Skončí východoevropské jaro stejně neslavně jako to arabské?

5. 04. 2019 12:37:34
Ukrajinská média, reagující na vítězství Zuzany Čaputové ve slovenských prezidentských volbách a na úspěch Volodymyra Zelenskyjho v prvním kole ukrajinských prezidentských voleb, píší o vypuknutí východoevropského jara.

Komentátoři tamních listů deklarují, že nastal čas k nástupu liberálních politiků ve Východní Evropě, čímž myslí na Ukrajině, Polsku, Maďarsku, Slovensku a v České republice. Každému pamětníkovi se asi vybaví příměr se společenským pohybem započatým na jaře roku 2010 v arabském světě. Tenkrát to také zavánělo svěžím vánkem, touhou po změně, touhou po lepším životě. Tenkrát také tento pohyb nalezl odezvu u části politicko-ekonomických elit ze zemí Západní Evropy, které v rámci „demokratizace“ těchto zemí, neváhali ani s nasazení vojenské síly. No, snad nebude tak zle, abychom se dočkali bombardování České republiky pokud, nedej bože, bude příštím českým prezidentem zvolen např. Václav Klaus mladší, ale dá se očekávat, že tlak na změnu politiky výše uvedených států bude v budoucnu i nadále sílit.

Pravda, ne všechno v této části post-komunistické Evropy funguje ideálně, ale je otázkou, zda správnou léčbou na problémy těchto zemí představuje bezbřehý liberalismus zvláště, když situace v každé z nich je v podstatě jiná. Od korupcí a nacionalismem prolezlé Ukrajiny, ultrakonzervativního Polska, populisticko-nacionalistického Maďarska, až po propojení politiky a byznysu v České republice a na Slovensku. Pravdou také je, že se k moci v těchto zemí dostali poněkud svérázní vykladači principů demokratického státu od našeho Zemana, přes maďarského Orbána, ukrajinského Porošenka až po polského Kaczynského. Může ovšem situaci změnit nástup politika typu ukrajinského komika Zelenskyjho, nebo slovenské „Erin Brockovich“Zuzany Čaputové, která se vynořila jako kometa z hlubin vesmíru a nyní sice září, ale nikdo neví jak dlouho?

Novináři, politici i diskutující na sociálních sítích vidí za nástupem těchto politiků propuknutí pravicově-liberálního obrození, ale jejich optimismus musí značně poklesnout po nahlédnutí do statistik, které zaznamenávají voličskou podporu pravicově – liberálních stran v těchto zemích. Pomineme-li Ukrajinu, kde zoufalí voliči dají svůj hlas každému, kdo je jen trochu nadějí na nějakou změnu, tak situace liberální pravice v této části Evropy je poměrně tristní. V Polsku vládnou katoličtí konzervativci, kteří sice něco ztrácí, ale ne tolik, aby přišli o svou moc. V Maďarsku si dobře vede nacionalisticky orientovaný populista Orbán, který má zatím také své jisté. V ČR se podpora Babiše nemění a tak jedinou možností změny je to, že by po parlamentních volbách vyměnil levicovou koalici za spolupráci s pravicí. Také vítězství Čupotové na Slovensku nemusí mít vůbec vliv na opozičním setrvání pravicových liberálů po příštích slovenských parlamentních volbách, protože tato svým výsledkem, kdy ji podpořilo získat něco kolem 30% voličů, prakticky ukázala meze zisku liberální pravice v této zemi.

Změna dnešního kapitalisticko-klientského systému, založeném na propojení politiky a soukromého podnikání je samozřejmě navýsost žádoucí. Je ovšem jen možno se naivně domnívat, že současný establishment, ať se tváří, jak se tváří, bude chtít nějakou zásadnější revizi dnešního systému. Ani nové tváře typu pana Drahoše, či paní Čaputové s tím nic nezmění, protože síť propojení politiky a byznysu je příliš pevná. Vždy zůstane jen otázka, za který podnikatelský tým budou tito noví političtí hráči kopat. Místo Klausova a Kalouskova utahování opasků, zde dnes sice máme Babišovu politiku ala chléb a hry, ale svět zůstal v podstatě stále stejný, (F. Gellner by dodal stále stejně beznadějný). Pravicoví liberálové nejsou žádní revolucionáři, ale pevná součást systému, který generuje korupci, klientismus, sociální frustraci atd., čehož využívají nacionalisté, populisté a jiní koumáci, aby si urvali svůj díl moci a vlivu. Jedna vlaštovka jaro nedělá, a ani celé hejno z pravicově-liberální líhně nám opravdové jaro nepřinese. Možná jsem trochu pesimistou, ale podle mne tohle liberální jaro skončí stejně neslavně jako to arabské, tedy snad jen bez těch statisíců mrtvých.

Autor: Aleš Merta | pátek 5.4.2019 12:37 | karma článku: 21.90 | přečteno: 918x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3968 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 431 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 940 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 517 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...