Čeští piráti na vlnách liberalismu

22. 08. 2017 13:23:19
Minulý týden vypluli čeští Piráti, tedy spíše vyjeli, ke zteči hradeb poslanecké sněmovny. Předvolební průzkumy jim dávají solidní šance, ale čeká je těžká konkurence, protože ve vodách ve kterých loví své voliče, je rybářů již ..

docela dost. Toto tvrzení se může zdát trochu paradoxní, protože Piráti o sobě tvrdí, že jsou stranou nového typu, stojící mimo tradiční pravo-levé politické spektrum a nepodléhající žádné ideologii. Podíváme-li se však do jejich volebního programu snadno zjistíme, že až tak moc inovativní nejsou a s klidem je můžeme zařadit do rodiny liberální pravice. Tomu to zařazení odpovídá i charakteristika jejich voliče, kterým jsou nejčastěji mladí lidé, pocházející z měst, vysokoškolsky vzdělaní, sebejistí, neobávající se o svou budoucnost a tedy tolerantní vůči imigraci. Tito lidé mají sice výhrady k fungování EU, ale chápají ji spíše jako nutné zlo, než nějakou zásadní hrozbu pro svou svobodu. Kdybychom takové lidi chtěli pojmenovat trochu pejorativně tak by jim příslušel, dnes tak módní, název „sluničkáři“. Ovšem není sluníčkář jako sluníčkář a existuje tedy rozdíl mezi levicově laděným příznivcem strany zelených a liberálem, cítícím se zpravidla pravicově.

Tak jako není sluníčkář jako sluníčkář, tak není liberál jako liberál. V současné době se v politice vyprofilovali dva hlavní liberální proudy. Neoliberální, který je založen zejména na striktním odmítání zásahu státu do ekonomiky a který odpovědnost za zdraví, sociální zajištění apod. nechává v rukou každého občana a proud sociálně liberální, který naopak zodpovědnost státu za poskytování některých sociálních jistot považuje za přínosnou. Čeští Piráti se drží někde uprostřed mezi těmito proudy. Jejich ekonomický program, je i zásluhou poradce Vlastimila Tlustého, bývalého ekonomického experta ODS proslaveného i kauzou poslaneckých trafik, blízký k neoliberálnímu konceptu[1]. Ovšem v jiných oblastech pirátského programu lze však nalézt i sociální aspekty a řešení problémů stylem blízkým spíše k levici. Tento mix liberálních konceptů může být pro českého voliče, orientovaného spíše středo-pravě, docela přitažlivý a jsem zvědavý, kolik lidí v říjnu osloví.

Piráti vyrazili na cestu do sněmovny starým vězeňským autobusem pomalovaným karikaturami stávajících i minulých politiků, kteří by si za své kauzy, podle pirátů, zasloužili v takovém autobuse sedět. Můžeme zde nalézt Davida Rátha s milióny v krabici, Bohuslava Sobotku s privatizací OKD, Andreje Babiše a jeho Čapí hnízdo, Kalouska s nákupem nepoužitelných padáků a podporou hazardu a konečně ODS zde zastupuje Janička Nečasová, řídící naše tajné služby. Tyto hříchy standartních stran a Hnutí ANO jsou sice obecně známé, ale Pirátům mohou přinést body humorným pojetím jejich prezentace. Pravicový volič bude zřejmě při svém rozhodování, komu hodí svůj hlas, klást spíše důraz na kvalitu programu Pirátů, než v důvěru k jejím lídrům, protože co se týče osobností z této strany, tak ty zůstávají stále ještě spíše v anonymitě. Koncept liberální strany, založené na principech osobní svobody jednotlivce, zde již v minulosti prosazovala Unie svobody a Bursíkovi zelení, kteří s ním, po slibných začátcích, ovšem pohořeli. Nyní se k liberalismu hlásí TOP 09, ale od ní je to spíše pragmatická snaha okupovat část voličského spektra, než opravdová touha prosazovat liberální témata. Kalousek bojující za svobodu Tibetu je karikaturou, kdežto Ivana Bartoše s cigaretkou marihuany, kterou hodlají Piráti legalizovat, si dokáže představit asi každý.

Piráti obohatili liberální koncept o snahu propojit ho s prosazováním nových technologií, což uvítala značná část mladší populace. Sympatické také je, že se nenechali „koupit“ od některého zástupce majetkové oligarchie, která si začala parcelovat naší politiku[2]. Spolupráce s Tlustým sice naznačovala, že se zde tvoří nějaké „béčko“ ODS, ale to se nepotvrdilo. Piráti naposledy odmítli hrát koně Karla Janečka a nezařadili se tak po bok stran, které mají svého donátora přímo v čele, či stojícího někde v pozadí. Jak již jsem uvedl v perexu, tak Piráti mají dobře našlápnuto na vstup do sněmovny, ale vyhráno ještě nemají. Mohou sice oslovit i část stávajících voličů ODS, kterým by nevadila tolerance Pirátů k migrantům a EU, část liberálů volících ANO, ČSSD a Zelené a hlavně voliče TOP 09, ale mladí voliči jsou nevyzpytatelní a je otázkou zda to bude stačit. To ovšem nemění nic na faktu, že býti Kalouskem tak mám značně orosené čelo, protože Piráti jsou konkurence, která mu nejspíše, dříve, či později, zláme vaz.

[1] Piráti plánují rovnou daň 47%, včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění, která by se měla každoročně snižovat. Zaměstnanec s průměrným platem by si měl polepšit o 7500 korun ročně a díru v rozpočtu by mimo jiné měla zalepit i daň z konopí, jež míní piráti legalizovat. Odborníci ovšem tvrdí, že plán pirátů by zlikvidoval státní důchody a každý by si musel na stáří spořit sám.

[2] ODS má svého Ivo Valentu, ODA Pavla Sehnala. Realisté Jiřího Horeckého, Jiřího Hynka a Marka Dospivu, lidovce při posledních volbách podporoval Luděk Sekyra a Starosty a nezávislé pak nyní podporuje Dalibor Dědek.

Autor: Aleš Merta | úterý 22.8.2017 13:23 | karma článku: 10.56 | přečteno: 687x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3969 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 431 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 940 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 616 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...