Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když ČNB chce zvednout inflaci, tak ty vytištěné a nekryté miliardy korun měla nalít do státního rozpočtu a občanům do peněženek. Jsem přesvědčen, že inflace by vesele zaržála a klusala po schodech nahoru.

1 0
možnosti

J92a38n 35R42á27ž

9. 12. 2016 14:05

Jsou situace, kdy oslabování měny má smysl a někdy dokonce je to jediný způsob, jak dostat zemi z krize. Oslabení vlastní měny by například pomohlo Řecku a Itálii dostat se z průšvihu, do kterého díky euru spadly a z historie těchto zemí je patrné, že s touto variantou záchrany uměli jak Italové, tak Řekové obstojně pracovat.

Oslabovat vlastní měnu jen z důvodů proklamované pomoci exportérům je sice z krátkodobého hlediska možná (!!) výhodné, ale jen selektivně. Někdo na tomto experimentu vydělal a někdo prodělal. Že prodělal řadový občan, nikdo nepochybuje. Z dlouhodobého hlediska takové experimenty z tržním prostředím však výhodné nejsou ani pro exportéry, neb jim umožňuje se na zahraničních trzích uplatnit cenovým dumpingem, nikoliv technologickými inovacemi a progresivními technologiemi. Takže v nejbližší budoucnosti zažijí tvrdý pád ty podniky, které jen využívaly polštář, který jim ČNB poskytla a "neoprávněně" získané prostředky dávaly, místo to inovací a vývoje, tak do mezd a dividend.

I když měnový polštář poskytl "úlevy" exportérům, na druhé straně vysál miliardy z prostředků občanů a přinesl nějaký zisk státnímu rozpočtu, ale hlásaný prioritní cíl intervencí ČNB v podobě dosažení plánované inflace, dosažen nebyl. Takže by ČNB měla ten svůj ne moc povedený hokus pokus tiše odpískat a realizovat plán na pozvolný návrat k přirozenému kurzu koruny.

2 0
možnosti

nejsem si uplne jist, posledni cislo inflace neco naznacuje. V listopadu mezirocne 1.5%, co uz je pomerne blizko inflacnimu cili 2%

0 0
možnosti

nevěřte nikomu, kdo mluví o deflaci..deflace je jen uměle řízená a proti tomu nemá nikdo zbraně..přirozená deflace neexistuje a to z podstaty ekonomie a ekonomiky...a jakmile slyšíte někoho vážně mluvit o nebezpečí deflace , musíte vědět, že je buďto zaplacen nebo ničemu nerozumí...

0 0
možnosti

Utok na korunu? Utokem na korunu by si clovek spise predstavoval jeji oslabeni. Spekulanti "utoci" tak, ze by to vedlo k opaku.

1 0
možnosti
Foto

Souhlasim.

Spekulanti zpravidla kupuji meny a akcie, o kterych si mysli, ze jsou podcenene.

2 0
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik