Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byl (ta vaše úvaha mi přijde jako mudrování, zda je -3 záporné číslo, když přece -10 je daleko zápornější) :-/

13 1
možnosti
JL

Díky za zajímavé téma. Ale komunistický režim u nás samozřejmě byl nedemokratický, možná s výjimkou posledního roku, kdy se pomalu hroutil, protože vedení KSĆ bylo zmatené z toho, že ztratilo během perestrojky podporu Moskvy. Ale to neznamená, že by byl v roce 89 demokratický - samozřejmě že nebyl. Pokud by s autorem měl člověk debatovat, pak bych řekl, že totalitní systémy prostě mají různé fáze. A hotovo. Pokud si někdo myslí, že po roce 1953 nebyl SSSR totalitní, tak nechce vidět, jak se tam žilo. Vybavuje se mi například svědectví jedné sovětské spisovatelky, která uvádí například: když jsme si chtěli popovídat otevřeně, odešli jsme do kuchyně a pustili jsme vodu - aby rušili případný odposlech. To se podle ní dělalo v normálních rodinách, ne v nějakých disidentských. V komunist.režimech prostě musel člověk stále předpokládat, že ho někdo udá, odposlouchává, že má napíchnutý telefon. - Pokud to autorovi připadá demokratické, tak je to smutné.

8 0
možnosti
Foto

Pokud třeba on odposlouchával, aby byl lidu blíže. ;-D

3 2
možnosti
Foto

Velmi zajímavý článek a úvahy. Kam vede naprosto bezbřehá "demokracie" vidíme v Německu, Francii, Švédsku, Rakousku, Velké Británii... To jsem raději pro totalitu, která se postaví proti islamizaci naší země, nebo ekoteroristům typu "Děti země", které bojují za znečištěné životní prostředí v našich městech a co nejvyšší počet obětí při dopravních nehodách blokováním silničních obchvatů těchto měst. Za mne karma R^

5 11
možnosti
OK

O39t21a 64K53i34n82c

4. 1. 2018 19:07

Zde máte bilanci totality v bývalém Československu za období 1948-1989:

Bilanci těchto politických represí není možné určit zcela přesně. Komunistická moc dbala na to, aby zametla co nejvíce stop. Údaje, které uvádíme, jsou na spodním okraji číselné hranice.

Popraveno z politických důvodů cca. 280 osob

Zastřeleno na hranicích cca. 374 osob

Zemřelo ve vězeních a lágrech cca. 4500 – 7000 osob

Z politických důvodů odsouzeno v ČSR cca. 250 000 osob

Emigrovalo cca. 200 000 – 300 000 osob

Zdroj: Černá kniha komunismu

7 0
možnosti
Foto

Svobodné volby?? Ha, Ha. Poslechněte si právě teď Josefa Baxu v Inteview 24 na ČT 24.

0 3
možnosti
Foto

Především autore nevím, kam tímto článkem míříte. Vytváříte tím alibi, že to zas nebylo až tak strašné? Že se to dalo vydržet? Nebo vám jde jen o jalovou diskusi? Vždyť u nás to i za druhé světové války nebylo zas tak špatné, když to porovnám s jinými státy a nebyly jsme proto ve válce?

Toto relativizování mi připomíná Zemana a jeho vylhané tvrzení o 17. listopadu.

Je to takové co jsme si to jsme si, kdy na konci budou u moci stejní, podlí lidé kteří budou prosazovat svoji pravdu. Takhle probíhají diskuse v hospodách IV. cenové, kde se opilci chlubí jak se mohlo tenkrát krásně krást ze „společného“, jak to bylo dobrý, že!

15 2
možnosti
MD

Kdyz se jeden oprosti pak i prestane pouzivat schemata typu IV cenova, mozna ze se nejen vzdelanim, ale i projevenym zaradi mezi ty z minimalne vyssi cenove skupiny.

1 4
možnosti

Ve Vašem blogu je několik odlišných rovin, s něčím lze souhlasit, s podstatou ne. Ten režim byl totalitní v 50. i v 80. letech, lišila se jen míra a způsob. Ano, v Kambodži Rudých Khmerů bylo hůř, ale to neznamená, že kde se masově nevraždí, není totalita. Část porevoluční "smetánky" ani já nemusím, z iluze "nepřítel mého nepřítele je můj přítel" jsem již před časem vystřízlivěl, ale tímto poznáním se minulý režim nerehabilituje. Co mě osobně mrzí je to, že většina dnešních odpůrců totality setrvává v pozicích "Mráz přichází pouze z Kremlu", vidí nepřítele jen tam, kde 70 či 40 let byl a odmítá si připustit, že mrzne i jinde.

8 0
možnosti
Foto

Ne je o to, že použité znaky totality nedostatečně postihují podstatu toho, co zde bylo. Tak to už je lépe ho definovat jako lidovládu, či diktaturu proletariátu.

V Itálii či Bavorsku lze hovořit také o vládě jedné strany, byť dlouhodobě zajišťované jinými prostředky.

0 2
možnosti
Foto

Opravdu byl. Dnes se soudruzi ve vládě snaží ze všech sil si to období připomínat.

3 0
možnosti
MB

Opravdu nechápu, proč se do podobných témat pouštíte. ČSSR jako jasná, totalita , pravda, pak s léty i o cosi volnější než-li ty - Vámi popisované. Podobné nesmyslné pokusy o adoraci toho nemožného systému - Jsou zcela vevhodné vůči našim poškozeným spolulobčanům. Nejsme s minulostí vyrovnání, co hůře v mnohých stále přetrvává ... Jako společnost , nás to hodilo o 41 let zpět ... :-)

15 0
možnosti
MD

Dnes jsme mohi byt na urovni zapadni spolecnosti, majici naslapnuto ke spachani kulturni sebevrazdy.

3 3
možnosti
Foto

Byl to především zatraceně mizerný a zároveň hloupý systém vládnutí. Založený na ponižování a zastrašování občanů.

8 0
možnosti
MK

Hloupý systém to nebyl - došlo k jeho obrovskému zneužití a pokroucení přímo Leninem a následným zrodem Leninismu, který vznikl právě překroucením Marxova díla. Podívejte se např. na pojem diktatura proletariátu, který má dnes víc než negativní konotaci, protože je mylně, chybou sovětského systému, spojován s terorem. Samotný pojem diktatura proletariátu vycházející z Marxe je de facto přímá demokracie. Diktaturu Marx nechápal jako teror, který byl předveden v zaostalém Rusku, ale jak diktaturu vycházející za antického systému, jež byl uplatňován v Římě, kde si občané na určité období volili svého diktátora, který byl ovšem i přímo voliči odvolateln. To, že Marx chápal budoucí přerod jako revoluci, je zapotřebí zařadit do kontextu doby, tedy 19. st., kdy svá díla tvořil. Dovedete si v té době představit přerod, který by proběhl nenásilně? Já osobně ne, protože 19. st. bylo pořád dobou starých, pomalu zahnívajících mocností, které se neštítily čehokoliv. Ten prvotní kapitalismus byl natolik bezohledný, že se dalo očekávat násilný odpor dělníků, kteří budou chtít systém zvrátit ze dne na den. Dnes je situace jiná, pominu-li skutečnost, že díky marxismu existuje v celé Západní Evropa systém sociálního státu, tak dnešní systém samozřejmě sociální bouře očekávat nemusí, nedojde-li kde krizi, kde budou miliony nezaměstnaných a marxismus dnes může skutečně převzít prvotní Marxovu myšlenku humanismu formou evolučního socialismu. Doby revolucí pominuly a pakliže by měla nějaká nastat, jednalo by se o revoluci globálního charakteru, což v dohledné době nehrozí.

Chápu, že mnoho zdejších diskutujících má jistý, pochopitelný, odpor k minulému režimu, ale někdy by bylo dobré na něm vidět i jakési klady, a neodsuzovat celou myšlenku, kterou ctí stovky milionů lidí, včetně vědecké obce, a která ve své původní podobě teror kategoricky odmítala. ;-)

3 6
možnosti
BM

Zákaz svobodného podnikání, svododného projevu (jak se říkalo "múžeš říkat co chceš, ale jenom jednou", pak Ruzyně), diskriminace věřících (když někdo dával najevo svojí víru, tak nemohl vykonávat některá povolání, například ve škole-ze zkušenosti své matky, venkovské učitelky, vím jak hospodyně z místní fary si chtěla přivydělat uklízením ve škole a bylo jí to znemožněno), problémy s vycestováním na Západ (výjezdní doložky, devizový příslib a ne každý dostal vůbec pas), tzv. schvalovací komise v oblasti umění (cenzurování textů) atd.atd. To podle Vás není TOTALITA?

23 0
možnosti
Foto

Zákaz svobodného podnikání nebo zákaz vykořisťování?

0 5
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 23,79
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik