Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J75a41n 36R26á34ž

17. 6. 2019 15:24

Souhlas s hlavní myšlenku blogu. Když dostanou lidé, kterým byla prokázána zejména korupce relativně vysoké tresty s dlouhou dobou podmíněným nástupem jejich výkonu zvláště, když už nějaký čas pobyli ve vazbě a zákaz výkonu činnosti ve veřejném sektoru, je to dost preventivní opatření před opakováním této činnosti. Ale skutečným trestem, který je citlivě zasáhne a tak splní svoji funkci, je jen a pouze zabavení majetku. Zvláště , když je zcela zřejmé, že "korupčníkům" se podaří prokázat jen malá část takto získaných peněz. Ale přenesení důkazního břemena na ně, aby prokazovali přímou úměru majetkového vlastnictví s výší legálních příjmů a zaplacených daní, to teprve přinese společensky akceptovatelný výsledek jejich vyšetřování.

Příklad z praxe (už je to promlčené a něco jsem pozměnil, takže nebonzuji): Úředník jednoho magistrátního odboru nastoupil do vedoucí funkce odboru, rozhodujícího v majetkových věcech , s vlastnictvím družstevního panelákového bytu a pět let starým Fordem Mondeo. Po šesti letech funkce vlastnil úhledný rodinný dům v lukrativní příměstské oblasti, dva SUV MB 350 GLE a dovolené trávil s rodinou každoročně v exklusivních světových destinacích. Že mu nejde dokázat korupci, jen ukazuje na neschopnost státních orgánů, zejména kontrolních, efektivně vykonávat svoji činnost. Už ten zcela markantní nepoměr získaného majetku, v poměru s legálními a zdaněnými příjmy, přece musí dávat zejména FÚ a speciálním útvarům policie signál, že něco není v pořádku.

Že to nejde kontrolovat je hloupost, neb daně z nemovitostí musí podávat každý a když někdo závislý na měsíčním platu ve státní správě začne platit daň z nově získané nemovitosti v předměstí velkého města, kde cena domu nejde pod patnáct milionů, nemůže přece správci daně uniknout.

Domnívám se, že pro omezení korupce by místo nesmyslného honu na živnostníky a malé podnikatele, by se měly kontrolní orgány FÚ zaměřit na kontrolu zcela zřejmého nepoměru v krátké době získaného majetku a legálními příjmy.

0 0
možnosti

Zní to hezky, ale to by se v lochu mohl brzy ocitnout téměř celý náš ctihodný zákonodárný sbor spolu s vládou a s úředníky místních a krajských samospráv a kdo pak safra tuhle krásnou zemi řídil?;-D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS