a ovinovačky medové barvy, byl rozhodující autoritou na všechno, co se Afgánců týkalo, a každou středu nás poučoval, jak se válčilo na severozápadní indické hranici.

0 0
možnosti

„Afgánce nikdy nepodceňujte,“ zdůrazňoval nám. „Zatraceně lstiví bestie, takový Afgánec. Ve stanech vždycky připoutávejte pušky ke stanové tyči. Jinak vám je štípne. Svlékne se do roucha Adamova, celý se namastí, až je kluzký jako úhoř, a prosmykne se pod plachtu jako had. A když nemůže vzít pušku, vezme vám závěr. Ohromní řemeslníci, ti Afgánci. Hlavně a pažby dokážou vyrobit jako v našich zbrojovkách, ale závěry ne. Na ohni z kravského trusu přece nezakalíte ocel. Tak závěr vždycky vytáhnout, zamknout do bedny a tu připoutat taky k stanové tyči... Jsou nějaké dotazy?“

Dával jsem si záležet na tom, abych při každé lekci položil alespoň jednu otázku. Ukazuje to instruktorovi, že se horlivě zajímáte o věc.

„Prosím, pane,“ zeptal jsem se, „to se Afgánci přidali k Hitlerovi?“ „Ne, nepřidali. Na to jsou zatraceně moc lstiví.“

„A budeme tedy proti nim v téhle válce bojovat, pane?“ „Ovšemže, mládenče. Britská armáda vždycky bojuje proti Afgáncům.“

„Kvůli čemu, pane,“ „Kvůli čemu?., . Ehm. . . kvůli všemu možnému. Na severozápadní hranici je pořád neklid. Armáda má bojovat, chlapče, a

ne se kruci pořád ptát proč, proč, proč!“ „Promiňte, pane. Jenom mě zajímalo. proč pořád proti Afgáncům.“

„Protože Afgánci, mládenče, jsou zrovna jako vy. Nikdy nedají pokoj, krucinál. Jak se jmenujete?“

Zapsal si moje jméno do černého notýsku a mumlal si pod kníry, že v té poslední várce je jaksepatří bláto. Zřejmě jsem sklouzl o jeden příčel níž po žebříčku směrem ZKÚ,

0 0
možnosti
Foto

J80a64k80u18b 13R46o52t79h

26. 10. 2018 10:48

Takže a) Afgánistán jste rozbordelili vy, komouši, tedy ti sovětští, s vydatnou ideovou a materiální podporou vás československých, jakož i ostatních ve WP, b) USA a NATO nikdy v A. nepoužily to, co Sověti, tedy masivní nasazení vševojskových jednotek, c) titíž nikdy na rozdíl od vašich sovětských kámošů nevyhlazovali cíleně celé vesnice za pmoci brutálních prostředků, normálně kvlaifikovaných jako Válečný zločin, d) Rusové bez uzardění dodávají Talibanu zbraně a munici pro teroristický "boj" proti spojencům. Tečka.;-€;-O

5 6
možnosti

Můžete být konkrétní ohledně d) "Rusové bez uzardění dodávají Talibanu zbraně a munici pro teroristický "boj" proti spojencům." ? Nikde jsem podobnou informaci neslyšel a rád bych našel nějaký věrohodný zdroj. Děkuji

7 0
možnosti

Spíš mě zajímá proč tam vojska NATO jsou, jestliže armádní expert Foltýn přiznal, že 95% konfliktů zvládne afghánská armáda a policie sama, bez účasti zahraniční pomoci. Tedy úloha mentorování byla splněna a přesto tam vojáci NATO zůstávají.

To tam chtějí mentorovat do dalšího století? Já se nedivím negativnímu veřejnému mínění srovnatelnému s veřejným míněním Čechů, když 20 let trpěli vojska SSSR na svém území.

Za 17 let je účet pro USA 4.7 bilionu USD. Kolik je to pro ostatní členské státy nevím, ale je celkem jasné proč Rusko a Čína neprotestuje s další účastí vojsk NATO v Afghánistánu.

2 2
možnosti
Foto

J71a45k16u46b 94R40o45t81h

26. 10. 2018 10:49

Opravdu to nevíte? Tak se zeptejně legitimní afgánské vlády. :-/

3 0
možnosti

To ne spatny clanek, povetsinou ba primo dobry. Ovsem par veci by si zadalo upresnujici vymenu pohledu na ne. Jenze ten cas ..

1 1
možnosti
Foto

J66a47k95u83b 67R67o10t66h

26. 10. 2018 10:58

To jste mne ale forem udal. :-/

0 1
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik