Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB

Všechnu práci pochopitelně nikdy stroje nezastanou, jedná se o 150 let starý blud. Důvod je prostý - jejich cena nemůže být nikdy zcela nulová.

1 0
možnosti
AR

Ten Marx byl tak geniální, že dnes o něho není vůbec zájemRv

3 2
možnosti
MK

;-D;-D;-D Jo? Tak proč ho Britové před pár lety zvolili jako osobnost tisíciletí?

1 0
možnosti
Foto

. Kapitál vznikal déle než dvacet let a ve svém celku jako dílo, které bylo mnohokrát započato, ale nikdy vlastně dokončeno. Bez Engelsova neúnavného naléhání by možná Marx nedokončil ani první díl a světlo světa by sotva spatřily díl druhý a třetí. Engels byl údajně vedle Marxových dětí jediný, kdo dokázal rozluštit nečitelný rukopis svého přítele. Rosa Luxemburgová napsala, že druhé dva díly Kapitálu jsou jistě inspirativní, ale v zásadě jde o nedodělky, které nelze brát příliš vážně. Zájem o Kapitál přišel s Velkou říjnovou revolucí. Komunistická ortodoxie z něj udělala bibli komunismu a to co nebylo dopsáno, doplnil Lenin a Stalin. Kapitál je ve své podstatě neužitečnou ekonomickou příručkou, po které zůstaly názvy kapitalista, kapitalismus, buržoazie a podobně jinak nic.

5 1
možnosti
Foto

Marxova genialita spočívala v položení otázky, tj. mezi fungování kapitalismu.

1 1
možnosti
Foto

Evropa sotva někdy "zkvalitní" natolik, aby byla hodna beztřídní společnosti. Natož teď, kdy ji zaplavují hordy migrantů, většina vývojově na úrovni doby otrokářské.

1 5
možnosti
Foto

Nechápu ty mínusy. Vysvětluji si to pouze tím, že když není čím přemýšlet, tak se prostě přemýšlet nedá.

1 0
možnosti
Foto

Nikdy co lidstvo existovala, neexistovala beztřídní společnost Každá společnost byl třídně rozdělena. Zkoumání primitivních kmenů vyvrátilo, že by žili v beztřídní společnosti. I žák deváté třídy ví, když se seznámí s Marxovou teorii nadhodnoty, jež vzniká podle Marxe tak, že dělník vyrobí více, než sám potřebuje, tedy „svou nadprací v denním nadčase vyrábí kapitalistovi nadhodnotu, zisk“ ví, že je to hloupost, protože zisk není stanoven pouze z nadpráce, ale závisí i na kapitálových výlohách a řídí se zákony poptávky a nabídky.

4 1
možnosti
Foto

Je rozdíl mezi společnosti, v níž existují spřátelené třídy, a společností rozdírané třídními antagonismy.

0 2
možnosti
MB

Trochu vážněji ! Ta myšlenka, aby bylo lépe, je vizí dobrou. Od Utopie k R. Owenovi, který jako fabrikant to začal realizovat - zkrachoval. Podobně pak Engels - Nikde jsem nenašel, jak ekonomicky dopad, osud jeho fabriky ? ,zdroje nejsou, (pokud víte sdělte). Marx byl nepochybně umný, vzdělaný, jako většina Židů.Jeho přístup k základu, obživě, rodině, dětem - jak píše p. Kindl, katastrofa obžírky. Postavme vedle sebe - Baťu a Marxe. Karel, mu pak může nosit příruční tašku do práce. Baťa naplnil, to opravdové. Máš chuť robit - nic neumíš - jsi z chudoby ? Nevadí, dáme ti příležitost - zaškolíme - vzděláme - měj i RD - byt - osvědčíš se, pošleme do světa na filiálku. Toto je rozumné naplnění té sociálně citlivé oblasti - Jak člověku pomoci. Proto byl zklividován. Ve Zlíně 1 máj - Ať žije Baťa ! To nejde ... Ať žije K. Marx ... :-)

5 0
možnosti
Foto

Kdysi jsem shlédl divadelní hru o Marxově životě. Studenti by na ni měli chodit povinně.

Nakonec - svým výrokem, že každou teorii je třeba ověřit praxí, potřel sám sebe.

Nejgeniálnější? Ano, popleta. Všimněte si, jak jsem tolerantní.

Rv

7 0
možnosti
MK

Marx sám o sobě nevytvořil univerzalistickou ideologii, jak přesně se má společnost vyvíjet. To učinil až sovětský centralistický model, který se univerzalismem stal, ale původní Marxova idea je velice volná. Co se týče výtek k Marxově údajné nesnášenlivosti. Jaksi se zapomíná, že Marx své dílo tvořil v druhé polovině 19. století, čili v období raného a nejtvrdšího kapitalismu - tehdy nebyl možný přerod jinak, než-li násilnou cestou, kterou ovšem Marx ani Engels neupřednostňovali - např. Engels chápal termín diktatura proletariátu jako parlamentní republiku a dával jí přednost, coby cestě evoluční.

Co se týče toho ověření praxí - to není žádné popření, ale jeden ze zákonů dialektiky - co se nepovedlo, nesmí se opakovat, ale lze z toho převzít to dobré. Ostatně, známý je Marxův citát "O všem nutno pochybovat." ;-)

1 1
možnosti
MK

No, zajímalo by mě, kdo ze zdejších zarytých antimarxistů vůbec nějakou jeho práci držel v ruce a byl by vůbec schopen marxismus pochopit do takové míry, aby s ním byl vůbec schopen pracovat.

Ano, Marx byl, je a bude nejgeniálnějším myslitelem tisíciletí (tím ho zvolili po právu Britové) a nikdo na tom nic nezmění.

Frédéric Joliot-Curi, Immanuel Wallerstein, Eric Hobsbawm, Stuart Hall, Chantal Mouff, to vše jsou pro české diskutéry, alias intelektuálně druhou cenovou, b*bci a chátra, že? ;-D

1 5
možnosti
MK

Doufám, že se pustíte do diskuse, paní Korbelová, mínusem moc nevyvrátíte. ;-)

0 0
možnosti
Foto

. Guru komunistů Karl Marx byl podle pramenů (publikovaných mj. v Johnsonových „Intelektuálech“ a v Marčenkově „Případu posedlosti Karla Marxe“) nejprve „věčným studentem“, jenž koketoval s tajnými satanistickými spolky. Své studijní povinnosti zanedbával a neustále se opíjel v hospodách. Univerzitu dokončil až po pohrůžce otce, že mu přestane posílat peníze. Oženil se s bohatou šlechtičnou Jenny von Westfalen, jejíž majetek prohýřil. Ke své ženě se choval hrubě a udržoval poměr se služkou. Nenáviděl stejně jako Hitler Židy a Slovany. Byl znám jako špindíra, který se nemyl. V důsledku toho měl na těle hnisavé boláky. Přesto jeho zvrácené učení se pro mnohé stalo novým náboženstvím, které za krátkou dobu zanechalo zdevastované země a miliony mrtvých a lidstvu nic pozitivního nedalo.

10 2
možnosti
Foto

Komunismu je vláda privilegované menšiny nad ovládanou většinou. Komunismu je mýtus o proletariátu podle Mraxe. Komunismus není vědecké poznání, ale mesiášské, vykupitelské očekávání, které pochází z myšlenky, že proletariát osvobodí lidstvo a ve jménu této idey proletariátu dochází k nastolení diktatury. Svět se podle komunistů dělí na věrné, kteří věří, na ty kteří nevěří a kteří jsou v lepším případě vyobcováni v horším případě zavřeni, popraveni. Přesto jeho zvrácené učení se pro mnohé stalo novým náboženstvím,

6 2
možnosti
Foto

Máte na mysli toho Marxe, který nenáviděl Slovany a zejména Čechy a Židy, který dvacet let matlal Kapitál a nikdy jej nedopsal a který dokáže vyvrátit, jako ptákoviny i žád deváté třídy. Toho máte na mysli ??? Co jiného světobornéhho ještě sepsal. Beztřídní společnost opsal do osoby, která studovala Indiány a on na základě toho pamfletu vypracoval teorii o beztřídní společnosti, aniž by si dal práci zjistit, zda studie o Indiánech odpovídá skutečnosti.

10 1
možnosti
NS

;-D;-DA to to za něho ještě musel domatlat Kautsky.

3 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 1972x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik