Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná je to nevědecké, ale na druhou stranu režim se snažil ovlivňovat i to, co si člověk jen myslel a pokud si to nemyslel, tak si na něj režim mohl kdykoliv došlápnout, protože si to určitě myslí. Z vědeckého pohledu má možná totalita jinou definici, z praktického hlediska šel režim v omezování svobody až za hranici. A že většina STBáka nikdy nepotkala, na věci nic nemění, protože nikdo nikdy nevěděl ani dne ani hodiny a v tom podle mého názoru spočívá právě totalitní režim, nikdo si nikdy nemůže být jistý ničím. Dnes jste v pohodě a v noci Vám STB vyrazí dveře, odveze Vás k výslechu, protože jste to sice neřekl, ale určitě jste si to myslel. Nebo také lidé potkali spoustu tajných, jen o tom nevěděli a naopak mnozí si mysleli, že je to jejich nejlepší kamarád a tak by se dalo pokračovat. Režim možná z vědeckého hlediska nebyl totalitní, ale rozhodně se vyznačoval obrovským omezováním lidské svobody a splňoval typické znaky, kdy nejdříve brutálně zakročil (padesátá léta), aby z toho pak těžil, protože pak už fungovala autocenzura, kdekdo se bál i vlastního stínu a vlastně to jelo samo a nebylo třeba popravovat, odeslat do uranových dolů a týrat, už stačilo jen udělat bububu, strašit tím, že děti se nedostanou na školu, těhotnou manželku si opakovaně pozveme k výslechu, dostaneme tě k lopatě, vyhodíme tě z bytu, majetek jsme ti už sebrali (znárodnili) . . . A pokud tohle nebyla totalita, co to tedy bylo?

4 0
možnosti
Foto

Režim udržovala při životě autocenzura, a proto je ho možná definovat jako totalitní? Ale ta vás nijak neomezuje, pouze vás nutí používat určitou strategii a taktiku k prosazení toho, co chcete říci, nebo vykonat.

Ale na takovém základě funguje každé společenství, jak dosvědčují třeba státy vnucená pravidla zveřejňování příspěvků na Facebooku. Nesmí být takový či makový, jinak je smazán.

0 3
možnosti

Těch 9 bodů, které jste vyjmenoval v úvodu článku, pasuje na Československo v letech 1948-1989 jako ulité. Tak tedy opravdu nevím, co chcete řešit. :-/Rv

4 0
možnosti
Foto

Nejde jen o kriteria, ale i o to, s jakou intenzitou jsou naplňována. Totalita by měla být chapána jako krajní kategorie. Opravdu podle mne nelze srovnávat život v socialistickém Československu osmdesátých let s životem např. lidí žijících např. v době kulturní revoluce, či politiky velkého skoku, za Mao - Ce tunga

1 0
možnosti

Z tohoto článku cítím účelovost. Snažíte se podstrčit názor, že to vlastně v naší zemi nebylo až tak hrozné. Proto, že se v posledních měsících znovu začínají zavádět podobné praktiky z titulu moci pánů Zemana a Babiše. Zřejmě spoléháte na to, že jedni už zapomněli a jedni nezažili a nevědí. Co čekat od komunisty...

5 0
možnosti
Foto

No nebylo, například na rozdíl od dnešní praxe jste si mohl stanovat zadarmo, kde se vám zlíbilo, stejně tak vyhazovat odpad do lesa atd., jezdit motorovými vozidly mimo zpevněné vozovky.

Jinak řečeno, v tehdejší tzv. totalitě existovaly a musely existovat větší díry v systému represivní společenské kontroly než dnes.

0 1
možnosti

Režim v bývalém Československu byl totalitní. Nebyl sice tak extrémní jako v jiných komunistických státech, ale totalitní byl. Mezi důležité důvody proč nebyl tak tvrdý si můžete započítat tyto:

1. Pod nadvládu soudruhů z Moskvy jsme se dostali v době, kdy byl SSSR vyčerpán válkou. Pokud by tomu tak nebylo, nejspíš by nás čekalo něco podobného, co se dělo na území Polska, které SSSR okupoval v září 1939.

2. Komunisté se k moci dostali nedlouho po 6 letech německé okupace. Ta vyhnala řadu odpůrců totality do zahraničí. Mezi těmi, kteří zůstali, pak po celou dobu prováděla čistky bratrská organizace sovětské NKVD, která se jmenovala Gestapo. Soudruzi tak měli snazší práci.

3. U nás se vždy našel dostatek ochotných kolaborantů s režimem, ať už byl jakýkoliv.

5 0
možnosti

Dosud jsem měl jen mlhavé povědomí o významu slova hnidopich ... Prostě: formuluj přesně!!

P.S.: ať dobu socialismu nazvete jakkoliv, nic to nemění na tom, že stál za lejno, zavedl naše hospoářství do (_|_) a že miliony lidí stály v 89. na náměstích, šťastní, že to konečně odchází, bez toho, aby jim někdo vtloukal do hlavy, že žili v totalitě.

4 0
možnosti
Foto

Co v dnešní Kanadě není pod totální kontrolou státu od kolébky až za hrob?

1 3
možnosti

Zajimave tema pro ty vecne vcerejsi.

3 0
možnosti

"Byl režim v socialistickém Československu opravdu totalitní?"8-o

Samozrejme, že bol!

Takúto primitívnu otázku by som očakával od môjho 7 ročného vnuka, a nie od dospelého svojprávneho človeka.

16 0
možnosti
Foto

Pokud byl, tak by ovšem se nemohla odehrát sametová revoluce, protože tu provedl milión lidí na ulicích, žádné součástky nějakého stroje.

0 5
možnosti
Foto

No, mně to přijde, jako byste tvrdil, že člověk, který přežil rakovinu nemohl mít rakovinu, protože jiní co měli rakovinu na ni umřeli.

15 0
možnosti

Nemám rád onu nemoc, ale trefil jste to přesně!

6 0
možnosti

Permanentní antikomunismus byl a bude. Funkcionáři jedné velké vládnoucí strany se stali novodobou šlechtou, kritizovalo se to i na schůzích, veřejných. A nic se nedělo podle pravidla - psi štěkají a karavana jde dál. Stejného přístupu jsme svědky i od nynějších mocných.

Pragmatických přístup některých šéfů socialistických podniků způsobil, že firmy měli úspěchy i na světových trzích (ČKD, Zetor, Adast, aj.). Takže politiky se nenajíme, průmysl nás živí, potažmo i zdravé potraviny ze zemědělství. Tohle nikdo neokecá...R^

2 1
možnosti

Ale okecá a to velice hravě. Vedle přiblblé totality, další podstatný problém - Socialistická ekonomika nikdy nebyla schopna - Sanovat i příjemné sociální výdobytky - nevydělala si na to. Ti lidé dřeli, i závazky si dávali - K čemu ? Ten extenzivní rozvoj se NIKDY nepodařilo nahradit tím intenzivním. Socialismus = Pobyt neznalého člověka ve firmě před jejím krachem ... 41 let permanentních reforem ! ... :-)

8 1
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik