Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Záležitost smlouvy o neútočení byla v podstatě formalitou, Stalina spíše zajímala otázka vymezení sfér vlivu v Evropě. Přál si obnovit rozsah území Ruska v hranicích původního carského impéria, tedy především tam, kde o něj Rusko přišlo ve 20. letech v důsledku Brestlitevského míru a sovětsko-polské války. Bylo dojednáno, že v Pobaltí bude hranice vlivu Německa a SSSR totožná se severní hranicí Litvy, tzn. že k Sovětskému svazu připadne Lotyšsko, Estonsko a Finsko. Dále, že hranice v Polsku bude tvořena liniemi řek Narew, Visla a San, přičemž o existenci samostatného polského státu se mělo ještě jednat. Německá strana se vzdala vlivu v jihovýchodní Evropě, zatímco sovětská strana deklarovala svůj zájem v Besarábii. Z jednání byl pořízen přísně tajný protokol podepsaný oběma vyjednavači.

V prosinci 1989 sovětská komise dospěla k závěru, že protokol existoval a svá zjištění přednesli na Kongresu lidových zástupců Sovětského svazu. Kongres schválil prohlášení potvrzující existenci tajných protokolů, jejich odsouzení a vypovězení. Oba nástupnické státy smluvních stran (Spolková republika Německo a Sovětský svaz) následně prohlásily tajné protokoly neplatné od okamžiku, kdy byly podepsány. Spolková republika Německo 1. září 1989 a Sovětský svaz 24. prosince 1989, po přezkoumání mikrofilmu německých originálů.

Sovětská kopie původního dokumentu byla odtajněna v roce 1992 a publikována ve vědeckém časopise počátkem roku 1993.

8 0
možnosti
Foto

Po těch letech lze zfalšovat všechno a propašovat a naskládat pěkně do archívu. Mně stačil jen jeden záznam z jednání Čepičky se sovětským velvyslancem, publikovaný v knize Stalin, Židé a ještě cosi, slavnostně objevený francouzskými historiky.

A Pakt R.-B. vůbec nebyl o rozdělení sfér vlivu, ale o závazku smluvních stran nespojit se proti sobě se stranou třetí.

1 3
možnosti
JK

Řekl bych, že ta Stalinova politika se od Hitlerové moc nelišila. Jen holt byl Hitler dřív připraven.

5 0
možnosti
Foto

J64i98ř92í 70K46i63n82d69l

15. 12. 2019 17:50

Polsko podepsalo spojeneckou smlouvu s V. Británii a k té smlouvě se připojila Francie. V Británie a Francie chtěla, aby se k této smlouvě připojil SSSR. Stalin vydal pokyn nedohodnout se a to i přesto, že jak Británie a Francie se skřípěním zubů souhlasili se Stalinovými požadavky, jako získat území na úkor Polska, souhlasit s válkou proti Finsku a podobně. Kdyby Stalin smlouvu podepsal Hitler, byl by namydlenej. Na napadení Polska anebo Francie by se za toho stavu neodvážil. Místo toho, Stalin podepsal tajný protokol s Hitlerem o neútočení. Ve skutečnosti, to byl pakt o agrese proti Polsku. Sovětští soudcové v Norimberku dosáhli toho, že tento protokol byl vyloučen z jednání. Tímto paktem si Německo a SSSR rozdělili sféry vlivu. Rozdělil si Polsko. Stalin mohl volně naložit s Finskem, mohl okupovat Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Hitler dostal od Stalina k dispozici veškeré obrovské zdroje surovin, aby mohll vést válku proti spojencům.

4 0
možnosti
Foto

Vida ̈, jak velkou chybu udělaly GB a F v Mnichově, hloupost se nevyplácí. Kdyby vyzvaly SSSR, aby obsadil Československo, nemuseli by splakat nad výdělkem.

2 2
možnosti
JS

1) Pan Vodvářka ve svém článku rozhodně neoznačil SSSR za iniciátora 2.sv.války.

2) Z toho, co píšete vyplývá taková logika, že když se dostanete do kontaktu se dvěma grázly, jeden z nich se s Vámi bude chtít kamarádit, vy ho domítnete a on proto začne kamarádit s druhým grázlem, tak viníkem jste Vy.

10 0
možnosti
Foto

A19l49e33š 53M39e78r34t14a

15. 12. 2019 21:35

Nebylo to náhodou tak, že se o pomoc toho grázla zajímal spíše západ viz snaha Francie zapojit SSSR do Východního Locarna, či vyjednávání Británie se Stalinem v roce 1939?

0 3
možnosti
SN

:-)..........Pane autore, píšete výborně, ale jak je vidět, už jste narazil! Mně jen zaráží to usnesení EU, nechat si odhlasovat viditelné překrucování dějin!

Každému z těch, kteří by nejraději postavili pomník HItlerovi, že nás osvobodil, doporučuji aby shlédnul několik filmů o druhé světové válce, které jsou běžně uváděny na různých kanálech v televizi. Dodávám, nenatáčeli a neprodukují to Rusové.

Možná těm vzdělancům neříká nic ani Mein Kampf, Drang nach Osten! Likvidace Evropy byla plánována, miliony lidí zbytečně zemřely a hlavně.......nebýt této války, nikdy by nás neosvobodili Rusové, nebyl by tu socialismus a my a další miliony lidí by v pohodě prožili svůj život! R^R^R^!!

9 7
možnosti
Foto

J32i25ř14í 78K56i62n78d81l

15. 12. 2019 18:08

Rusové nás osvobodili???? Nevystřídala náhodou jedna okupace druhou okupací. Nezačali náhodou ve východních zemí údajně osobozeních politické procesy na pokyn Stalina za přítomnosti sovětských poradců ??? Nestali jsme se náhodou státem, který SSSR poskytoval z hubičku URAN, ocel a výrobky, které v SSSR neuměli vyrobit a díky tomu se naše země stala zemí rozvojovou ??

8 1
možnosti
MK

Stačí mi.

Tak jako „Vítězný“ únor a uchopení moci KSČ nespadlo z nebe, ale bylo následkem rozčarování značného množství obyvatel Československa ze zrady západních mocností v Mnichově

Zdroj: https://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=739303

Vítězný únor byl výsledkem Košického vládního programu, kdy z z voleb byly vyloučeny všechny konzervativní strany. Především strana Agrární. Pokud znáte historii, tak komunisté převzali veškerý program Agrární strany, aby získali zemědělce na svou stranu.

Takže nelžete, že Vítězný únor byl následkem něčeho

6 3
možnosti
Foto

Fakt bylo možné vedoucí sílu v Národním sjednocení začlenit beze všeho do Národní fronty?

2 2
možnosti
PT

P11e20t12r 34T21o10m94e50k

15. 12. 2019 17:31

Vy jste velmi neslušný člověk.

8 7
možnosti
Foto

Války vyhlašují státy, proto je jasné, kdo války rozpoutává.

2 0
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik