Král hazardu se chystá rozšířit svou politickou moc

Už za časů dona Vita Corleoneho, si mafiáni uvědomovali, že velký „business“ je daleko jednodušší dělat s pomocí politických styků než bez nich.

Mafiáni v knize Maria Puza vesele upláceli politiky a snili o zemi, kde oni sami budou tvořit zákony a řídit úřady a vládu.  První vlaštovkou se měla stát Batistova Kuba, ale Fidel Castro se svými partyzány jim jejich plány poněkud naboural. Časy „krstného otca“ jsou již sice dávno minulostí, ale v polistopadových časech se i u nás vyskytli „šíbři“, kteří hledali cestu k bohatství přes uplácení politiků a státních úředníků. Na veřejnost se sice dostaly jen střípky zákulisních machinací, ale i tak je zřejmé, že naše „mafie“ měla přímý vliv na nejvyšší patra naší politiky, na její pokyn byla obsazována místa ve státní správě ji loajálními úředníky, poslanci tvořili zákony na její zakázku a rozkradeny byly miliardy korun. Ovlivňovat politiku se samozřejmě nesnažili a nesnaží jen klasičtí mafiáni typu Krejčíře, Mrázka, či Pitra, ale i někteří „podnikatelé“, kteří tuto ušlechtilou činnost nazývají lobbingem. Policie, soudy a státní zastupitelství se však stávaly stále více dotěrnými a tak Vít Bárta přišel s novou vizí a založením Věcí veřejných zahájil novou éru pokusů ovládnout státní správu přímo, bez nastrčených prostředníků.

Bártův neobratný pokus sice zkrachoval, ale jeho vize oslovila další následovníky, mezi nimi i krále českého hazardu, majitele společnosti SYNOT Ivo Valentu, který se stal, skrze svou finanční podporu, v podstatě majitelem Strany soukromníků ČR a šedou eminencí, která řídí stranu z pozadí. Pán Valenta vstoupil do vysoké politiky svým zvolením do senátu v roce 2014, když kandidoval jako nezávislý za výše zmiňovaný politický subjekt. V roce 2016 pak byl zvolen do zastupitelstva zlínského kraje, kvůli čemuž se musel vzdát monackého občanství, kde formálně pobýval od roku 1998. Problémem pána Valenty však je, že ač on je ve volebních kláních úspěšný, tak se totéž nedá říci o jeho straně, která je stále jen malou rybkou v českém politickém rybníce. Tuto situaci by měly změnit letošní parlamentní volby, před kterými se Soukromníci domluvili na spolupráci s ODS. Občanští demokraté se ovšem touto spoluprací dostávají na tenký led, protože král hazardu Valenta je poněkud kontraverzní osobností jejíž pověst nemá daleko k pověsti Ritiga, Janouška a jím podobným od kterých by se ODS tak ráda distancovala. Pán Valenta, v minulosti pravomocně odsouzený v korupční kauze, podnikatel, který dlouhá léta „optimalizoval“ své příjmy v daňových rájích se rozhodl pracovat pro dobro vlasti až v době, kdy mu novela loterijního zákona začala dusit jeho herní průmysl.

K záchraně svého impéria používá všechny dostupné prostředky, a to pravděpodobně i ty nelegální. Podle analýzy týkající se hazardu, kterou vypracoval tým ministra pro lidská práva Jana Chvojky, existuje snaha jistých kruhů ovlivňovat přípravu předpisů v parlamentu, na ministerstvu financí i v obcích. Podle analýzy tento lobbing provází klientismus, ekonomický i mediální nátlak a střet zájmů. Analýza upozorňuje i nadstandartní personální vazby společností a odborem státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí. Vedoucí zaměstnanci, kteří byli „odejiti“ z tohoto ministerstva, začali pracovat ve společnosti SYNOT, kterou přes kyperskou společnost World Capitals Ventures Cyprus Limited, ovládá právě Ivo Valenta. Štědrý sponzoring ODS a STAN je tedy zřejmě veden snahou navrátit tyto lidi na své původní posty, aby se věci dostaly do starých kolejí. Je reálná možnost, že ODS vytvoří povolební koalici s Hnutím ANO, i když se tomu pán předseda ODS Fiala zatím brání. Jak jsem ale uvedl v předchozím blogu, tak po volbách určitě část občanských demokratů zatouží po vládních křeslech a místech na ministerstvech, což by panu Valentovi jistě vyhovovalo. Peníze pana Valenty ODS zřejmě nesmrdí, ale mám takový pocit, že některým potencionálním voličům této strany, se spojení občanských demokratů, která mluví o svém očištění od starých hříchů, se spolupráce s králem hazardu nemusí zrovna líbit, ale jak by řekl Leonid Iljič - „eto vaše dělo“.

 

Autor: Aleš Merta | pondělí 31.7.2017 13:16 | karma článku: 21,22 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05

Aleš Merta

Krize identity v Dolní Lhotě

13.1.2024 v 16:13 | Karma: 27,28

Aleš Merta

Mediální hon na ministra Jurečku

11.1.2024 v 18:03 | Karma: 36,94

Aleš Merta

Chceme výsluhový příspěvek!

7.12.2023 v 18:44 | Karma: 28,51

Aleš Merta

Kolektivní vina Němců a Rusů

19.8.2023 v 14:25 | Karma: 36,25

Aleš Merta

Šedá ekonomika nám opět kvete

11.7.2023 v 10:31 | Karma: 45,20
  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik