Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

Predlistopadovy rezim v postojich siroke skupiny samotnych komunistu v mnohem pripomina ZACYKLENEHO psa honiciho svuj vlastni ocas. Prave ONA zacyklenost za studium urcite stoji.

0 1
možnosti

Vaše zamyšlení je zcela jistě na místě,

protože jistě nepotřebujeme platit instituci, jako je Ústav pro studium totalitních režimů, která slouží pouze k vysávání peněz pro vyvolené. Něco je tady zbytečného, buď ten ústav, nebo historici z Akademie věd.

Skutečností je, že většina chápe, že ten minulý režim byl skutečně totalitní komunistickou společností.

Ta totalita nespočívala ve všeobecném násilí na občany, ale v zastrašování a nadřazenosti komunistů, kteří tu svoji budoucí rovnostářskou společnost pohnojili násilím a zločiny už v době jejich revolučního nadšení v 50- tých letech i když mnoho z toho leží na bedrech tehdejší Justice, která příkladně sloužila komunistické revoluci, což činila i když méně závažným způsobem nadále ve prospěch komunistů přesto, že koncem 60-tých let začínaly probíhat politické rehabilitace.

Většina komunistů pak již brala členství v KSČ spíše, jako volnější cestu k profesionální a politické kariéře, protože mnohé úřady a firmy mohly na vyšších pozicích zaměstnávat pouze komunisty, či jinak prověřené osoby, ale s ohledem na všeobecné mírné zlepšení životních podmínek a podpoře mladých rodin, nepřevažovala ve společnosti žádná radikální protirežimní většina, mimo ostře sledovaného disidentského hnutí a všeobecné nálady ve společnosti, s ohledem na společenské zaostávání v ekonomickém a technickém rozvoji, proti západu.

Ti současní radikální antikomunisté a politicky postižení hrdinové se začali především rodit až po Sametu. Dokonce někteří ti novodobí hrdinové byli v minulosti členi KSČ, nebo za toho totalitního komunismu úspěšně vystudovali vysoké školy.

Už, ani ti dnešní komunisté nechtějí prosazovat totalitní komunismus, ale socialistickou demokracii v duchu roku 1968.

Mimo těch skutečně vážně postižených, kteří zlobu některých komunistických funkcionářů, často i osobní, odnesli, na tom není, co, ke zkoumání.

Kdo získá moc, snaží se ji využívat a to nemusí být jenom komunista.

4 5
možnosti
Foto

K45a98r14e21l 45C93a37c80h

4. 1. 2018 16:10

Totalitním znakem byly i tzv. prověrky v roce 1969. Všichni THP museli před prověrkovou komisí říci svůj postoj ke vstupu vojsk. Kdo řekl okupace, byl hrdý kverulant se kterým by byly stálé potíže a je nutno ho zašlapat. Byl odvolán z funkce, či jinak postižen. Kdo řekl internacionální pomoc (i když předtím třeba proti okupaci demonstroval), byl vzat na milost a mohl dál pokračovat ve své pracovní pozici. Komise shledala, že tento člověk, přestože je v duchu přesvědčen, že to okupace byla, je tvárný a nátlaku se podvolí a proto se s ním může dál pracovat. To byla jednoznačně totalitní praktika.

8 0
možnosti
Foto

K89a80r58e72l 54C23a63c82h

4. 1. 2018 15:37

Jednoznačně to byla vláda jedné strany a to tom nelze diskutovat. To, že to ta jedna strana měla v rukou někdy více a někdy méně nemůže být argumentem, že se nejednalo o pravou totalitu. Totalita skončila až se zrušením vedoucí úlohy KSČ v naší společnosti.

13 0
možnosti
Foto

A byla nahrazena vedoucí úlohou více stran, do nichž se občané mohou organizovat za podmínky, že daná strana to či ono nesmí, třeba usilovat násilím o moc. Musí mít takový či makový politický program.

Tu politickou soutěž více stran nahrazovala stejně napínavá soutěž mezi dogmatiky a revizionisty.

1 5
možnosti
Foto

Musejí se brát ty znaky s rezervou. Pouze usnadňují rozlišení. Pokud pan Drahoš nosí brýle, nemusí to nutně znamenat, že má oční vadu. Pokud vidíme na někom sukni, tak lze v našich zeměpisných poměrech usoudit, že se jedná o ženu. Pokud tento úkaz spatříme jinde, tak si nemůžeme být tak zcela jistí.

1 2
možnosti
Foto

Hele, tuhle jsem v Liberci viděl Skota v sukni! ;-D;-D;-D

2 0
možnosti
JL

Řešíte kvadraturu kruhu.

Pokud režim nedovolí jedinci se svobodně rozvíjet, je totalitní.

6 0
možnosti
Foto

A o jaký režim jde, pokud jedinci se dovolí rozvíjet totálně.

Karel Kosík v Dialektice konkrétního hovoří o totalitě celku. To znamená, že nelze hovořit o celém dortu, pokud ho kousek chybí.

1 3
možnosti
MD

Je treba vzpomenout, ze se na forme minule 'totality' aktivne a siroce podilely i intelektualni elity.

2 2
možnosti
Foto

Např. i Vaše intelektuální síla? To by tomu odpovídalo! ;-D

2 0
možnosti
Foto

Můžeme diskutovat o míře naplnění kritérií, o míře totalitarismu, ale připadá mi to být dost morbidní a nesmyslné - něco jako diskutovat nad zavražděným o míře jeho mortality.

Za dob vlády KSČ v ČSSR byl uplatňován totalitní režim a jakoukoliv relativizací na tom nic nezměníte. A tvrdit, že takové tvrzení je neúctou .... to už mi zavání jakousi propagandou.

8 0
možnosti
MD

U kavy a koblihu se rado pitva a intelektualne rozebira a prevraci ruzna temata. Jen u jednoho se jaksi jedna o relativizaci.

0 2
možnosti
IS

Autor by si mohl ušetřit všechnu tu zbytečnou práci jedinou větou. "Nebylo všechno špatně". Klasická mantra všech bývalých i současných bolševiků.

7 0
možnosti
Foto

Jistěže nebylo. O to snad žádná.p

0 4
možnosti
Foto

Průvodní znaky totality ČSSR splňovala a na intenzitě v různých období opravdu nezáleží. Nic jako totalita s lidskou tváří neexistuje

11 0
možnosti
VV

tak jestli se budeme hádat, zda byl totalitní trochu, víc nebo méně... to není asi úplně podstatné.

stejně tak, jak vidím, že obětí měl méně, než jiné totality - to asi není hlavní problém, který by se měl řešit

1 0
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 23,79
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik