Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU zatlouká další hřebíček do rakve českého venkova

Přijetí normy Euro 7 Evropským parlamentem, nebude mít negativní dopady jen na automobilový průmysl, ale povede i k vyostřování sociálních rozdílů a také negativně ovlivní život obyvatel českého venkova.

Již dlouho se u nás mluví o vylidňování venkova, o odchodu mladých lidí, kteří po studiích zůstávají ve městech, kde najdou lepší práci, kde jsou větší možnosti společenského a kulturního vyžití, které venkov svým obyvatelům nemůže poskytnout. Je sice pravdou, že migrace obyvatel jde i opačným směrem, ale to se týká jen některých oblastí a mnoho z těchto nově příchozích, většinou movitějších občanů, nemá snahu sžít se s novým prostředím, zapojit se do místní komunity, ale zůstává uzavřeno za ploty svých domů, odkud ráno vyráží i se svými dětmi do měst, aby se vracela až navečer.

 Nedochází ovšem jen k vylidňování některých venkovských oblastí, ale i ke zhoršování kvality života na venkově všeobecně. Stále narůstá počet obcí, kde zanikají místní obchody, pošty a hospody, které bývaly centrem tamního společenského života a místem, kde se utužovaly sociální vztahy. Skomírá také spolková činnost, protože bez mladých to prostě nejde. Lidem tedy nezbývá než jezdit za nákupy a kulturou do měst, kde většinou také pracují. Co však nastane až na trhu nebudou cenově dostupná auta, ale jen drahé elektromobily, kterými máme jezdit podle takříkajíc diktátu EU. Ve městě se s dopady nových evropských norem možná nějak srovnají i když i tam budou mít ti méně majetní určitě problémy. Mnozí se budou muset spokojit s veřejnou dopravou, která naštěstí funguje ve městech celkem dobře. Větší nákupy potravin a jiného zboží se dají zařídit pomocí internetu a zásilkových služeb a tak jen ten odjezd na víkendový pobyt na chatě , či někam na výlet bude komplikovaný, ale tady prý pomohou autopůjčovny a sdílení aut.

Jestliže se tedy lidé ve městě snad bez svého auta obejdou, tak na vesnici to tak lehké nebude. Autobusová doprava je osekaná, protože se nevyplácí a bez dotací by nefungovala asi vůbec. No a pokud by i fungovala, tak cestování za prací, kulturou, či nákupy je často komplikované a zabírá neúměrné množství volného času, kteří domorodci potřebují k údržbě a zvelebování svých obydlí a zahrádek. Ještě více by na omezení individuální dopravy doplatili důchodci, které si lze jen těžko představit jak se o francouzských holích a z batohem na zádech vydávají autobusem do nejbližšího supermarketu vzdáleného 10 – 15 kilometrů. A i když v obci obchůdek přece jenom funguje, tak tito imobilní přijdou o možnost pořídit si zboží levněji a vybrat si ho ze širšího sortimentu. Zastánci zelené legislativy se snaží lidem vsugerovat, že jim jde o blaho lidstva, ale zlepšení kvality ovzduší a omezení dopravy bude tvrdě vykoupeno nejen drancováním ložisek vzácných kovů, přetížení elektrických sítí, ale i sociálními dopady, o kterých se moc nemluví.

Praktický zákaz prodeje aut se spalovacími motory a zavedení uhlíkové daně sice možná bude těm nejchudším nějak kompenzováno, ale postižena bude i střední třída a ony pomyslné nůžky mezi těmi co na to budou mít a těmi ostatními se ještě více rozevřou. Je pravděpodobné, že v budoucnu se zelené technologie stanou dostupnější, že i elektroauta si budou moci dovolit i ti méně vydělávající, ale to až tehdy, kdy budou vynalezeny levné autobaterie, které nebudou ztrácet kapacitu, které budou mít dlouhou životnost, aby si člověk mohl pořídit ojetinu do které nebude muset cpát statisíce. Snaha tlačit na pilu, snaha prosadit zelené cíle za každou cenu, hází přes palubu minimálně jednu generaci, která na šlechetné úsilí politiků doplatí. Za rok budou volby do EP a voliči budou mít možnost vyjádřit se k politice současné EU i našich vlád, které s touto politikou souzní, viz podpora českého předsednictví Fit for 55. Volby do EP jsou většinou považovány za druhořadé, ale nevím, nevím, jestli by se to nemělo změnit.

Autor: Aleš Merta | sobota 18.2.2023 17:13 | karma článku: 46,25 | přečteno: 10642x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik