Je univerzální základní příjem jen dalším zvýhodněním nepřizpůsobivých spoluobčanů?

Nedávno se v médiích objevila informace, že Česká pirátská strana chce při tvorbě svého volebního programu spolupracovat s bývalým ministrem financí za ODS Vlastimilem Tlustým.  

Podle této informace má bývalý ministr pomoci Pirátům zapracovat do jejich programu tzv. univerzální základní příjem tedy projekt, kterým se zabýval již ve své vládní funkci a podle kterého bude stát poskytovat všem svým občanům jistou finanční částku nehledě na jejich zásluhy, či jejich sociální situaci. Pilotní projekt UZP se rozjel od počátku roku ve Finsku, kde vláda rozděluje částku v přepočtu asi 15 000 korun mezi 2 000 náhodně vybraných lidí. Jak experiment dopadne, se dozvíme až za určitou dobu, ale již dnes se vedou velice živé diskuse o životaschopnosti a přínosnosti tohoto konceptu. Pro zdůvodnění uvedení tohoto projektu do praxe jsou uváděny dva hlavní důvody. Jedna část zastánců UZP argumentuje tím, že tento by mohl nahradit vyplácení sociálních dávek a přispět tak k odbourání byrokracie, což by vedlo k úsporám ve státní správě. Druhá část zastánců UZP pak argumentuje tím, že postupná robotizace bude znamenat enormní zvyšování nezaměstnanosti, což podváže kupní sílu obyvatelstva a přispěje k likvidaci mnoha firem, jež ztratí odbyt a je tedy nutno koupěschopnost obyvatel podpořit. Tyto diskuse jsou ovšem zatím většinou jen akademické, protože nabídka levné pracovní síly je zatím dostatečná, což brzdí zavádění nových technologií, které jsou poměrně drahé. Sledujeme-li ovšem rychlost jakým se technika vyvíjí a jak nové technologie zvyšují produktivitu práce, tak musí být všem jasné, že brzy nastane zásadní zlom, který výrazně promluví i do sociální sféry. Přechod samozřejmě nebude ze dne na den, ale také nebude trvat desítky let.

Velká část obyvatel, která nebude odborníky v high tech oborech, bude postupně přicházet o práci a zatěžovat tak sociální systém. Stát sice může nabírat další úředníky, kteří se o takto postižené budou starat, ale je otázkou, zda na to bude mít. Jednou z možností jak získat značné finanční prostředky by mohlo být výrazné omezení výdajů na zbrojení, ale ani to by zřejmě nestačilo a řešení by se muselo pravděpodobně hledat v oblasti nastavení a výběru daní. Vynutit si vyšší příjmy zdaněním zisků nadnárodních korporací je však již dnes velmi obtížné, protože globalizace umožňuje velkým firmám přelévat svůj kapitál tak, že se mohou poměrně dobře zdanění vyhýbat a navíc ještě těžit z investičních pobídek, které jim státy poskytují. Zdanění by navíc muselo být značně masivní, aby získané prostředky dostačovaly k řešení problému. Pokud ovšem nedojde k dohodě všech hlavních světových ekonomických hráčů na tom, jak firmy k přerozdělování větší části jejich zisků přinutit, hrozí nám zřejmě rozsáhlé sociální nepokoje, či dokonce občanské války a revoluce, což si doufám rozhodující světoví představitelé uvědomují. Je tedy zavádění projektu UZP na pořadu dne? Já mám za to, že pokud nedojde k plné automatizaci a značnému využívání umělé inteligence tak je zavádění konceptu UZP předčasné.

Již dnes vidíme, jak neochotně podporují pracující ty, kteří žijí ze sociálních dávek a zavádění UZP by tedy pravděpodobně narazilo na značný odpor veřejnosti. Neúměrně by se také rozevřely nůžky mezi příjmy těch, co by pobírali pouze UZP a těmi, kteří by měli navíc plné pracovní úvazky, což by jistě vedlo k politickým otřesům, které by demokratický systém nemusel přežít. V přechodném období by dle mne bylo lepší použít jako nástroje k zvládnutí situace zkracování pracovních úvazků při zachování plné mzdy, aby bylo možno zaměstnávat více lidí. Dále by bylo možno změnit nastavení pro přiznání invalidního důchodu tak, aby na něj dosáhli i lidé, kteří dnes kvůli svému hendikepu těžko shánějí práci.  Bylo by taky možno zvýšit opatrovné, aby se děti mohli postarat o své přestárlé, či nemocné rodiče, nebo nahradit školky rodinnou péči. Námětů jak se postavit novým výzvám bude asi samozřejmě více, ale hlavně bychom neměli zaspat a připravit se na dopady čtvrté technické revoluce již nyní, protože podcenění negativních trendů, s touto revolucí spojenou, může nám, či našim potomkům přinést mnoho nesnází.

Autor: Aleš Merta | pátek 6.1.2017 12:35 | karma článku: 29,79 | přečteno: 4114x
  • Další články autora

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05

Aleš Merta

Krize identity v Dolní Lhotě

13.1.2024 v 16:13 | Karma: 27,28

Aleš Merta

Mediální hon na ministra Jurečku

11.1.2024 v 18:03 | Karma: 36,94

Aleš Merta

Chceme výsluhový příspěvek!

7.12.2023 v 18:44 | Karma: 28,52

Aleš Merta

Kolektivní vina Němců a Rusů

19.8.2023 v 14:25 | Karma: 36,25

Aleš Merta

Šedá ekonomika nám opět kvete

11.7.2023 v 10:31 | Karma: 45,20
  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik