Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Také se divím, že někdo nálepkuje Piráty jako neomarxisty. Také jsem se divil, že již dávno teče stoka výkalů na Piráty. Asi se jich někdo bojí! Bohužel jsem byl příliš upřímný a tak mi bylo zabráněno pět hodin v diskusi. Ani nevím proč. Musím být opatrnější! Ale ty Piráty asi budu volit. Jsou mladí, nevycválaní, ale vyzrávají rychle. A je mezi nimi řada politiků, kterým důvěřuji, protože mají rozumnou politiku!

:-)

0 1
možnosti
PB

P51e40t42r 59B71u33r56i29a77n

18. 3. 2021 15:59

Tak já využiju vaši pobídky onoho rozpálení se doběla v diskuzi a optám se vás, jak si chtějí Piráti "došlápnout na spekulanty s bydlením" tak, aby to nebyla marxistická praktika. Za prvé netuším čím by se ubytovatelé měli provinit a za druhé co a jak jim chtějí Piráti zatrhnout.

Co jsem slyšel jednu diskuzi v TV ohledně tohoto tématu, tak paní Richterová tomu naprosto nerozumí a plácala tam nesmysly.

1 0
možnosti
Foto

V roce 2006 vznikla Švédská pirátská strana, která byla svou formou a organizační strukturou předzvěstí mezinárodního Pirátského hnutí. Z marginální skupiny IT nadšenců se za pár let stalo několika tisícové mezinárodní hnutí, které čítá několik desítek národních stran. Většina z nich je pak zastřešena Pirátskou Internacionálou, která zastřešuje 41 Pirtských stran. Na programu této stranické rodiny je enviromentalismus, programatika zelených se zabývá i mnohými dalšími oblastmi. Namátkou vyberu například rovnoprávnost žen, pacifismus, odzbrojování a sociální spravedlnost. Česká pirátská strana hodlá prosazovat v duchu svých partnerských pirátský stran především právo na svobodné šíření informací a revizi autorských práv, jejíchž represivní vymáhání ohrožuje soukromí občanů a tím i samotnou podstatu demokratické společnosti Česká pirátská je silně napojena na Německou pirátskou stranu. Mám pocit, že Česká pirátská straně je vzhledem k svému programu je silně na levé straně polirického spektra, kam patří komunistí a ČSSD. Její program je kulatně zabalen a neprovokuje. Pramen : Bakalářská práce Jan Šrubař

0 1
možnosti
Foto

A91l37e43š 85M57e70r10t74a

18. 3. 2021 12:02

Co levicového konkretně prosazují čeští piráti? Já jsem zaznamenal jen to, že chtěli zjistit kolik je v Praze nevyužívaných bytů, což jim koaliční partneři zatrhli a pak, že místo zrušení super hrubé mzdy navrhli zvýšení odečitatelné položky, což lze považovat za levicové řešení. Co dalšího levicového ještě navrhli, či prosadili?

1 0
možnosti
Foto

Kolektivismus je reálné nebezpečí a bohužel kolektivistické myšlenky prosakují skrze všechny politické strany a to z důvodů volitelnosti. Čím víc kolektivismu, tím větší šance dostat se do vlády.

0 1
možnosti
Foto

Precenujete růst preferencí Pirátů. Na první místo je staví pouze agentura Kantar pracující pro ČT. A to ještě jejich předvolební koalici se STAN. Ostatní agentury preferují stále ANO. Je zřejmě jisté, že ČT hraje špinavou politiku když neuvádí výsledky agentur STEM, IVVM, ale i Median, která řadí ANO také na první místo i když do výzkumu započítává předvolební koalice.

Předvolební koalice jsou podvod na voliče, neměli by se připustit. Jak taková koalice vytvoří klub ve sněmovně? A co krouzkovani, to se nebude trpět? Pak to ale nebude o regulernich volbách.

1 1
možnosti
MB

Hodně jsem se věnoval osudu Engelsovy fabriky. Jak dopadla, prosperovala ? Nic jsem nenalezl, kdo napoví děkuji. Vyšlo, že Engels byl vyslán do pobočky jako mladý. Poměry dělnické třídy jej oslovily a staly se mu celoživotním tématem. Nesmírně vzdělaný člověk, 20 jazyků - potkává souputníka Káju Marxe. další skutečný vzdělanec, Žid. Síly spojují, jejich texty se překrývají, neví se, čí myšlenky vlastně byly originální, (není podstatné). Engels po smrti Marxe celkové dílo završuje, kompletuje. Vidím zajímavosti :

Engels setrvává na úrovni sociální demokracie. Svoboda, držení soukromého vlastnictví, svoboda. Marx je radikálnější, jako Němec se vymezuje i proti Slovanstvu - "Nesmiřitelný boj, válka až do posledního dechu" ! Historicky následně zaretušováno. Na jejich odkaz navazuje Lenin 1917 .

Levici pokládám za přirozenou - zlepšení postavení dělnictva. I úvahy o revolucích v místě jejich koncentrace - Německu. Rusko, jako naprosto nevhodné teritorium - následné přeskočení etapy. To, že KSČ pohltila Soc. dem - beru za totální defekt historie + nekritické převzetí ruských zkušeností ! Vyprodukovaly obrovské škody a bezpráví. ,

Shrnuto - Levice má podíl, na zlepšených poměrech. Je to odraženo např. v ZP, v roli státu o sociální potřeby. Podmínky se nepochybně zlepšily - není sporu. Pořád ovšem někdo musí to bohatství k následnému přerozdělení vytvořit. Už to není dělník - je to - automatizace - technologie ! Pořád je to kapitalismus, jako nepřirozenější forma vývoje. "Čistý kapitalismus" - Konkurence umu, dovednosti mizí ! Nastupují deformace - dotace, státní regulace, dobře to vidět na EU. Roli a existenci KSČm absolutně nechápu - revoluční již nemůže být a tak se přetvořila v tu Soc. dem! Paradox, současná ČSSD zřejmě zmizne. Jedním z důvodů je, že podporuje svého přirozeného nepřítele - Oligarchu ! Skutečně - ti Karlové, Bedřichové a Iljičové, by asi žasli ! :-)

0 0
možnosti
HH

mě fascinuje, že nálepku neomarxisti používají vesměs jen staromarxisti, bolševici a náckové...obecně slaboduchá část populace...

4 1
možnosti

M90a79r31t58i13n 57Š64u32l34c

18. 3. 2021 10:13

Dnes se slaboduchá část populace uchyluje k bezmyšlenkovitému nálepkování typu "bolševici" či "náckové".

Neomarxismus je regulérní kategorie, resp. "označení pro sociologicko-filosofické koncepce 20. století, pocházející zejména ze západoevropského a amerického prostředí a částečně vycházející z učení Karla Marxe a jiných levicových myslitelů." ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Neomarxismus)

Piráti nepochybně do tohoto proudu patří (aniž by se nutně museli odvolávat na Marxe.. to mají v DNA jaksi zprostředkovaně).

U nás se to vnímá jaksi tendenčně: "V českém prostředí je termín neomarxismus obvykle užíván kriticky a pejorativně....kdežto zastánci těchto tendencí jej obvykle odmítají a neidentifikují se s ním."

Neomarxismus není nutně o radikální levici či extrémismu. Je to to, co dnes prostupuje Evropou .. a Piráti jsou jen jednou z podob.

1 1
možnosti

Tak Piráti pochopitelně neomarxisty jsou: https://cs.wikipedia.org/wiki/Neomarxismus

Vycházíte z nějaké vlastní definice a následně s ní polemizujete.

Neomarxismus neobchází jen Českou republikou ale minimálně celou západní Evropou.

3 3
možnosti
KS

Nejdříve si zjistěte, co je to neomarxismus. Je to filosofický směr vzniklý ve 20. letech 20. století a jeho úkolem je přednést vizi postkapitalismu. Vymezuje se však velmi ostře také proti komunismu, který podle neomarxistů není nástupcem kapitalismu. S Marxem to má společného velmi málo.

2 1
možnosti
Foto

Mám titul magistra s politologie, takže co je neomarxismus vím. Nesmíte číst jen titulek, ale přečíst si to celé. Piráti nejsou neomarxisté, ani nějací velcí levičáci, ale liberálové se socíálním akcentem, což zmiňuji. Článek ale není vůbec o tom, čím vlastně Piráti jsou, ale o kampani, která se rozjela potom, co se dostali do čela předvolebních průzkumů.

2 0
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik