Sláva Ukrajině a nacistické symboly

20. 05. 2023 17:02:58
Nedávno proběhla naším mediálním prostorem zprávička, že ukrajinští vojáci si vyzdobili Čechy dodanou houfnici Dana symbolem nacistického Wehrmachtu.

Včera pak vyšel v Právu článek historika Jana Rychlíka „Sláva Ukrajině není nacistický pozdrav“, který se zabývá problematikou ukrajinského nacionalismu a jeho závěrem je, že ten ukrajinský nemá s tím německým nic společného, ale pan Rychlík nějak opomenul vysvětlit, tedy proč Ukrajinci tak často používají nacistické symboly, které můžeme vidět nejen na jejich zbraních, ale i uniformách. Pan Rychlík v první části svého článku celkem racionálně vysvětluje vznik a historii nynějšího ukrajinského bojového pozdravu a lze s ním souhlasit, že démonizovat tento pozdrav je asi hloupé. V druhé části svého článku se ovšem dostává trochu na tenký led, když snaží radikálně odlišit ukrajinský nacionalismus od toho německého. Podle pana Rychlíka se ukrajinský nacionalismus opírá o myšlenky Dmytra Donceva, který se inspiroval Mussoliniho Itálií, Salazarovým Portugalskem, Frankovým Španělskem, tedy zeměmi s nedemokratickým zřízením, ale v podstatě se zeměmi, kde nacionalismus nehrál ústřední roli, kde Židé, ani národnostní menšiny nebyly cíleně vyvražďovány.

No, možná ideologové OUN a UPA Doncevovy myšlenky zcela nepochopili, ale je faktem, že řádění ukrajinských nacionalistů za WW2 se mnohem více podobalo řádění těch nacionalistů německých než italských fašistů, Frankových falangistů, či stoupenců Salazarova Nového státu. Ihned po vpádu Němců na Ukrajinu se ukrajinští nacionalisté po boku Němců zapojili do vraždění Židů a byli to právě oni, kdo za ně páchali špinavou práci. Později začaly pogromy na další menšiny, hlavně Poláky, ale i Volyňské Čechy a jiné. Ukrajinci postupovali s takovou brutalitou, že srovnání lze snad nalézt jen s řáděním Ustašovců v Chorvatsku. Rozdíl mezi nimi a Němci lze vidět jen v tom, že Němci chtěli celosvětovou nadvládu své rasy, kdežto Ukrajinci se snažili etnicky vyčistit jen prostor, který si nárokovali. Někdo možná namítne, že i Čechové spáchali po válce mnoho zločinů proti nevinným Sudetským Němcům, ale pokud lze tyto zločiny nějak ospravedlnit, tak je tu alespoň msta za příkoří a zločiny Němců za okupace, zločiny Ukrajinců proti Židům a ostatním menšinám však ospravedlnit nelze.

Již po vzniku novodobé Ukrajiny se zde objevovaly snahy rehabilitovat ukrajinský nacionalismus, heroizovat jeho vůdce. Pochodňové pochody, stavění pomníků a přejmenování ulic a náměstí po kontraverzních osobách historie, jejich oficiální vyzdvihování politiky, vznik nacionalistických bojůvek, hlásicích se k odkazu ukrajinského, ale i německého nacismu, byly dlouho přehlíženy, až na občasné protesty Izraele. Po vypuknutí konfliktu s Ruskem se kritika takových projevů stává téměř tabu, čemuž odpovídá i kauza symbolu německého wehrmachtu na houfnici dodané z ČR. Nebyl vznesen ostrý protest, ale ukrajinská strana byla jen upozorněna, že kauza zbytečně poškozuje reputaci Ukrajiny a nahrává našim konspirátorům, což je ostatně pravda. Spojenectví s napadenou zemí je jistě v pořádku, v pořádku ale není tolerování glorifikace těch, kteří se dopouštěli zločinů na civilistech a to i na našich občanech. Můžeme si např. připomenout případ přeživší Židovské rodiny navrátivší se do rodné vesnice na Slovensku po skončení války, a jejich vyvraždění Banderovci, přecházející přes naše území do americké okupační zóny, či vraždy mnoha etnických Čechů na Volyni. Historie Ukrajiny byla pohnutější než ta naše a Ukrajinské vyrovnání se s minulostí je tedy složitější. To by ovšem neměla být omluva proto, abychom mlčeli, když je historie ohýbána, či zamlčována jen proto, že se to dnes tak nějak nehodí.

Autor: Aleš Merta | sobota 20.5.2023 17:02 | karma článku: 46.46 | přečteno: 8228x

Další články blogera

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma článku: 34.67 | Přečteno: 3970 | Diskuse

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 355 | Diskuse

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 431 | Diskuse

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 940 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 245 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 270 Celková karma 31.70 Průměrná čtenost 1982

Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...