Jsou to sice čubčí synové, ale naši čubčí synové a navíc mají prachy

Tak by se dal poopravit starý výrok amerického prezidenta Theodora Roosevelta na adresu brutálního diktátora Somozy v souvislosti se vztahem mezi Západem a Saudskou Arábií, kde vládne režim uvízlý v temném středověku.

To, že nový americký prezident umí svět stále překvapovat, není nic nového a tak ani to, že si pro svou první zahraniční cestu vybral návštěvu Saudské Arábie, nemůže zasvěcené až tak moc šokovat. Je sice nepsaným pravidlem, že nově zvolené hlavy státu navštěvují nejdříve své nejbližší spojence, či sousedy, ale Trump je přece jen v prvé řadě kramář, který rozumí především řeči peněz a chudí příbuzní tedy musí chvíli počkat. Nic na tom, že režim, který poctil svou přízní, není, co se týče dodržování lidských práv, právě košer, ale byznys je byznys, tak co se vzrušovat. Ve škole jsou sice děti pěkně vychováváni k demokracii a právu, ale životní realita je prostě jinde. Nikomu ze západních, ani našich politiků (Saudskou Arábii navštívil i prezident Havel a ministr zahraničí Schwarzenberg) zas tak moc nevadí, že Saudská Arábie praktikuje středověké právo a vykonává středověké tresty, že podporuje islámské teroristy v Sýrii, bombarduje civilisty v Jemenu, potlačovala tanky demokratický vývoj Bahrajnu, vyváží radikální wahhábimus do Evropy a že otroctví zrušila až v druhé půlce dvacátého století. Saudská Arábie je především bohatá země a kšefty s tamějším režimem prostě za přivření oči stojí. Jde především o dovoz zbraní, které tato diktatura nakupuje za třetí největší částky na světě. Právě zbrojní zakázky jsou hlavním důvodem nynější návštěvy amerického prezidenta v této zemi, protože jak proniklo z médií, tak Trump zde má uzavřít kontrakt na dodávku amerických zbraní za 350 mld. dolarů což jistě stojí za upřednostnění toho to obskurního režimu před svými spojenci.

Je paradoxem, že zrovna v době návštěvy Trumpa v Saudské Arábii, proběhly v Iránu, tedy zemi USA často kritizované za porušování lidských práva a vývoz terorismu, prezidentské volby, v niž voliči potvrdili ve funkci staronového prezidenta. Režim v Iránu sice není demokracií, občas je přirovnáván k Husakovskému Československu, ale oproti saudskému režimu je to selanka. Ženy zde nemusí chodit zahalené, mohou studovat a účastnit se veřejného života. Konají se zde volby, i když s jistými omezeními. Včerejší obrovský zájem voličů o ně ukázal, že tamější lidé mají k demokratickým principům blízko, což není na Blízkém východě vůbec obvyklé. Přesto se američtí jestřábi snaží tuto zemi nadále ostrakizovat, a že poturčenci jsou horší Turka, dokládá to, že naši poslanci stále odmítají zrušit embargo na vývoz naší vzduchotechniky do této země[1]. Máme prostě rádi své čubčí syny a řeči o demokracii jsou jen plané tlachání, kterému dnes už snad nevěří ani ty školní dětičky, kterým neziskovky, jako Člověk v tísni, vymývají hlavy. Když prezident Zeman leze do zadele Číňanům tak je z toho poprask, když se snaží naši politici prodat zbraně zvrhlým saudským monarchům tak je ticho po pěšině. Páni politici, jestli si demokratické chování představujete takto a budete nadále praktikovat politiku dvojího metru, tak se nemůžete divit, že lidé demokracii nevěří a že tato zmírá na úbytě.

 

[1] Viz můj blog: Takhle ten západ nedoženeme, páni poslanci http://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=584824

Autor: Aleš Merta | sobota 20.5.2017 15:14 | karma článku: 29,89 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05

Aleš Merta

Krize identity v Dolní Lhotě

13.1.2024 v 16:13 | Karma: 27,28

Aleš Merta

Mediální hon na ministra Jurečku

11.1.2024 v 18:03 | Karma: 36,94

Aleš Merta

Chceme výsluhový příspěvek!

7.12.2023 v 18:44 | Karma: 28,51

Aleš Merta

Kolektivní vina Němců a Rusů

19.8.2023 v 14:25 | Karma: 36,25

Aleš Merta

Šedá ekonomika nám opět kvete

11.7.2023 v 10:31 | Karma: 45,20
  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik