Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vlastě bylo s tím cestováním za socialismu?

ČSÚ nedávno publikoval zajímavá data týkající se cestování za socialismu, která poněkud boří mýtus jenž dnes šíří radikální odpůrci minulého režimu.

Jak všichni pamětníci vědí, tak cestovat za minulého režimu do zahraničí bylo poměrně složité, a co se týče cest na západ od našich hranic, tak to byl opravdu „oříšek“. Vyřídit si pas, výjezdní doložku a devízový příslib, bylo pro individuálního cestovatele martýrium začínající získáním doporučení od zaměstnavatele a pokračujícím schvalováním na různých úřadech, které mohly žádost, bez zdůvodnění, kdykoliv zamítnout. Jednodušší to bylo při cestování s CK, či s podnikovým zájezdem, kde vyřízení bylo nepoměrně snazší. V současné době je ovšem často šířen mýtus o tom, že na „západ“ se prakticky nebylo možno dostat a tuto exklusivní možnost měli jen prověření členové komunistické strany. Bylo, ale tomu opravdu tak?

Možnost cestovat do zahraničí nebyla ve všech etapách vývoje minulého režimu stejná a v podstatě kopírovala politické fáze, ve kterých se režim nacházel. Po tuhých padesátých letech přišlo uvolnění let šedesátých, kdy se cestování, i na „západ“, stalo velmi rozšířené. Ne náhodou se dnes v životopisech mnoha polistopadových politiků, umělců, či jiných významných osobností setkáme se zmínkou o jejich studiích na zahraničních univerzitách, nebo poznávání světa během prázdninových pobytů, či  dovolených. S nástupem normalizace sice došlo k přitahování šroubů, ale ani v této době nebyly cesty na „západ“ až tak nemožné, což mohu doložit na případu mého strýce, řadového horníka, bezpartijního, který se v této době zúčastnil výměnného odborářského pobytu ve Skotsku. S nástupem osmdesátých let se stav v oblasti výjezdu do kapitalistické ciziny opět začal uvolňovat, což se odráží i v některých polistopadových televizních seriálech. Např. v seriálu – Vyprávěj, cestuje hlavní hrdinka Eva do Vídně, či v seriálu - Konec velkých prázdnin hrdinové do emigrace většinou odcházejí při cestě přes Rakousko, či do Rakouska, což poukazuje na fakt, že pokusy o emigraci přes zelenou hranici byly spíše ojedinělé. Pokud ovšem někdo nevěří současné tvorbě ČT, tak si může dohledat data, které poskytl ČSÚ, tedy úřad, který je snad dostatečně důvěryhodný.

Co tedy ČSÚ publikoval? Např. to, že v roce 1988 z ČSSR vycestovalo 7,3 milionu občanů, z nichž 687 tisíc mohlo navštívit nesocialistické státy. Hlavní proud turistů zamířil do západního Německa. Dovolenou zde strávilo 128 tisíc z nich s průměrnou délkou pobytu 11,3 dne. Druhou nejoblíbenější kapitalistickou destinací bylo Rakousko, kde dovolenou trávilo 59 tisíc turistů z ČSSR o průměrné délce 7,3 dne. Dalšími v pořadí byly Itálie (26 tisíc na dovolenou s průměrnou délkou 13,8 dne), Francie (19 tisíc na dovolenou o průměrné délce pobytu 15,6 dne) a Švýcarsko (25 tisíc na dovolenou o průměrné délce 18,1 dne). Čechoslováci vyráželi těsně před pádem komunistického režimu na dovolenou dokonce i do Spojených států. Celkem jich tam dovolenou strávilo sedm tisíc. Průměrná délka pobytu byla impozantní, protože dosáhla 55,4 dne! Poměrně sporadické výjezdy do kapitalistické ciziny předčily milionové počty cest Čechoslováků na dovolenou do socialistických zemí. Do východního Německa odjelo na rekreaci 2,4 milionu osob, do Maďarska 1,8 milionu, do Polska 772 tisíc, do SSSR 252 tisíc a do i dnes oblíbené Jugoslávie 326 tisíc turistů.

Přiznejme si, že proti dnešním číslům se jedná opravdu o zlomek cestovatelů, ale v těchto číslech nejsou započteny, výše zmiňované, oblíbené podnikové zájezdy často maskované např. návštěvou veletrhů, a srovnání také skresluje fakt, že dnes někteří naši movitější občané cestují do zahraničí na dovolenou i několikrát ročně. Je také pravdou, že větší možnost vycestovat měl asi obyčejný dělník, než např. vědec, či lékař, jehož případná emigrace by režim více tížila. To, že minulý režim nezvolil mírnější omezení cestování, jako např. Jugoslávie, bylo samozřejmě jeho velkou chybou, ale jak je vidět z výše uvedeného, tak také nelze mluvit o úplném uzavření hranic, jak se dnes občas také šířeno. Náhražkou nemožnosti cestování do kapitalistické ciziny pak většinou byly, kromě cest do socialistických států, dotované rekreace ROH, kde se dala dovolená strávit opravdu za pár korun, což by i dnes, pro mnohé, méně majetné občany, byla asi lákavá alternativa k cestě do ciziny, ale doba Anděla na horách již skončila a tak pokud tedy na to nemáš, tak holt musíš sedět doma. To už je ale poněkud jiný příběh.

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/cestovani-pred-sametovou-revoluci

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 1.10.2020 7:19 | karma článku: 31,94 | přečteno: 1373x
  • Další články autora

Aleš Merta

Chcete korespondenční volbu, změňte ústavu

Má člověk, který žije dlouhodobě v zahraničí, který má dvojí občanství, který bude brát např. německý důchod, rozhodovat o vládě v Česku,

10.5.2024 v 8:31 | Karma: 33,21 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Za terorismus nebude nikdo stíhán

Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Nikdo nebude oficiálně obviněn, nikdo nebude trestně stíhán, na nikoho nebude vydán mezinárodní zatykač, ani se nebude konat soud.

2.5.2024 v 18:17 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3997x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 1972x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik