Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mariánský sloup, či socha Koněva jako prostředek politické indoktrinace

Odstranění sochy Koněva, znovuobnovení Mariánského sloupu, vytvoření památníku příslušníkům ROA a to vše v jednom roce. Jedná se o náhodu, či jsme svědky dějinného zlomu, který přináší politickou změnu, jenž mění náš pohled...

i na vnímání naší minulosti?

Není tajemstvím, že každá změna režimu sebou nese odstraňování symbolů režimu předchozího a budování symbolů nových, které mají přinést tomu novému legitimitu v očích běžných občanů. K těmto symbolům, které mají podle jejích tvůrců přežít věky, patří i různé pomníky a památníky, které mají zhmotnit legendu, jenž si nový režim, k obhajobě své existence, buduje.  Nejedná se samozřejmě o všechny pomníky a památníky, ale je nutno si přiznat, že mnohé historické události, či slavné postavy minulosti jsou zneužívány k ideologické indoktrinaci.  Obvyklý postup je ten, že je vybrána nějaká pozitivně vnímána osobnost, či historická událost, která je posléze vyzvednuta na pomyslný, či zhmotnělý piedestal a jejím oslavováním se nový režim snaží o to, aby i on byl vnímán takto pozitivně, aby lid ujistil, že stojí na správné straně.

Socha Koněva tak nebyla jen vyjádřením díku Rudé armádě za osvobození velké části naší vlasti, ale i výrazem loajality k Sovětskému svazu. Vztyčení Mariánského sloupu, jehož základní kámen byl položen v roce 1650, pak bylo prezentováno jako dík Panně Marii za úspěšnou obranu Prahy před Švédy na podzim roku 1648 i když je známo, že návrh na stavbu sloupu je již z roku 1647 a tedy, že výstavba sloupu měla býti ve skutečnosti především oslavou vítězství nad protestanty a legitimací nastupující rekatolizace. Pomník ROA v Řeporyjích pak není až tak díkem „Vlasovcům“ za pomoc Pražskému povstání, jako spíše snaha o okopávání kotníků Rusů, kteří „Vlasovce“ považují stále za vlastizrádce a kolaboranty s Němci. Do kontextu změny historického vnímání, kterého jsme svědky v poslední době, patří i postavení repliky Mariánského sloupu, strženého v revolučních dnech roku 1918 hasiči a davem, vedeným anarchistou Frantou Sauerem, což později, mimo jiné, kvitoval i prezident Masaryk, pro kterého bylo zbourání sloupu tečkou za vnucenou rekatolizaci, za potvrzení konce nadvlády Habsburků. Dnes značná část našich elit rekatolizaci rehabilituje, viz např. církevní restituce a nadvláda Habsburků je idealizována.

Letošní boom budovatelských a destrukčních aktivit v Praze se nevztahuje k nějakým porevolučním změnám, ale opět ukazuje na odtrženost Prahy od zbytků republiky, kdy v Praze masívně vítězí konzervativně-liberální myšlení, což se o zbytku republiky až tak říci nedá. Snaha pražských politických špiček legitimizovat svou současnou politickou linii pak sebou přináší někdy až bizarní výstupy a to nejen co se týče soch a pomníků. Jak je ovšem vidět, tak Pražané tuto politiku berou, chvilkaři zaplňují Letnou i pražská náměstí, aktivističtí starostové mají stále vysokou podporu. Tím, že Praha je samozřejmě centrem moci tak tyto aktivity mají dopad i mimo tuto lokalitu a dále přispívají k rozdělování společnosti a to nejen podle stranické, či ideové příslušnosti, ale i podle tradiční dělící linie město – venkov. Jestli se „pražské kavárně“ podaří exportovat svůj pohled na naši historii a okolní svět do celé republiky je ve hvězdách, ovšem doba ji přeje. Možná se proto brzy dočkáme časů, kdy ulice pojmenované po našich obrozencích dostanou jména rakouských maršálků, kdy se v učebnicích dočteme, že Rudá armáda byla jen bandou opilců a násilníků a že konec konců nacismus to s tím hledáním životního prostoru a nadřazenosti německé rasy zas nemyslel tak vážně a příčiny vzniku WW2 je tedy potřeba hledat jinde. Naše nové elity přejmenují ulice a náměstí, postaví nové sochy a pomníky a budou věřit, že to tak vydrží alespoň pár let, po kterých oni, zaštítění svou novou vírou, budou moci vládnout. Déja vu.

Autor: Aleš Merta | pátek 5.6.2020 17:08 | karma článku: 43,10 | přečteno: 5395x
  • Další články autora

Aleš Merta

Za terorismus nebude nikdo stíhán

Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Nikdo nebude oficiálně obviněn, nikdo nebude trestně stíhán, na nikoho nebude vydán mezinárodní zatykač, ani se nebude konat soud.

2.5.2024 v 18:17 | Karma: 20,13 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3989x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 271
  • Celková karma 27,47
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik