Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M20i75l69a61n 30S37m51r78ž

21. 1. 2020 16:39

Ideální doba pro dostavbu Dukovan či Temelína je nikdy.

Častou obhajobou jádra je klima. Jistě je nutné co nejrychleji snížit emise skleníkových plynů. Podle IAEA (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) jsou možné dva scénáře rozvoje jádra Na základě nízkého scénáře, při stálé kapacitě 376 GWe v roce 2050 lze počítat se snížením emisí v rozmezí 1,3 - 2,4 % a pro vysoký scénář při kapacitě 964 GWe v roce 2050: 3,8 - 6,8 %. Vyšší hodnoty platí při růstu globálních emisí skleníkových plynů o 2,0 %/rok, nižší hodnoty při růstu 3,5 %/rok.

Globální příspěvek jaderné energie do roku 2050 ke snížení emisí skleníkových plynů je tedy i bude marginální.

Současná produkce jaderné elektřiny je asi 10%, kdybychom tedy uvažovali ztrojnásobení současného výkonu, znamenalo by to vystavět asi 600 a náhradu za odstavené cca 150-200 GW jaderného potenciálu, tedy celkem 750-800 GW jednotek. To by znamenalo do roku 2050 připojit k síti každých 14 dní jeden reaktor. Takové plány tu také již byly, v 70. letech a byly naplněny v roce 2000 a dále ze 7,3%.

Dlužno ještě podotknout, že OZE jsou dnes asi třikrát levnější než jádro, akumulace bude podle křivek učení následovat. Dnes se již staví OZE bez dotací, zatímco do jádra se cpou veliké prostředky přímo i nepřímo (stanovená výkupní cena, neplacení DPH podle EURATOMU, neplacení pozemkové daně, výhodné kredity, chronické podpojištění).

Argumentace panely na polích (mohou být na střechách a brownfieldech, carportech, vodních hladinách) je směšná. A znešvaření krajiny vrtulemi? Jistě je přírodní krajina romantičtější. Ale také bez dálnic, chladících věží, dálnic a měst, apod.

0 0
možnosti
Foto

U nás je ale situace trochu jiná. Nemáme už další významnou kapacitu vodní energie (pokud ano: kde konkrétně a kolik?), nemáme pobřežní proudění vzduchu, solární panely mají roční využití 10-15%. Na přečerpávací elektrárny také těžko najdeme nějakou vhodnou lokalitu, u níž by vzápětí neprotestovaly ekoaktivistické organizace.

Jeden další blok v Temelíně nebo Dukovanech, bude-li následován útlumem spalování uhlí, znamená snížení české produkce CO2 o přibližně 15% celkově nebo o 20% v energetickém sektoru. Navíc bychom se vyhli šíleným hupům ve výkonu zdrojů, se kterým draze bojují v Německu.

0 0
možnosti

G19e53o55r66g13e 26H93o20l21y

14. 1. 2020 17:48

Na toto thema neco ze Severni Ameriky:

- pred 2 dny jsme zde kolem Toronta meli paniku ohledne chybneho varovani o 'situaci kolem atomove elektrarny v Pickering':

https://globalnews.ca/news/6400665/pickering-nuclear-generating-station-emergency-alert/

- https://www.ctvnews.ca/canada/nuclear-scare-prompts-thousands-of-orders-for-potassium-iodide-pills-1.4766297

- https://en.wikipedia.org/wiki/Pickering_Nuclear_Generating_Station

- https://www.scientificamerican.com/article/nuclear-power-plant-aging-reactor-replacement-/

-

The Pickering nuclear plant has been operating since 1971, and had been scheduled to be decommissioned this year, but the former Liberal government -- and the current Progressive Conservative government -- committed to keeping it open until 2024. Decommissioning is now set to start in 2028.23 hours ago

Investigation into false alert about Pickering nuclear plant won't

https://toronto.ctvnews.ca › investigation-into-false-alert-about-pickering-nu..

0 0
možnosti

Pokud by k zelené/obnovitelné/udržitelné energii přistupovali všichni takto "zodpovědně" porostou atomovky jak houby po dešti - ty však měly havárii i v technologicky vyspělém Japonsku proto od nich Němci upustili. Přes atomovky cesta nevede - pokud tedy nejde opět o český dumping v mnoha ohledech ... nemluvě jaký má dluh Česko v množství spáleného uhlí na hlavu ... chce to více decentralizované zdroje/mńě koncetrované jak ve výkonu tak vlastnictví, více technologicky robustní, méně zranitelné s menšími riziky bez odpadů jak v emisích CO2(betonování) tak radioaktivního odpadu. Toto rozšíření je dumping v mnoha směrech ...

0 2
možnosti

Ani v technologicky vyspělém Japonsku nezabrání zemětřesení, pokud Japonsko leží v seismicky neklidné oblasti. To Česko neleží. Takže Váš argument je lichý.

To ostatní je pro mne dost nesrozumitelné. Nejspíš greenpeacesovský newspeak. Co jste tím chtěl říci?

1 0
možnosti

J57i97r17i 52V68r66a13b93e46c

14. 1. 2020 13:20

Já mám na střeše už 10 let Photovolteik panely a v zahradě 3 vrty a 70 metrů zemního tepla (topení) a oboje je už amortizované, jsem autark s malým přebytkem el. Energie (prodávám do sítě). Tak může i stát hospodařit,

0 1
možnosti

A máte u domu dílnu? A v té dílně třeba soustruh? Frézku? Hoblovačku? A děláte na tom 8 - 10 hodin denně? A co na to Vaše Photovolteik panely? Nestíhají, viďte?

Aha, Vy nic takového nemáte. Ale stát ano, ten musí zajistit dostatek energie nejen pro domácnosti, ale hlavně pro ekonomiku. Tam jsou Photovolteik panely trochu na štíru...

4 0
možnosti
Foto

I kdyby jádro bylo, jak tvrdí jacísi nazelenalí sýčkové, ekonomicky nenávratné, což si já nemyslím, z hlediska energetické bezpečnosti a soběstačnosti, je pro nás tou nejlepší a nejspolehlivější volbou.

V budování a hlavně spolehlivého fungování OZE je ještě mnoho proměnných a dalších skrytých nákladů, které dnes ještě nejsou tolik vidět. Osobně si myslím, že produkce z jádra bude i nadále levnější, než nestálá a draze ukládaná elektřina z OZE.

Nové jaderné zdroje nezbytně potřebujeme a je nutné je stavět, i když se nám dnes zdají, nebo spíše jsou tak zelenou propagandou předkládané, jako drahé.

2 1
možnosti

Až na to vlastnictví státem souhlasím. Cena elektřiny půjde prudce nahoru díky třem faktorům:

1) Odstavování uhelných, a někde i jaderných, elektráren

2) Nástup elektromobility přinese další zvýšení poptávky po elektřině o desítky procent

3) Spotřební daň, která je dnes vázána na fosilní paliva, se přesune na elektřinu

I kdyby bylo jádro supernáročné na investice, je lepší postavit jaderné elektrárny nezávislé na počasí či denní době, než větrníková či solární pole se složitými systémy ukládání elektřiny. To bude ještě dražší a méně spolehlivé.

5 0
možnosti
Foto

Ani jaderné elektrárny nejsou úplně nezávislé na počasí. Potřebují, aby u nás v průměru během roku nepršelo nějak drasticky méně, než prší. Spotřeba vody v JE je přibližně 1m3/s na 1GW elektrického výkonu (ale v tom nejsou o moc horší než uhelné).

Na druhou stranu asi spolehlivější zdroj elektřiny u nás v současnosti není. Takže začít stabu bylo už včera pozdě.

2 0
možnosti
Foto

J72a86k13u47b 33R65o34t84h

14. 1. 2020 12:41

A skousnete vy nacionální bolševici v KSČM dostavbu bez Rusáků? ;-D

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS