Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šlo odvrátit intervenci vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968?

S blížícím se padesátým výročím intervence vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa se v internetových diskusích často setkávám s poněkud naivními názory lidí, které se tehdejším událostem věnují.

Vzpomínky na to, jak tehdy měnili oni sami, či jejich rodiče svět jsou mnohdy protknuty sentimentem, který je často živen i mainstreamem, který adoruje demokratizační hnutí a probírá následky srpnové intervence, ale který si v podstatě vůbec neklade otázku, zda si v době studené války mohla jedna či druhá světová supervelmoc dovolit ukázat svou slabost tím, že pozbyde kontrolu nad částí svého impéria. Vím, že euforie, způsobena tehdejším uvolněním poměrů, nadějí na nové uspořádání věci veřejných, na vznik demokratického socialismu, poněkud zatemňovala myšlení nejen tehdejších obyvatel našeho státu, ale i našich vedoucích politiků, kteří se vezli na vlně popularity a přestávali vnímat reálie, které nás obklopovaly, ale přece jen po padesáti letech by lidé měli mít poněkud odstup a střízlivější náhled na tehdejší události. Zaprvé je třeba upozornit na to, že tehdejší komunistické straně nešlo o přeměnu režimu na liberální demokracii, ale pouze o liberalizaci poměrů, tedy o onen socialismus s lidskou tváří, který, podle sociologických výzkumů, podporovalo více než osmdesát procent obyvatel Československa. Samozřejmě, že se našli i tací, kteří chtěli zajít dál a radikalizovali tehdejší vývoj, což znervózňovalo nejen naše konzervativce, ale i mnohé sovětské generály a politiky tehdejšího Východního bloku.

Jedni z nejvýznamnějších vědců zabývající se teorii tranzice (přechodu k demokracii) Terry Lynn Karlová a P. C. Schmitter považují za nejúspěšnější formu přechodu tzv. pakt, tedy přechod, který je iniciován reformními silami zevnitř režimu. Základem jeho úspěchu je, že bude eliminován vliv konzervativců na straně režimu a radikálů na straně opozice. Je poměrně známo, že vliv konzervativců výrazně slábl a chystaný sjezd strany by nejspíše vedl k jejich definitivní porážce. Bohužel tlak „opozice“, která tvrdě kritizovala, v časopisech jako Literární listy, Reportér, Student atd., mocenské praktiky KSČ, požadovala obnovení plurality, vystoupení ČSSR z Varšavské smlouvy, akceleraci obrodného procesu apod. dodávala munici našim i zahraničním kritikům reforem, kteří oprávněně pochybovali o schopnostech tehdejších čelných představitelů komunistické strany a vlády udržet rozběhnutý proces pod kontrolou. Důvěru, mezi mnohými komunisty, nevzbuzovala ani formující se opozice, tedy Klub angažovaných nestraníků a K231, tedy klub, který měl sdružovat bývalé politické vězně, protože bylo zřejmé, že lidé, kteří za těmito kluby stáli, nemají k socialismu příliš vřelý vztah.

Konaní „opozice“ a příliš horlivých reformátorů se tedy stávalo kontraproduktivní, protože tito zapomněli, že nežijeme v nějaké bublině, ale na hranicích dvou mocenských bloků. Na Západě viděla veřejnost změny v naší společnosti jistě se sympatiemi, ale politikům se možná líbilo tak akorát drolení Východního bloku, ale o úspěch socialismu s lidskou tváří jistě nestáli, takže nějaká výrazná pomoc z tohoto směru se čekat nedala. Rusové by nám nejspíše dovolili nějaké ekonomické experimenty, ale možnost nějaké finlandizace Československa jistě nepřipadala v úvahu, což musí být jasné každému, kdo se podíval do tehdejší politické mapy Evropy. Případná změna režimu a možný odchod ČSSR z VS, by znamenal vražení hlubokého klínu dovnitř Východního bloku, což je z hlediska geopolitiky nepřijatelné. Z pohledu Sovětů, kteří zde nenašli nikoho, kdo by měl za ně udělat špinavou práci, tak vojenská intervence představovala jedinou možnost zajistit si hranice svého impéria.

Položme si však otázku, byly na straně reformátorů nějaké prostředky, aby intervenci odvrátili? Přesto, že je zřejmé, že někteří naši politici situaci absolutně podcenili a po intervenci se divili, co nám ti „přátelé“ vlastně provedli, nějaké pokusy o zmírnění napětí proběhly. Těsně před invazí proběhly u nás návštěvy nejvyšších představitelů Jugoslávie a Rumunska, což mělo zbytku Východního bloku naznačit, že nejsme sami. Sympatie nám také vyjadřovala většina západoevropských komunistických stran a KS Francie se údajně dokonce nabídla do role moderátora, ale tato aktivita nabyla využita, protože v této době, bylo již o intervenci rozhodnuto. Jedinou brzdou jak zabránit invazi se tak jeví splnění podmínek z Čierne nad Tisou, tedy zejména obnovení cenzury, zákaz činnosti KAN a K231 a odvolání některých čelných reformátorů z politických a vládních funkcí. Z dnešního pohledu by se splnění těchto podmínek jevilo jako kapitulace, či dokonce zrada, ale musíme si uvědomit, že to byla opravdu asi jediná cesta jak udržet správu našich věcí ve vlastních rukou. Takový radikální a nepopulární krok by si ovšem mohla vzít na triko jen velice silná osobnost typu Tita, gen. Jaruzelského, či Teng Siao-pinga, která by byla ochotna nasadit i násilné prostředky proti lidovému odporu, který by po změně kurzu jistě následoval.

Pokud by ovšem tato osobnost pocházela z reformního křídla, tak odměnou za ukončení demokratizace by mohl být salámový komunismus, tedy např. větší volnost podniků v jejich ekonomických aktivitách, lepší podmínky pro drobné podnikání, větší možnosti cestovat do zahraničí, podstatně menší personální čistky a podstatně menší přítomnost sovětských vojsk na našem území. Taková osobnost se ovšem nenašla (dnes by byla nejspíše označena za velezrádce) a tak se dějiny ubíhaly směrem, který známe. Kritikům, kterým se asi můj článek nebude příliš líbit, bych vzkázal, že historie se musí posuzovat v kontextu doby a neměli by zapomínat, že reformní proces se rozběhl v době, kdy Sovětský svaz byl tehdy vojensky i ekonomicky silným a že Brežněv a spol. byla jiná partička než Gorbačov s jeho reformním programem. Odpověď na otázku položenou v titulku tedy zní, ano mohli, ale zatímco dnes můžeme nadávat na – Sověty, Rusy, Ukrajince, Brežněva, Gomulku Ulbrichta, atd., a považovat se za oběť zásahu zvenčí, tak v tomto případě by veřejnost nejspíše nadávala na soudruha (soudruhy) xy, který (kteří) zadusil (i) obrodný proces a nedovolil (i) etablování demokracie a kapitalismu již dávno před rokem 1989, což samozřejmě nešlo, ale to těm naivům stejně nikdo nevymluví.

Autor: Aleš Merta | pondělí 20.8.2018 12:39 | karma článku: 23,43 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik