Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vlády mají zájem na důchodové reformě, lidi (zejména voliče) by měla více zajímat penzijní reforma.

Důchod je sociální dávka, penze se má skládat z více "dávek".

Čím je důchod (sociální dávka od OSSZ) menší, o to by měl být vyšší soubor ostatních dávek.

Pak zde máme inflaci, která občany postihuje, ale nijak ji nemohou ovlivnit. Inflace prospívá státním dluhům, ne však důchodcům.

Toto je rébus, toto vlády dlouhodobě neřeší, ale nutno říct, lid to ani nevyžaduje a to ke své vlastní škodě.

Stát by měl motivovat lidi k soběstačnosti, ve skutečnosti prohlubuje závislost, mentální i finanční.

Stát by měl garantovat prvky penze. Ve skutečnosti od garancí ustupuje, vyvazuje se z nich právě různými reformami.

Je to velmi stručné, omlouvám se, každá věta by si zasloužila jednu kapitolu, snad se nám jednou podaří problém správně uchopit, snad...

0 0
možnosti
DR

Přesně. Jeden den ti vládní komedianti žvaní tak, druhý zase jinak. Anebo a to je ještě horší, pravá vládní ruka v tom poslepovaném ansáblu netuší co dělá ta levá.

3 3
možnosti
Foto

Pamatuji jednoho, co ráno něco řekl, v poledne zase něco jiného a večer to jiní zase všechno dementovali.

1 2
možnosti
Foto

Řada zemí jako Německo, Francie, Italie, Švédsko, Polsko a další země EU v posledních 15 letech postupně reformovuje své důchodové systémy, protože počet obyvatel klesá a tím se vybere méně na důchody. Reformy mají dvě základní podoby. Prakticky všechny země postupně zpřísňují podmínky ve státem spravovaných, průběžně financovaných důchodových systémech.Zvyšuje se věk pro odchod do důchodu, ruší předčasné důchody, mění pravidla valorizace již přiznaných důchodů, atd. Některé země pak přistoupily i k fundamentálnější reformě, kdy alespoň část důchodového systému převedly na fondový způsob financování, kdy si budoucí důchodci postupně vytvářejí úspory, které mají v budoucnosti financovat jejich důchody. Tkže problém důchodů se týká celé Evropy a ne jenom nás.

4 2
možnosti
Foto

Návrh Ministerstvo práce a sociálních věci . Důchodový věk se bude postupně zvyšovat podle principu 21,5 roku průměrně strávených v důchodu, dle dat o předpokládaném dožití. Lidé by měli mít vždy 15 let dopředu jistotu, kdy budou moci jít do důchodu. Do předčasného důchodu bude možné odejít po nejméně 40 letech pojištění. Lidem, kteří si platili pojištění aspoň 45 let, se zmírní krácení předčasného důchodu.Lidé, kteří nesplnili 35 let pojištění, si budou moci o penzi zažádat už dva roky po řádném termínu důchodového věku, pokud platili pojištění aspoň 30 let. Dosud to mohli udělat až po pěti letech.Lidé ve fyzicky náročných profesích budou moci nastoupit do důchodu dříve, ale zaměstnavatelé za ně budou odvádět více na pojištění. Na seznamu profesí se ještě pracuje.Garantovaný důchod má nově dosahovat 20 procent průměrné mzdy. Z toho 10 procent bude základní část, na dalších 10 procent se zvedne zásluhový díl. Má to pomoci lidem s nejnižšími penzemi.Mění se pravidla valorizací. Řádné lednové valorizace se budou navyšovat o třetinu růstu reálných mezd namísto o polovinu jako dosud, inflace se bude započítávat dál jako dosud. Mimořádné valorizace má nahradit dočasný příspěvek, vyplácený jen do příštího řádného zvýšení penzí.

1 2
možnosti
PZ

sdílejte než to smažou

Důchodová kalkulačka - Česká správa sociálního zabezpečení (cssz.cz)

1 0
možnosti
Foto

A47l83e97š 33M76e83r66t15a

26. 5. 2023 11:49

Jak jsem psal blog, tak jsem ji nemohl najít, ale je tam

2 0
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 31,72
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik