Je univerzální základní příjem jen dalším zvýhodněním nepřizpůsobivých spoluobčanů?

6. 01. 2017 12:35:08
Nedávno se v médiích objevila informace, že Česká pirátská strana chce při tvorbě svého volebního programu spolupracovat s bývalým ministrem financí za ODS Vlastimilem Tlustým.

Podle této informace má bývalý ministr pomoci Pirátům zapracovat do jejich programu tzv. univerzální základní příjem tedy projekt, kterým se zabýval již ve své vládní funkci a podle kterého bude stát poskytovat všem svým občanům jistou finanční částku nehledě na jejich zásluhy, či jejich sociální situaci. Pilotní projekt UZP se rozjel od počátku roku ve Finsku, kde vláda rozděluje částku v přepočtu asi 15 000 korun mezi 2 000 náhodně vybraných lidí. Jak experiment dopadne, se dozvíme až za určitou dobu, ale již dnes se vedou velice živé diskuse o životaschopnosti a přínosnosti tohoto konceptu. Pro zdůvodnění uvedení tohoto projektu do praxe jsou uváděny dva hlavní důvody. Jedna část zastánců UZP argumentuje tím, že tento by mohl nahradit vyplácení sociálních dávek a přispět tak k odbourání byrokracie, což by vedlo k úsporám ve státní správě. Druhá část zastánců UZP pak argumentuje tím, že postupná robotizace bude znamenat enormní zvyšování nezaměstnanosti, což podváže kupní sílu obyvatelstva a přispěje k likvidaci mnoha firem, jež ztratí odbyt a je tedy nutno koupěschopnost obyvatel podpořit. Tyto diskuse jsou ovšem zatím většinou jen akademické, protože nabídka levné pracovní síly je zatím dostatečná, což brzdí zavádění nových technologií, které jsou poměrně drahé. Sledujeme-li ovšem rychlost jakým se technika vyvíjí a jak nové technologie zvyšují produktivitu práce, tak musí být všem jasné, že brzy nastane zásadní zlom, který výrazně promluví i do sociální sféry. Přechod samozřejmě nebude ze dne na den, ale také nebude trvat desítky let.

Velká část obyvatel, která nebude odborníky v high tech oborech, bude postupně přicházet o práci a zatěžovat tak sociální systém. Stát sice může nabírat další úředníky, kteří se o takto postižené budou starat, ale je otázkou, zda na to bude mít. Jednou z možností jak získat značné finanční prostředky by mohlo být výrazné omezení výdajů na zbrojení, ale ani to by zřejmě nestačilo a řešení by se muselo pravděpodobně hledat v oblasti nastavení a výběru daní. Vynutit si vyšší příjmy zdaněním zisků nadnárodních korporací je však již dnes velmi obtížné, protože globalizace umožňuje velkým firmám přelévat svůj kapitál tak, že se mohou poměrně dobře zdanění vyhýbat a navíc ještě těžit z investičních pobídek, které jim státy poskytují. Zdanění by navíc muselo být značně masivní, aby získané prostředky dostačovaly k řešení problému. Pokud ovšem nedojde k dohodě všech hlavních světových ekonomických hráčů na tom, jak firmy k přerozdělování větší části jejich zisků přinutit, hrozí nám zřejmě rozsáhlé sociální nepokoje, či dokonce občanské války a revoluce, což si doufám rozhodující světoví představitelé uvědomují. Je tedy zavádění projektu UZP na pořadu dne? Já mám za to, že pokud nedojde k plné automatizaci a značnému využívání umělé inteligence tak je zavádění konceptu UZP předčasné.

Již dnes vidíme, jak neochotně podporují pracující ty, kteří žijí ze sociálních dávek a zavádění UZP by tedy pravděpodobně narazilo na značný odpor veřejnosti. Neúměrně by se také rozevřely nůžky mezi příjmy těch, co by pobírali pouze UZP a těmi, kteří by měli navíc plné pracovní úvazky, což by jistě vedlo k politickým otřesům, které by demokratický systém nemusel přežít. V přechodném období by dle mne bylo lepší použít jako nástroje k zvládnutí situace zkracování pracovních úvazků při zachování plné mzdy, aby bylo možno zaměstnávat více lidí. Dále by bylo možno změnit nastavení pro přiznání invalidního důchodu tak, aby na něj dosáhli i lidé, kteří dnes kvůli svému hendikepu těžko shánějí práci. Bylo by taky možno zvýšit opatrovné, aby se děti mohli postarat o své přestárlé, či nemocné rodiče, nebo nahradit školky rodinnou péči. Námětů jak se postavit novým výzvám bude asi samozřejmě více, ale hlavně bychom neměli zaspat a připravit se na dopady čtvrté technické revoluce již nyní, protože podcenění negativních trendů, s touto revolucí spojenou, může nám, či našim potomkům přinést mnoho nesnází.

Autor: Aleš Merta | pátek 6.1.2017 12:35 | karma článku: 29.79 | přečteno: 4114x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3967 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 430 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 939 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.98 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.04 | Přečteno: 364 |
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...