Diskuse

Pravicový mýtus o šikanování úspěšných

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Progresivní zdanění, ještě k tomu z Bohoušovy hlavy, je pitomost, protože :

1. zavádí něco, co už tu dávno je

2. kdyby mu šlo o příjmově slabší, tak by s růstem minimální mzdy zvýšil slevu na dani - což se nestalo, takže i z minimální mzdy se dnes platí daň, byť minimální

3. mluvit o sociálním smíru je docela legrační v zemi, kde jedna z nejnižších příjmových nerovností

4. nám zapomněl říci, co s těmi penězi chce dělat

5. progrese u firem se nechá snadno obejít - budeme mít jen více firem a výnos zdaně klesne

6. progrese u osob bude znamenat více OSVČ a nepeněžních plnění - na daňovém výnosu se to nepozná

7. skutečně bohatí stejně příjmové daně neplatí, tedy ne v tuzemsku

1 0
možnosti
Foto

To je stejné jako ten příběh, jak chodilo několik přátel na oběd a platili si každý sám, pak se dohodli, že obědy budou platit ti nejbohatší a stejně "proletáři" remcali, že platí málo, až jednou ti bohatí přestali platit úplně. Bohatší nemůžete odírat do nekonečna, nějakou sumu zaplatí, ale když je budete dřít moc, seberou se a půjdou na oběd do jiné restaurace. Zejména proto, že nemají bohatství zadarmo, něco tomu obětovat museli a pak by měli platit za všechny, kteří se nesnaží? Schopnější mají vždy větší možnosti. Není to mýtus, ale jste úspěšný, protože jste dlouhé roky studoval, dlouhé roky si budoval kariéru, neustále jste se vzdělával, riskoval a pak najednou zjistíte, že máte živit někoho, kdo se vůbec nesnaží, jen má nataženou dlaň. Proč byste to dělal, když jste na tom tak, že můžete odejít. A teď si to opravdu představte, celý život se za něčím ženete, o něco se snažíte a není to zrovna snadné a pak přijde nějaký levičák a řekne, všechno co máš, nám dáš, protože tady máme armádu potřebných, která se o nic nesnaží, jen brblá a chce víc a víc a ještě víc. Jste soucitný a něco jim necháte, a pak jim necháte víc a pak ještě víc a pak budou chtít všechno. Tak jim to buď dáte a přestanete se snažit, nebo prostě odejdete, výsledek je stejný.

2 0
možnosti

Diskuze pod timto clankem nam presne ukazuje jak doleko v mysleni jsme se 'odpoutali' od mysleni socialistickeho.

Kdyz vezmu nutnost mit 'dan z prijmu', je nejvice spravedlive kazdou korunu prijmu, zdanit STEJNYM procentem. V tomto ohledu nezalezi na vysi prijmu a vice 'uspesni' budou prispivat vice nez ti mene uspesni. Pridame-li jeste nezdanitelny 'odpocet' na osobu, pomuzeme obcanum s mensim prijmem a rodinam s vice detmi.

Danovy system je nejvetsi sila na ceste k prosperite. Ale take muze byt cestou k zahube. Zde je treba 'spravna' diskuze Musi byt vedena bez 'ideologickych ' predsudku a hlavne mit na zreteli obcany (poplatniky) a budoucnost a silu statu.

1 0
možnosti
Foto

A co jiného je podstatou Sobotkova návrhu. Nejde snad o zvýšení daní pro bohaté, ale o snížení daní pro chudé.

0 1
možnosti

Hezky neznáte jediný důvod pro zavedení progrese, mimo své vlastní hysterické závisti. Sociální smír není nic než ukájení závisti spodiny. A ekonomika vážně není koláč, jak si marxisté myslí. Oni s oblibou trpí představou, že sebevětší daně bude každý poslušně platit.

0 1
možnosti
Foto

A20l77e51š 71M84e43r84t63a

26. 2. 2017 18:45

S tím přirovnání ekonomiky ke koláči nepřišli marxisti, ale liberální filozof John Rawls ve své Teorii spravedlnosti.

0 0
možnosti
Foto

Obhajovat ještě větší loupení než je dnes to chce opravdu hodně zvrácené uvažování bez špetky morálky a empatie k lidem, kteří tento celý systém financují. Rv

3 1
možnosti
Foto

Mně to vychází jinak, pokud daňové sazby zůstanou pro fyzické osoby s vyššími příjmy stejné a pro fyzické osoby s nižšími příjmy se sníží, tak to snad bude znamenat menší loupení.

0 0
možnosti
Foto

Prostě čím víc vyděláš tím víc zaplatíš. I tak bez progresivní daně bohatí platí víc.

3 0
možnosti
Foto

V bytovom dome je 10 bytov. Žije tam lekársky manželský pár, podnikateľ a 8 rodín, kde sú manželia zamestnancami vo fabrikách. Majú ho v spločnom vlastníctve. Odhlasovalo sa, že každý bude prispievať do fondu opráv 5 % svojich príjmov. Lenže potom niekoho napadlo, že lekár s podnikateľom by mali platiť ďalších 5 % z každej tisícky, ktorú zarobia nad 20 000 Kč. No a existuje návrh na ešte vyššie poplatky (keby bolo treba). V konečnom dôsledku dvaja ľudia zaplatia viac ako polovicu sumy všetkých opráv. Lekár s podnikateľom sa nakoniec rozhodnú odsťahovať do iného mesta. Dvaja nájomníci prišli o prácu, pretože boli zamestnaní u toho podnikateľa. Ľudia zistili, že ambulancia je zavretá a musia dochádzať inam. No a stala sa ešte ďalšia nepríjemnosť: Nevyzbieralo sa dosť na opravu strechy, elektroinštalácia je na hranici životnosti, chodník pred domov sa rozpadá a v pivniciach sa darí pliesňam... dom začína chátrať.

11 0
možnosti
Foto

Dotaz, kam se ti bohatší odstěhují v reálu?

0 0
možnosti

Vážený pane Merto.

Položme si několik otázek.

1. Co to je solidarita? Jeto něco dobrovolného, nebo se dá solidarita nařídit?

2. Porovnejte. Dva spolužáci. jeden se vyučí a pracuje jako zaměstnanec. 8 hodin denně, poctivě. práci mu zajišťuje někdo jiný (zaměstnavatel). Když práce momentálně není, tak si sedne a čeká. A mzda jde dál. Když jej naštvou, tak se sebere a jde o dům dál. druhý se vyučit, večerně a dálkově se dále vzdělává, má malou firmu (plátce DPH a on je zaměstnanec), věnuje jí 12 - 16 hodin denně. Když nesežene práci, nemá na výplatu. Když je schopný a o jeho práci je zájem vydělává.

A lidé jako Vy mu nařídí, kolik z výdělku MUSÍ poslat tomu prvnímu.

15 1
možnosti

omyl on ji neposílá tom u druhému..ale do veřejného prostoru..do škol, nemocnic , sinic, dálnic a tak podobně....z daní se financuje veřejný prostor...ten je pro všechny.....a má to velmi hlubokou logiku.......

i do oprav hradů a zámků, mostů, údržbu lesů, ochrany před povodněmi, a tak dále.......

takže se plete..ten kdo vydělává více NEMUSÍ A NEPOSÍLÁ POLOVINU TOMU CHUDÉMU..ale do veřejného prostoru..tedy i pro sebe, své děti a své prarodiče...svého bratra který nic neumí...a tak dále....není to tak černobílé jak se snažíte lid přesvědčit...

2 5
možnosti

K28a94r44e48l 36B10o41k

26. 2. 2017 9:33

O autorovi jsem měl vyšší mínění.

1 0
možnosti

Upřesním pro ta, kteří argumentaci nerozuměli: šikana ekonomicky úspěšných. Těch, kteří solidárně přispívají násobně na společné náklady. Ta solidarita prý je malá! Zvýšíme ji (jak jinak bychom získali hlasy). Nestačí, že již dnes ten, kdo má příjem 30 tisíc dá do společné kasy 4,2x víc, než ten kdo vydělává polovinu (15 tisíc).

A ten, kdo má příjem 40 tisíc (2,7 násobek patnáctitisícového příjmu) platí na dani z příjmu dokonce 6,4x víc.

To ovšem nestačí. Sobotka potřebuje rozhazovat (což ostatně dokázal již jako ministr financí - ihned při svém nástupu schodky rozpočtu zdvojnásobil). Tu státním úředníkům, tam policii či armádním generálům, důchodcům (kterým již roky jsem), a desítkám dalším. Přidává, řvouce: "stát přidal", "vláda přidala". L e ž (s krátkýma nohama). Platíme my, daňoví poplatníci. Ale to nestačí. Tak zdaníme další.

Mimochodem: Vy chápete důvod, proč by měla dvakrát větší firma (třeba akciovka, jejíž většinu akcií mají drobní akcionáři /přímo, nebo prostřednictvím fondů/) platit vyšší daň? Když zisk na akcii je v obou případech stejný? Já ano: Mnozí voliči se radostí zatetelí, jak jsme zase něco sebrali "boháčům". Zejména, když sami nemají ani pár akciíí.

Ano - šikanují. Protože se šikana "bohatých" jejich voličům líbí. Protože je za tu šikanu budou volit. Kdyby začali šetřit, nikdo z jejich voličů si toho ani nevšimne.

26 2
možnosti
Foto

R^ten poslední odstavec by se měl do kamene tesatR^

5 0
možnosti